Ljubljana
MGML

Umetniško-plakatna akcija Valovanja s študenti in dijaki umetniških šol

umetnine na temo Vode na petih oglasnih stebrih TAM-TAM

Ob razstavi Valovanje: Vizualni dnevnik vode bomo 14. marca od 10. ure dalje na stebrih TAM-TAM po Ljubljani v sodelovanju s študenti ALUO, VIST in Višje strokovne šole Sežana, z dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter njihovimi mentorji izvedli umetniško-plakatno akcijo na temo Vode. Kaj bo nastalo? Vabljeni, da preverite že med samim kreativni procesom ali pa se vse do 27. marca pred obiskom galerije odpravite na ogled vseh petih nastalih umetnin.

None

Umetniško-oglaševalska akcija na oglasnih stebrih TAM-TAM v okolici Galerije Jakopič bo potekala v skladu s trajnostno usmeritvijo naše aktualne razstave Valovanje: Vizualni dnevnik vode in bo v kar največji meri izvedena s ponovno uporabo različnih materialov.

V enem dnevu bodo študentje, dijaki in mentorji iz štirih umetniških šol pet oglasnih stebrov TAM-TAM v okolici Galerije Jakopič spremenili v umetnine na temo Vode. Akcija je del spremljevalnega programa aktualne razstave, ki smo jo pripravili v sodelovanju z NOOR Images.

Mladim umetnicam in umetnikom smo prepustili, da dajo pri snovanju svoje akcije kreativnosti prosto pot. Omejili smo jih le s tem, da se pri ustvarjanju držijo principov dela, ki smo se jih poslužili tudi pri projektu Valovanje, torej sodelovanja in spajanja raznolikih znanj v skupini ter tega, da dela nastanejo iz odpadnih materialov (vsaj v čim večji meri).

Skupaj s študenti in študentkami Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), VIST - Fakultete za aplikativne vede in Višje strokovne šole Sežana ter dijaki in dijakinjami Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter z njihovimi mentoricami in mentorji bomo poskusili napraviti prve korake k ozaveščanju o pomenu ponovne uporabe pri postavljanju razstav in skušali tlakovati pot pomembnim razmislekom o alternativnih možnostih oglaševanja.

Kratke predstavitve posameznih projektov:

Višja strokovna šola Sežana
Lokacija stebriča TAM-TAM: Vegova ulica - Gregorčičeva ulica
Naslov: Eko-Magnet-Fishing
Opis projekta: Sama ideja o Eko-Magnet-Fishingu se je porodila ob pregledu razstave Valovanje in razmišljanju o vplivu vode na planet in na ljudi, ki smo skorajda v celoti sestavljeni iz vode. Hkrati je valovanje vode podobno tudi širjenju novih idej, ki vplivajo na množice ljudi.
Eko-Magnet-Fishing deluje po principu ribarjenja z magnetom. Oseba vrže vrv z magnetom v vodo, nakar jo potegne na suho. Pri tem se ob ulovu in hkratnemu čiščenju vode porodi užitek in seveda veselje pozitivnega dejanja.
Z akcijo Eko-Magnet-Fishinga bi si po principu Valovanja želeli spodbudili ljudi, da pričnejo čistiti reke, potoke in morje ter da bi po akciji reciklirali ves odpadni material, ki ga bomo »nalovili« med akcijo.
Vabljeni naokrog 14. 3. ob 12.00, da ujamete delček performansa!
Sodelujoči študenti in študentke: Marcel Kump (fotografija), Blaž Stantič Kobal (oblikovanje), Karin Vončina, Neža Pohleven in Aliy Argashokov (video)
Mentorji: Simon Kastelic, Damjan Švara, doc. Mag. Jasna Klančišar, Anton Marn, Katarina Sadovski

Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana
Lokacija stebriča TAM-TAM: Trg francoske revolucije - Rimska cesta
Naslov: Fotogram
Opis projekta: Izdelave plakata smo se lotili tako, da smo vzeli stare liste za risanje in nanje nanesli fotografsko emulzijo. Nato smo s stvarmi in predmeti, ki smo jih našli po šoli, izdelovali fotograme in jih skušali pretvoriti v oblike, ki nas asociirajo na vodo in valovanje.
Sodelujoči dijaki in dijakinje: Oskar Filip Aksentijecič, Tia Brzin, Maruška Gorup, Jure Merčnik, Eva Kralj Serša, Kaja Kern, Savelij Zimin, Mark Popovič, Tjaša Hozjan, Ula Prhaj, Zoja Rupar
Mentorici: Nataša Košmerl in laborantka Tamara Turnšek

VIST - Fakulteta za aplikativne vede
Lokacija stebriča TAM-TAM: Rimska cesta - Slovenska cesta
Naslov: Dotik
Opis projekta: Skupina študentk in študentov Oddelka za fotografijo VIST – Fakultete za aplikativne vede v Ljubljani se je v svoji umetniški akciji Dotik odločila prikazati človekov vpliv na lokalne vodne sisteme. Čeprav Ljubljanica velja za eno od najmanj onesnaženih rek z zdravilnimi učinkovinami na svetu, se pod vodno gladino lahko skriva marsikaj.
Delo z naslovom Dotik je fotogram roke, ki se dotika gladine Ljubljanice proti njej pa se steguje roka bajeslovnega podvodnega moža. Je simbolni prikaz in hkrati opomin, da človekova dejanja neposredno vplivajo na vse v vodi živeče organizme in da kljub čedalje večji ozaveščenosti, varovanje okolja ni samoumevno.
Podoba je ustvarjena s kolažiranjem, polaganjem in osvetljevanjem zavrženih in odpadnih materialov na odslužena ozadja iz šolskega studia. Lasten vpliv na urbani vodni sistem pa so avtorji in avtorice v akciji skušali omiliti z uporabo cianotipije, ki od vodno potratnih fotografskih tehnik velja za eno od okolju najbolj prijaznih.
Sodelujoči študenti in študentke: Ana Črešnar, Andrej Matjašič, Tinkara Petrič Milič, Olja Simčič Jerele, Andraž Zalokar, Patricija Zupanič
Mentorja: Peter Fettich in Jasna Jernejšek

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje
Lokaciji stebričev TAM-TAM: Igriška ulica - Gregorčičeva ulica ter Gregorčičeva ulica - Slovenska cesta
Naslov: Poliv
Opis projekta: Delo Poliv je zasnovano na dveh stebrih TAM-TAM in reflektira pojav valovanja. Izhodišče so organske oblike valov in vibracij, ki jih le ti puščajo za sabo.
Prvi stebrič prikazuje različne sloje deformirirane podobe v premikajoči se vodi. Kot nasprotje pa drugi stebrič kaže jasno in izčiščeno podobo, ki jo lahko vidimo v odsevu mirne vode. Njegova površina je zglajena, ima izrazito teksturo, ki sočasno služi kot zrcalo.
Sodelujoče študentke: Eva Štupnik, Hana Podvršič, Lana Požlep, Lana Soklič, Tena Palijan, Vita Tušek in Zala Čujež
Mentorica: Emina Djukić

Vabljeni, da 14. marca med 10.00 in 18.00 obiščete vse lokacije in preverite, kako nam gre. Ob 18. uri pa se nam lahko pridružite pred Galerijo Jakopič, da si z ustvarjalci ogledamo nastala dela.

Pridajamo mapo stebrov TAM-TAM za lažji orientir:

Objavljeno: 7. 3. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se