Ljubljana
MGML

DNEVNIK VALOVANJA

Valovanje simbolizira verižno ali posledično reakcijo. To pomeni, da imajo lahko majhna dejanja ali dogodki daljnosežne posledice. Tudi pri našem razstavnem projektu Valovanje, ki nastaja z NOOR Images, izhajamo iz manjše produkcijske ekipe in idej, ki se morda zdijo neuresničljive, a sčasoma dobivajo obliko, s pomočjo vse širše mreže sodelovanj. Preko njih iščemo nove možnosti prezentacije umetnosti s ponovno uporabo obstoječih materialov ter v navezavi na koncept naredi sam. Hkrati vrata odpiramo organizacijam in posameznikom, ki se z vodo tako ali drugače ukvarjajo pri svojemu delu in želijo širši javnosti predstaviti svoje projekte. Vabljeni k prebiranju dnevnika projekta, v katerem beležimo amplitudide našega valovanja skozi ustvarjalni proces. Začenjamo s procesom postavitve, znotraj katerega se je vzpostavila kreativna skupnost posameznikov z različnimi znanji.

Valujmo skupaj!

© Benedicte Kurzen / NOOR Images

-

20.1. 2023
V sodelovanju z Majo Modrijan iz Destilator Studia smo iz naših starih zloženk že izdelali recikliran papir, na katerega bomo s sitotiskom natisnili vizualno podobo nove razstave. Pokukajte v Majin studio, kjer je s pomočniki izdelala kar 1000 dragocenih lističev:


Foto: Maja Modrijan / Destilator Studio

23.1. 2023
Transparent, ki je nad Slovensko cesto vabil na fotografsko razstavo Bojan Radovič: Replika je narejen iz trpežnega materiala. Sčistimo ga za predajo Maji iz Destilator studia, da bo iz njega naredila nekaj novega in uporabnega. Maja nam je iz skladišča pobrala tudi nekaj drugih materialov.

Le kaj bo iz njih nastalo? Vse bo jasno ob odprtju naše trajnostne galerijske trgovinice. Zabeležite 14. 2. 2023 ob 19.00.

25.1. 2023
Vas zanima, kaj počnemo. Resnično - ni, da ni.
Foto: Metod Blejec

30.1. 2023
Juhej. Minea in Jelena iz delavnice in prodajalne pečatnikov, ekslibrisov in žigov SITAR 1920 sta za Valovanje izdelali posebne žige, s katerimi bomo na naša reciklirana vabila, ustvarjena v tehniki sititiska, dodali še nekaj ključnih informacij. Kralj produkcije pa je zagotovo pečatnik. Kmalu razkrijemo, kaj bomo z njim počeli ...

Foto: Minea Sončan Mihajlović, Jelena Marković / Sitar1920

2. 2. 2023
Skupinska produkcija ročno izdelanih zloženk je stekla. Na recikliran papir, narejen v sodelovanju z Destilator Studiem, smo pri podjetju Prima s tehniko sitotiska prenesli najnujnejše informacije, ki jih morate obiskovalci vedeti o razstavi: Kdo ali kaj? Kdaj? Kje?

V duhu projekta, ki teži k temu, da bo čimbolj trajnostno naravnan, smo se namreč odrekli klasični GJ zloženki. Kje boste dobili vse informacije? Nič bat. Zato bodo tekom razstave toliko bolj šibali naši spletni kanali, v GJ pa le pridite opremljeni s pametnim telefonom, ker vam bo ob raziskovanju razstave v veliko pomoč. 

8. 2. 2023 (kulturni praznik)

Kaj vse mogoče v mreže razpete je ujet?
(Hvala Francetu Prešernu za navdih)
Foto: Metod Blejec

10. 2. 2023
Zdaj smo pa že tako daleč, da je čas za videopresek nastajanja razstave.
Odprtje se bliža ...


11. 2. 2023
Metod Blejec, eden od treh vsestranskih umetnikov, ki so se v minulih dveh tednih kreativno, miselno pa tudi fizično spopadali s postavljanjem Valovanja, je našel tudi čas za dokumentiranje celotnega ustvarjalnega procesa.

Z vami delimo še nekaj utrinkov, ob tem pa iskrena hvala ustvarjalnemu triu, ki sta ga sestavljala še multipraktika Goran Medjugorac in Ingmar Nieuwold.

