Ljubljana
MGML

DNEVNIK VALOVANJA

Valovanje simbolizira verižno ali posledično reakcijo. To pomeni, da imajo lahko majhna dejanja ali dogodki daljnosežne posledice. Tudi pri našem razstavnem projektu Valovanje, ki nastaja z NOOR Images, izhajamo iz manjše produkcijske ekipe in idej, ki se morda zdijo neuresničljive, a sčasoma dobivajo obliko, s pomočjo vse širše mreže sodelovanj. Preko njih iščemo nove možnosti prezentacije umetnosti s ponovno uporabo obstoječih materialov ter v navezavi na koncept naredi sam. Hkrati vrata odpiramo organizacijam in posameznikom, ki se z vodo tako ali drugače ukvarjajo pri svojemu delu in želijo širši javnosti predstaviti svoje projekte. Vabljeni k prebiranju dnevnika projekta, v katerem beležimo amplitudide našega valovanja skozi ustvarjalni proces. Začenjamo s procesom postavitve, znotraj katerega se je vzpostavila kreativna skupnost posameznikov z različnimi znanji.

Valujmo skupaj!

© Benedicte Kurzen / NOOR Images

-

20.1. 2023
V sodelovanju z Majo Modrijan iz Destilator Studia smo iz naših starih zloženk že izdelali recikliran papir, na katerega bomo s sitotiskom natisnili vizualno podobo nove razstave. Pokukajte v Majin studio, kjer je s pomočniki izdelala kar 1000 dragocenih lističev:


Foto: Maja Modrijan / Destilator Studio

23.1. 2023
Transparent, ki je nad Slovensko cesto vabil na fotografsko razstavo Bojan Radovič: Replika je narejen iz trpežnega materiala. Sčistimo ga za predajo Maji iz Destilator studia, da bo iz njega naredila nekaj novega in uporabnega. Maja nam je iz skladišča pobrala tudi nekaj drugih materialov.

Le kaj bo iz njih nastalo? Vse bo jasno ob odprtju naše trajnostne galerijske trgovinice. Zabeležite 14. 2. 2023 ob 19.00.

25.1. 2023
Vas zanima, kaj počnemo. Resnično - ni, da ni.
Foto: Metod Blejec

30.1. 2023
Juhej. Minea in Jelena iz delavnice in prodajalne pečatnikov, ekslibrisov in žigov SITAR 1920 sta za Valovanje izdelali posebne žige, s katerimi bomo na naša reciklirana vabila, ustvarjena v tehniki sititiska, dodali še nekaj ključnih informacij. Kralj produkcije pa je zagotovo pečatnik. Kmalu razkrijemo, kaj bomo z njim počeli ...

Foto: Minea Sončan Mihajlović, Jelena Marković / Sitar1920

2. 2. 2023
Skupinska produkcija ročno izdelanih zloženk je stekla. Na recikliran papir, narejen v sodelovanju z Destilator Studiem, smo pri podjetju Prima s tehniko sitotiska prenesli najnujnejše informacije, ki jih morate obiskovalci vedeti o razstavi: Kdo ali kaj? Kdaj? Kje?

V duhu projekta, ki teži k temu, da bo čimbolj trajnostno naravnan, smo se namreč odrekli klasični GJ zloženki. Kje boste dobili vse informacije? Nič bat. Zato bodo tekom razstave toliko bolj šibali naši spletni kanali, v GJ pa le pridite opremljeni s pametnim telefonom, ker vam bo ob raziskovanju razstave v veliko pomoč. 

8. 2. 2023 (kulturni praznik)

Kaj vse mogoče v mreže razpete je ujet?
(Hvala Francetu Prešernu za navdih)

Foto: Metod Blejec

10. 2. 2023
Zdaj smo pa že tako daleč, da je čas za videopresek nastajanja razstave.
Odprtje se bliža ...


11. 2. 2023
Metod Blejec, eden od treh vsestranskih umetnikov, ki so se v minulih dveh tednih kreativno, miselno pa tudi fizično spopadali s postavljanjem Valovanja, je našel tudi čas za dokumentiranje celotnega ustvarjalnega procesa.

