Ljubljana
MGML

Na delavnici s Susan Meiselas smo opolnomočili 13 projektov fotografov in skupnosti

Po spletnih srečanjih in posvetovanjih se je 15 preko javnega poziva Galerije Jakopič izbranih udeležencev in udeleženk mojstrskega tečaja Fotografija opolnomoča 17. in 18. junija 2023 v živo srečalo z mentoricami – mednarodno priznano ameriško fotografinjo Susan Meiselas ter s strokovnjakinjama na področju fotografije Lydio Matthews in Luciano Pinchiero. Med dvodnevno delavnico so mentorice pregledale nastale projekte, podale povratne informacije in nudile pomoč pri editiranju nastalih projektov ter svetovale glede možnih oblik predstavitve v kontekstu predstavljenih skupnosti.

Delavnica Fotografija opolnomoča s Susan Meiselas, Galerija Jakopič, Ljubljana, 2023
Delavnica Fotografija opolnomoča s Susan Meiselas, Galerija Jakopič, Ljubljana, 2023 © Metod Blejec

Udeleženci mojstrskega tečaja so skupno delali na 13 projektih. Vizualna umetnica Arven Šakti Kralj se je osredotočila na zgodbo hčere, varovanke Vzgojno-izobraževalnega zavoda Frana Milčinskega Smlednik, ob čemer je dala poudarek na odnose znotraj lastne družine. V sodelovanju s Centrom Janeza Levca v Ljubljani pa si fotografinja Polonca Avanco želi v objektiv ujeti vsakdan otrok s posebnimi potrebami, izzive s katerimi se srečujejo njihovi starši, pa tudi predanost skrbnikov otrok v centru.
Fotografinja Nina Rojc se je za potrebe projekta Other Ways of Seeing (Drugi načini gledanja) povezala z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenij. Ustvarila je video, ki gledalca popelje v svet slepih in slabovidnih oz. skuša predstaviti, kako oni vidijo, čutijo in zaznavajo svet.
Fotograf Blaž Gutman je na mojstrski tečaj prijavil projekt v razvoju Sedemdeset let nazaj je bilo sedem minut nazaj, katerega cilj je na osebnem primeru prikazati zapletenost demence, hkrati pa ustvariti občutek, da je demenca nekaj, kar življenju daje smisel, ne pa ga jemlje.
Ena od mlajših udeleženk delavnice Dagmar Nared se pri svojem projektu osredotoča na svojo babico, ki živi v domu za ostarele ter na njeno izkušnjo shizofrenije in kako ta vpliva na družinske odnose. Poleg fotografij uporablja tudi risbe in zapise babice.
Fotograf Jaka Gasar se je v projektu Jesenice osredotočil na raziskovanje in dokumentiranje tega mesta, predvsem zato, da bi razumeli okolje, iz katerega prihajajo njegovi starši in stari starši, medtem ko skuša fotograf Metod Blejec s projektom Document/ing pozvati in zbrati neformalno skupnost fotografov, ki so v 105 tednih med marcem 2020 in aprilom 2022 dokumentirali različne mirne in/ali nasilne proteste, demonstracije, zborovanja in druge oblike državljanske nepokorščine.
Fotograf Jošt Franko želi s skupnim časopisnim projektom Noch Nicht dokumentirati življenja ljudi po tem, ko so svoje ujetništvo za bodečo žico, zemeljskimi minami in policijsko brutalnost na poti v domnevno boljše življenje zamenjali za ujetništvo birokratskega in na pravila vezanega sistema političnega azila EU. Franko časopis ustvarja v souredništvu z azilanti.
Z manjšinami v Sloveniji se ukvarjata projekta fotografinj Katje Bidovec in Ljube Sorokine. Katja Bidovec je projekt še pred delavnico 8. junija 2023 že predstavila na dogodku Tisoč in ena podoba islamske arhitekture v Muslimanskemkulturnem centru Ljubljana. Njegov namen je povečati splošno ozaveščenost o tem, da imamo pri nas številčno skupnost Slovencev, ki verujejo v islam.
Ljuba Sorokina se je medtem osredotočila na rusko skupnost v Sloveniji, cilj njenega projekta Ponovna združitev (The Reassembly) pa je ustvariti vizualno pripoved o življenju ruskih priseljencev v Sloveniji, ozaveščati o izzivih in priložnostih, s katerimi se soočajo, ter spodbujati razumevanje in empatijo med različnimi kulturnimi skupinami.
Decembra 2022 je bilo zeliščarstvo vpisano v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Fotografinja Katja Goljat je na delavnici predstavila projekt Zeliščarstvo v Sloveniji. S fotografsko zgodbo in skozi multisenzorično predstavitev želi avtorica ljudem približati ta tradicionalni poklic. Preizkusu predstavitve smo bili priča na delavnici, na kateri smo vonjali zelišča in eterična olja ter pili zeliščni čaj.
Projekt v teku GYNAESTHESIA Petre Godeša se medtem osredotoča na slovenske staroverce v prepletu z ekofeminizmom. Na delavnici je Godeša razmišljala o ustvarjanju simbolov, denimo na fasadah stavb, kjer so staroverske energijske točke. Predstavitev bo najverjetneje v obliki projekcije ali žive slike.
Za 13. projekt so se mentorice so mentorice odločile povezati tri fotografe, ki jih navdihuje lokalna drag queens scena – Marija Župana, Simona Changa in Nala Kocjana. Župan kraljice preobleke fotografira že od leta 2018, njegov cilj pa je skozi objektiv ujeti njihovo lepoto in samozavest. Prav tako na dolgoročnem projektu drag queen od leta 2021 dela Chang, ki se je z njimi prvič srečal na predstavi Dragoslavia, njihovo delo pa želi še naprej spremljati. Kocjan pa v dokumentiranju slovenske drag scene prepoznava priložnost za predstavitev njenegaumetniškega in kulturnega pomena, ki presega zabavo.
Ob zaključku so se mentorice strinjale, da je bila delavnica Fotografija opolnomoča zelo navdihujoča in izrazile upanje, da bodo udeleženci svoje projekte razvijali še naprej, da bodo res lahko predstavljeni znotraj izbranih skupnosti.

V Galeriji Jakopič se za podporo projektu posebej zahvaljujemo U.S. Embassy Ljubljana in Nj. Eksc. Jamie Lindler Harpootlian, veleposlanici Združenih držav Amerike v RS, ki je v torek, 20. junija 2023 tudi uradno odprla razstavo Susan Meiselas: Mediacije v naši galeriji.

Nekaj utrinkov z delavnice (Metod Blejec / MGML):

Objavljeno: 5. 7. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se