12. 2. 2023
Kaj nam imata kuratorja Stefano Carini (NOOR Images) in dr. Mariji Skočir (Galerija Jakopič) povedati pred zagonom razstavnega projekta Valovanje: Vizualni dnevnik vode?


14. 2. 2023
Detajle postavitve smo tokrat pilili resnično do zadnjega, da smo lahko sprejeli prve obiskovalce razstave Valovanje: Vizualni dnevnik vode. Dopoldan so imeli možnost predogleda razstave s kuratorjema novinarji in člani Kroga prijateljev GJ, zvečer pa smo na široko odprli vrata. Obiskovalce je pot vode nagovorila, navdušeni so bili nad tem, da smo razstavo ustvarili iz že obstoječih materialov, z veseljem pa so prisluhnili tudi zvočnim krajinam, ki nadgrajujejo posamezne tematske sklope.

Razstavo sta odprla veleposlanica in posebna odposlanka za vodno diplomacijo pri Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve RS Tanja Miškova in veleposlanik Kraljevine Nizozemske v Sloveniji Johan Verboom. Za podporo projekta Valovanje se zahvaljujemo tudi Italijanskemu inštitutu za kulturo v Sloveniji in Francoskemu inštitutu v Sloveniji ter številnim organizacijam in posameznikom, ki so in, ki še bodo valovali z nami skozi projekt.

Foto: Blaž Gutman / MGML

15. 2. 2023
Se še spomnite transparenta za razstavo Bojana Radoviča, ki je visel nad Slovensko cesto? Trajnostna oblikovalka Maja Modrijan, gonilo in srce Destilator Studia, jo je odnesla iz našega skladišča, skupaj s staro promocijsko razstavo in jo povezala z odpadnimi materiali, ki jih v sklopu svojega poslanstva pridno zbira že leta. Ker nikoli ne veš, kaj ti kdaj prav pride.

Vabljeni v galerijo, da pokukate v Destilator pop-up trgovinico in si zagotovite svoj limited edition kos, v katerega so dobesedno všiti drobci 15-letne razstavne zgodovine Galerije Jakopič. Lahko izbirate med Klasik ali Vele boršo, Fest povštrom, Volilno denarnico, Štrik torbo in še čem. 


Foto: Maja Modrijan / Destilator Studio

14. 3. 2023
Ste nas pogrešali? OK, priznamo, da smo si vzeli nekaj oddiha, ker je treba baterije vseeno malce napolniti za nove podvige. In tokratni je bil dobesedno nabit z mladostno ustvarjalno energijo. V sodelovanju s podjetjem TAM-TAM  in s študenti ALUO, VIST in Višje strokovne šole Sežana, z dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter njihovimi mentorji smo izvedli umetniško-plakatno akcijo na temo Vode.

Kako je delo potekalo in kaj je nastalo si oglejte spodaj.

Hvala še enkrat čisto vsem sodelujočim! 

Višja strokovna šola Sežana
Lokacija stebriča TAM-TAM: Vegova ulica - Gregorčičeva ulica
Naslov: Eko-Magnet-Fishing
Foto: Metod Blejec / MGML

Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana
Lokacija stebriča TAM-TAM: Trg francoske revolucije - Rimska cesta
Naslov: Fotogram
Foto: Metod Blejec / MGML

VIST - Fakulteta za aplikativne vede
Lokacija stebriča TAM-TAM: Rimska cesta - Slovenska cesta
Naslov: Dotik
Foto: Arhiv VIST, Metod Blejec / MGML

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje
Lokaciji stebričev TAM-TAM: Igriška ulica - Gregorčičeva ulica ter Gregorčičeva ulica - Slovenska cesta
Naslov: Poliv
Foto: Metod Blejec / MGML

22. 3. 2023
Na današnji svetovni dan voda smo v Galeriji Jakopič v sodelovanju z Varuhinjami rek pripravili predstavitev sedmih lokalnih iniciativ za zaščito rek in pitne vode.

Po uvodnih nagovorih in predstavitvi projekta Varuhinje rek se je oblikovalo sedem odprtih omizij, na katerih so predstavnice in predstavniki okoljevarstvenih iniciativ povedali, zakaj so bile te ustanovljene, kakšne aktivnosti trenutno izvajajo in kaj potrebujejo za nadaljevanje svojih prizadevanj.

