Ljubljana
MGML

Kraljice preobleke Simona Changa v Galeriji Kresija

Nadgradnja fotografskega projekta ob 40. obletnici LBBT+ skupnosti v Sloveniji

Simon Chang, eden od 15 udeležencev mojstrskega tečaja Fotografija opolnomoča s Susan Meiselas, svoj dolgoročni projekt drag queens po Ulični galeriji TAM-TAM od 5. junija do 11. julija 2024 predstavlja še v Galeriji Kresija. Razstava Kraljice preobleke in spremljajoče aktivnosti so del kulturnega programa ob obeležitvi 40. obletnice gibanja LGBT+ skupnosti v Sloveniji.

Fotografija iz projekta Kraljice preobleke, 2021–2024
Fotografija iz projekta Kraljice preobleke, 2021–2024 © Simon Chang

Razstava Simona Changa v Galeriji Kresija slavi raznolikost in ustvarjalnost slovenske scene kraljic in kraljev preobleke (angleško: drag queens). Odpira nam svet spektakla, ekstravagantnih, izjemno dodelanih kostumov, močnih ličil in strastnih odrskih nastopov. In kar je še pomembnejše, fotografije Simona Changa nam razkrivajo človeško dimenzijo ustvarjalk in ustvarjalcev, ki je širši javnosti mnogokrat prikrita. Predvsem je prikrita zaradi same narave odrskih nastopov, ki so že sami po sebi namenjeni podajanju iluzije.

Njegove fotografije nas postavijo v vlogo opazovalca zaodrskega dogajanja, kjer smo priča pripravam, tremi, prijateljskemu spodbujanju, zadnjim trenutkom zbranosti pred soočenjem z občinstvom. Torej tik do trenutka, ko stopijo na oder v vsej svoji veličastnosti. Mnogokrat je ta človeška dimenzija prikrita tudi zaradi nevednosti in predsodkov v družbi.

Simon Chang je od leta 2021 naprej spremljal mlajšo generacijo kraljic preobleke v vrsti dogodkov, kot so Dragoslavija, Drag konferenca, K4 Roza, Majska kraljica, različni kabarejski nastopi in mnogi drugi. Ustvaril je dragocen dokument o prisotnosti izjemno ustvarjalne skupnosti, ki je v Ljubljani povzročila pravi kulturni razcvet.
(iz obrazstavnega besedila Jerneja Škofa)

Odprtje razstave bo v sredo, 5. junija 2024, ob 19. uri.

Simon Chang je svoj dolgoročni projekt drag queens predstavil in pilil tudi na mojstrskem tečaju Fotografija opolnomoča, ki so ga vodile mednarodno priznana ameriška fotografinja Susan Meiselas ter strokovnjakinji na področju fotografije Lydia Matthews in Luciana Pinchiero. V Galeriji Jakopič se za podporo mojstrskemu tečaju zahvaljujemo U.S. Embassy Ljubljana in Nj. Eksc. Jamie Lindler Harpootlian, veleposlanici Združenih držav Amerike v RS.

Objavljeno: 4. 6. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se