Ljubljana
MGML

Fotografija opolnomoča: Blaž Gutman s projektom o demenci na Kranj Foto Festu

Nov uspeh udeleženca mojstrskega tečaja Fotografija opolnomoča s Susan Meiselas

Med 1014 prijavami z vsega sveta je med 19 finalisti v ožjem izboru Kranj Foto Festa 2024 s projektom Pred sedemdesetimi leti je bilo pred sedmimi minutami prislužil tudi fotograf Blaž Gutman, ki je svoj intimni projekt o demenci razvijal tudi v sklopu mojstrskega tečaja Fotografija opolnomoča s Susan Meiselas v Galeriji Jakopič. Čestitamo!

Fotografija s projekta Pred sedemdesetimi leti je bilo pred sedmimi minutami
Fotografija s projekta Pred sedemdesetimi leti je bilo pred sedmimi minutami © Blaž Gutman

Blaž Gutman projekt Pred sedemdesetimi leti je bilo pred sedmimi minutami razvija že dlje časa, v tesni navezi z očimom Janezom, ki ga je bolezen prizadelaGutman demenco raziskuje s pomočjo terapevtske fotografije, z raziskovanjem spomina svojega bližnjega in z dokumentiranjem kratkotrajnosti njegove prisotnosti ter minljivosti časa v okviru domačega življenja.

"Spomini se lahko včasih poigravajo z našim umom. V kaj želimo verjeti in česa se lahko spomnimo? Kateri od teh spominov so dejstvo, kateri fikcija in kateri so plod domišljije? Ali obstaja način, kako to ugotoviti v spreminjajočem se umu ob demenci," se v kreativnem procesu med drugim sprašuje fotograf.

Namen projekta je vizualizirati zapletenost demence in hkrati pokazati, da je demenca lahko nekaj, kar daje in ne zgolj jemlje smisel življenju.

Izbor projekta med 19 finalistov Kranj Foto Festa 2024 Gutmanu omogoča priložnost tesnega sodelovanja s kuratorsko ekipo festivala pri načrtovanju razstave. Svoje delo bo tako lahko predstavil kvalificiranemu občinstvu, ki ga med drugim sestavljajo kuratorji, uredniki fotografije, lastniki galerij ter založniki iz Slovenije in tujine. Priznanje vključuje tudi možnost sodelovanja na okroglih mizah, predavanjih in vodenih ogledih.

Blaž Gutman (1990) je slovenski dokumentarni fotograf mlajše generacije. Leta 2022 je magistriral iz fotografije na Ulster University, Belfast School of Art na Severnem Irskem pod mentorstvom Kena Granta in Donovana Wyliea. Trenutno dela kot fotograf za Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML).

Objavljeno: 30. 4. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se