Ljubljana
MGML

Odprt je poziv za fotografe ob razstavi Naša last v Galeriji Jakopič

Rok za oddajo fotografij: 10. 6. 2024

V Galeriji Jakopič objavljamo poziv za sodelovanje pri predstavitvi prelomnega obdobja v slovenski zgodovini na skupinski razstavi Naša last: Slovenska protestna fotografija 20202022. V skladu z načeli vključevanja in demokratičnosti ter v želji po odkrivanju različnih perspektiv na našo kolektivno izkušnjo v danem obdobju pozivamo vse, ki so dogajanje ovekovečili, da nam do 10. junija 2024 pošljejo do 30 izvirnih fotografij, posnetih v poljubnem slogu in tehniki. Kuratorja razstave bosta izbor opravila do konca junija.

Petkov protest, 2021
Petkov protest, 2021 © Žiga Živulović jr. / Bobo

Cilj projekta Naša last: Slovenska protestna fotografija 20202022 je sestaviti in predstaviti vizualni arhiv obdobja od marca 2020 do aprila 2022, s poudarkom na pomenu fotografije za dokumentiranje in vrednotenje družbenih dogodkov. Gre za čas, ki ga je močno zaznamovala pandemija covid-19, hkrati pa so se v Sloveniji odvijali številni shodi, protesti, državljanske neposlušnosti in druge oblike upora.

V Galeriji Jakopič smo že oblikovali delovno skupino 19 profesionalnih in ljubiteljskih fotografov iz različnih generacij, ki so redno fotografirali proteste in bodo sooblikovali razstavo s kuratorjema Julijo Hoda in Metodom Blejcem. Izbrane fotografije bodo predstavljale raznolikost teh protestov ne glede na politično pripadnost ali ideologijo. Poleg družbeno-kritičnih vsebin bomo izpostavili tudi pomen kritične presoje in estetike pri predstavljanju tega obdobja slovenske zgodovine.

V drugem delu zbiranja gradiva pa se obračamo na vse, ki so v tem obdobju prisostvovali in fotografirali dogajanje na demonstracijah ter bi želeli predstaviti svoje delo na razstavi. Do 10. junija 2024 nam interesenti lahko pošljejo do 30 izvirnih fotografij, posnetih v poljubnem slogu in tehniki, kuratorja razstave pa bosta po pregledu prejetega gradiva do konca junija stopila v stik z avtorji izbranih fotografij.

POMEMBNI DATUMI:

- rok za oddajo fotografij: 10. 6. 2024

- obveščanje avtorjev izbranih fotografij: 30. 6. 2024

- odprtje razstave: 24. 9. 2024

Natančnejše besedilo poziva

Za več informacij pišite na: galerija.jakopic@mgml.si

Objavljeno: 17. 5. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se