Hvala Alji Bulič in Eriku Valenčiču za organizacijo in vsem udeležencem srečanja, ki se zavzemajo za naše vode!

Foto: Metod Blejec

2. 4. 2023
V »ustvari sam« duhu razstave Valovanje: Vizualni dnevnik vode smo v dveh zaporednih vikendih zasnovali dvostopenjsko delavnico, na kateri so si lahko udeleženci v dveh vikendih ustvarili svojo fotografijo brez fotoaparata oz. fotogram.

Na prvi delavnici z Majo Modrijan iz Destilator Studia so si iz naših starih zloženk najprej izdelali recikliran papir, na drugi delavnici s profesionalnim fotografom Matevžem Paternostrom pa so končne podobe izdelali z uporabo tehnike cianotipije.

Ob tem, da so udeleženci delavnic osvojili nova znanja, ki jih bodo lahko pridoma izkoristili tudi za samostojno ustvarjanje, so izdelali neverjetne, skorajda čudežne podobe v značilni cian barvi. Nekaj utrinkov spodaj.

Foto: Julija Hoda

6. 4. 2023
Izvedli smo hibridni dogodek na križišču znanosti in umetnosti z naslovom VODA: Znanost in umetnost; Komuniciranje znanosti o vodi in njen pomen skozi vizualni, umetniški in medijski jezik. Izhodišče zanj je bila konferenca Združenih narodov o vodi v New Yorku (22. do 24. marca), ki sta jo gostili Nizozemska in Tadžikistan.

Znanstvena dognanja o vodi so pogosto napačno razumljena in interpretirana. To kliče k iskanju ustreznega pristopa, kako ta dognanja v prihodnje bolje komunicirati širši javnosti preko različnih kanalov. Ob tem smo si na hibridnem dogodku zastavili vprašanje, ali lahko prav umetnost dopolni strogi znanstveni pristop podajanja informacij o vodi.

Z nami so bili: veleposlanik Kraljevine Nizozemske v Sloveniji Johana O. Verboom, koordinator za mednarodne zadeve o vodi na Ministrstvu za infrastrukturo in vodno gospodarstvo Kraljevine Nizozemske Niels Vlaanderen, veleposlanica in posebna odposlanka za vodno diplomacijo na MZEZ Tanja Miškova, fotograf in soustanovitelj agencije NOOR Images Kadir van Lohuizen, hidrogeolog in profesor na Oddelku za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani (NTF) dr. Mihael Brenčič in intermedijska konceptualna umetnica Eva Petrič. Pogovor je povezovala novinarka RTV Slovenija Maja Ratej.

Video dogodka avtorja Toneta Stojka si lahko ogledate spodaj:


Foto: Metod Blejec / MGML

Na dogodku je Lara Kastelic ustvarila tudi "grafično žetev":

 

25. 4. 2023
Voda, njena mirnost ali razburkanost, njena pretakanja in prehajanja v različna stanja, je vselej nudila ustvarjalni navdih. Na delavnici Nazaj k izvoru - skozi mozaik in zvočno krajino smo v dveh zaporednih vikendih pod mentorstvom Urške Ambrožič Potočnik ustvarili mozaično steklenico ali vrč.

Po uvodnih usmeritvah in navodilih je ustvarjanje potekalo bolj ali manj v tišini, ob zvočnih krajinah, ki jih je za razstavo Valovanje ustvaril glasbeni terapevt Ingmar Nieuwold. Intuitivne in navdihujoče zvočne krajine, ki jih gradijo zvoki vode v njenih raznoterih pojavnostih, so udeležencem pomagale, da so se prepustili navdihu in sprostili ob ustvarjanju svojega mozaika.

Izdelki nas bodo ob uporabi vedno spominjali na bogastvo vode.

Hvala Urška!

Foto: Julija Hoda / MGML


5. 5. 2023
Vsestranski ustvarjalec Metod Blejec je vse od postavljanja razstave Valovanje: Vizualni dnevnik vode v Galeriji Jakopič skozi objektiv vestno beležil njen razvoj.