Z vami delimo še nekaj utrinkov, ob tem pa iskrena hvala ustvarjalnemu triu, ki sta ga sestavljala še multipraktika Goran Medjugorac in Ingmar Nieuwold.

12. 2. 2023
Kaj nam imata kuratorja Stefano Carini (NOOR Images) in dr. Mariji Skočir (Galerija Jakopič) povedati pred zagonom razstavnega projekta Valovanje: Vizualni dnevnik vode?


14. 2. 2023
Detajle postavitve smo tokrat pilili resnično do zadnjega, da smo lahko sprejeli prve obiskovalce razstave Valovanje: Vizualni dnevnik vode. Dopoldan so imeli možnost predogleda razstave s kuratorjema novinarji in člani Kroga prijateljev GJ, zvečer pa smo na široko odprli vrata. Obiskovalce je pot vode nagovorila, navdušeni so bili nad tem, da smo razstavo ustvarili iz že obstoječih materialov, z veseljem pa so prisluhnili tudi zvočnim krajinam, ki nadgrajujejo posamezne tematske sklope.

Razstavo sta odprla veleposlanica in posebna odposlanka za vodno diplomacijo pri Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve RS Tanja Miškova in veleposlanik Kraljevine Nizozemske v Sloveniji Johan Verboom. Za podporo projekta Valovanje se zahvaljujemo tudi Italijanskemu inštitutu za kulturo v Sloveniji in Francoskemu inštitutu v Sloveniji ter številnim organizacijam in posameznikom, ki so in, ki še bodo valovali z nami skozi projekt.

Foto: Blaž Gutman / MGML

15. 2. 2023
Se še spomnite transparenta za razstavo Bojana Radoviča, ki je visel nad Slovensko cesto? Trajnostna oblikovalka Maja Modrijan, gonilo in srce Destilator Studia, jo je odnesla iz našega skladišča, skupaj s staro promocijsko razstavo in jo povezala z odpadnimi materiali, ki jih v sklopu svojega poslanstva pridno zbira že leta. Ker nikoli ne veš, kaj ti kdaj prav pride.

Vabljeni v galerijo, da pokukate v Destilator pop-up trgovinico in si zagotovite svoj limited edition kos, v katerega so dobesedno všiti drobci 15-letne razstavne zgodovine Galerije Jakopič. Lahko izbirate med Klasik ali Vele boršo, Fest povštrom, Volilno denarnico, Štrik torbo in še čem. 


Photo: Maja Modrijan / Destilator Studio

14. 3. 2023
Ste nas pogrešali? OK, priznamo, da smo si vzeli nekaj oddiha, ker je treba baterije vseeno malce napolniti za nove podvige. In tokratni je bil dobesedno nabit z mladostno ustvarjalno energijo. V sodelovanju s podjetjem TAM-TAM  in s študenti ALUO, VIST in Višje strokovne šole Sežana, z dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter njihovimi mentorji smo izvedli umetniško-plakatno akcijo na temo Vode.

Kako je delo potekalo in kaj je nastalo si oglejte spodaj.

Hvala še enkrat čisto vsem sodelujočim! 

Višja strokovna šola Sežana
Lokacija stebriča TAM-TAM: Vegova ulica - Gregorčičeva ulica
Naslov: Eko-Magnet-Fishing
Foto: Metod Blejec / MGML

Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana
Lokacija stebriča TAM-TAM: Trg francoske revolucije - Rimska cesta
Naslov: Fotogram
Foto: Metod Blejec / MGML

VIST - Fakulteta za aplikativne vede
Lokacija stebriča TAM-TAM: Rimska cesta - Slovenska cesta
Naslov: Dotik
Foto: Arhiv VIST, Metod Blejec / MGML

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje
Lokaciji stebričev TAM-TAM: Igriška ulica - Gregorčičeva ulica ter Gregorčičeva ulica - Slovenska cesta
Naslov: Poliv
Foto: Metod Blejec / MGML

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se