V Ulični galeriji TAM-TAM na Vegovi smo 5. 5. 2023 odprli razstavo njegovih fotografijValovanje skozi skupnostno in trajnostno. Izbrane podobe raznovrstnih delovnih procesov, na ogled do 1. 6. 2023 nagovarjajo vsaka s svojo zgodbo, združene pa podajajo sporočilo o odpornosti proti pomanjkljivemu razmisleku in skrbi za okolje pri postavljanju razstav v muzejih in galerijah.

Odprtju je sledil pogovor o projektu Valovanje v Galeriji Jakopič. Nekaj utrinkov, ki jih je za TAM-TAM posnel Tadej Kreft, spodaj.

18. 5. 2023 
V Galeriji Jakopič smo se z dnevom odprtih vrat pridružili obeleževanju Mednarodnega muzejskega dne pod okriljem ICOM Slovenija.

Ob tem smo si v sklopu uradne oglaševalske kampanje muzejskega dne zamislili plakatno akcijo, s katero smo želeli opomnili na trajnostne pristope pri snovanju in realizaciji projekta Valovanje, ki je nastal v sodelovanju z agencijo NOOR Images. Projekt namreč temelji na prevpaševanju, kako zelo netrajnostne in brez razmisleka o vplivu na okolje so lahko postavitve fotografskih razstav.

Evalvacija nas še čaka, zagotovo pa je v muzejih in galerijah mogoče vsaj poskusiti delovati bolj trajnostno.

Delimo nekaj utrinkov z akcije, ki jih je posnel Metod Blejec.

20. 5. 2023
Napovedujemo praznovanje vode!

Jedro razstavnega projekta Valovanje: Vizualni dnevnik vode so fotografije NOOR Images na temo Vode. Tako voda neizogibno sooblikuje tudi spremljevalni program razstave. Za konec maja smo se odločili, da se vodi in njeni veličini poklonimo z dvema dogodkoma za odrasle.

V torek, 23. 5. 2023 ob 18.00, vas vabimo na Valovanje zvoka, edinstveno meditativno zvočno potovanje na temo vode z izkušenima zvočnima terapevtoma. Kliknite na fotografijo za več informacij:

V petek, 26. 5. 2023 ob 18.00, pa na predavanje umetnika Marka Pogačnika Zemlja kot vodna krogla z okusom po ljubezni.

Obvezne prijave na: galerija.jakopic@mgml.si

23. 5. 2023
Del naše razstave je bil tudi poseben dogodek Valovanje zvoka: Meditativno zvočno potovanje na temo vode, ki sta ga ob razstavi Valovanje za Galerijo Jakopič pripravila zvočna terapevta in glasbenika Sergeja Grögl in Ingmar Nieuwold.

Zvočno potovanje nas je povezalo z globokim notranjim zavedanjem pomena vode za naše telo in duha in z občutkom naše neločljive povezanosti s planetom Zemljo.

Resnično smo uživali v pomirjujočem valovanju zvoka!

26. 5. 2023
V naših vrstah smo gostili umetnika, ki se posveča zdravju naravnih in urbanih prostorov, Marka Pogačnika. Ob razstavi je kot del programa letošnje študijske skupine Od blizu: Fotografija kot način videnja sveta izvedel predavanje z naslovom Zemlja kot vodna krogla z okusom po ljubezni. 

Zemlja ni samo krogla materije temveč je vsa prepojena z elementom vode, ta pa je temelj tega, kar Marko imenuje »ljubezenska sfera Zemlje«. Kako se slednja izraža v prostoru, kako je povezana z drugimi elementi in s človekovim bivanjem na planetu? O vsem tem smo razmišljali ...

1. 6. 2023
Prvi junijski dan je razglašen za dan reke Save.

Ob razstavi Valovanje, ki slavili vodo, njen pomen za človeštvo ter njeno moč in čistost, smo se v Galeriji Jakopič praznovanju tega dne pridružili s posebno projekcijo nagrajenega filma Ena za reko: Zgodba Save, ki ga je produciral Rok Rozman.

Sledil je pogovor o reki Savi z Rozmanom ter vizualnima umetnikoma Metodom Blejcem in Uno Rebić, ki sta v naši galeriji v obliki pop-up razstave predstavila tudi svoj lani izvedeni umetniški projekt Flowalking ~ Sava.

Kliknite na spodnje fotografije, če želite izvedeti več o delu naših gostov!


Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se