Ljubljana
MGML

Programi za šole

Mestna galerija Ljubljana ponuja poseben program za vrtce, osnovne in srednje šole. Pedagoške delavnice v okviru Mestne galerije predstavljajo odličen dodatek šolskemu izobraževalnemu programu, saj učencem omogočajo neposreden vpogled v svet sodobne umetnosti. Med obiskom galerije imajo priložnost doživeti umetnost v živo ob ogledu aktualnih razstav, hkrati pa se seznanijo s procesom ustvarjanja raznolikih umetniških del. V Mestni galeriji Ljubljana pripravljamo delavnice, ki so bolj praktične narave, kot so "Pleksi Lazanja" in "Gledati – videti – risati", ter delavnice, ki se poglobijo v konceptualno plat sodobne umetnosti, na primer "Poklic: sodobni umetnik" in spodbujajo k dialogu in raziskovanju. Vsaka od delavnic pa je prilagojena aktualnemu razstavnemu programu.

Poklic: Sodobni umetnik

Vodeni ogled aktualne razstave z ustvarjalno delavnico.
Za vrtce, učence od 4. do 9. razreda osnovne šole in za srednješolce.

Sodobna umetnost se v marsikaterem pogledu razlikuje od umetnosti starejših obdobij. Umetniki dandanes pri ustvarjanju ne uporabljajo le slikarskih barv, temveč raznovrstne materiale, njihova dela niso več realistična in estetska, pogosto so tudi kritična do družbe. Navsezadnje pa je delo umetnika zanimiv poklic. Ob razstavljenih delih bomo demistificirali proces umetniškega ustvarjanja, spoznali bomo dogajanje v zakulisju galerije ter se tudi sami z igro vlog preizkusili v poklicu kuratorja in sodobnega umetnika. Kompleksnost programa bo prilagojena vsaki starostni skupini, vsebina programa se tematsko prilagodi aktualni razstavi.

Informacije in prijave: 
01 24 12 506
prijava@mgml.si

Trajanje programa
90 minut

Cena
5,5 € / osebo

Lokacija
Mestna galerija Ljubljana, Mestni trg 5

Urnik
V času trajanja razstav v Mestni galeriji

Programi za sole


Poklic: Sodobni umetnik - fotograf

19. 5. - 20. 8. 2023

V tokratni izvedbi delavnice vas vabimo, da se nam pridružite na ustvarjalni delavnici z vodstvom ob razstavi Mete Krese: Ste prišli, da boste ostali? Udeleženci se bodo na delavnici naučili osnovnih načel fotografije in praktičnih pristopov, ki jim bodo pomagali pozorno opazovati in beležiti zgodbe v svoji okolici. Hkrati bodo spoznavali delo sodobnega umetnika - fotografa in se pobližje seznanjali s tem poklicem.


Poklic: Sodobni umetnik - kipar

11. 9. – 12. 11. 2023

Umetnik v seriji portretov oseb in hišnih ljubljenčkov v barvit likovni svet beleži utrinke svojega življenja. Ob ogledu razstave Jurij Kalan: Drobci bomo govorili o dokumentiranju družinskega vsakdana skozi medij slike, fotografije ter male plastike. Na delavnici bomo tudi sami vzeli v roke modelirke in svinčnike ter se preizkusili v portretiranju.


Poklic: Sodobni intermedijski umetnik

1. 12. – 12. 2. 2023

Skupinska razstava So-obstoj raziskuje odnose med človekom in naravo. Ob ogledu razstave bomo spoznali pojem intermedijska umetnost, umetnost na stičišu med znanostjo in sodobnimi tehnologijami.


Gledati - Videti - Risati

Ustvarjalna delavnica
Za učence 9. razreda osnovne šole in za srednješolce.

Hitra skica po živem modelu ali krokí (fr. croquis) je študijska tehnika, ki so jo pogosto uporabljali umetniki starejših obdobij. A četudi sodobni umetniki v klasičnih medijih, kot sta slikarstvo ali kiparstvo, redkeje ustvarjajo, je kroki še danes sestavni del študija na likovnih akademijah. Uči nas pozornega in čuječega opazovanja sveta, predvsem pa hitrega upodabljanja bistvenega. Udeleženci delavnice se bodo pod mentorstvom akademskih umetnic naučili izdelovanja krokijev v najrazličnejših tehnikah, od risanja do modeliranja, preizkusili pa se bodo tudi v vlogi modelov

Informacije in prijave: 
01 24 12 506
prijava@mgml.si

Trajanje programa
90 minut

Cena
5,5 € / osebo

Lokacija
Mestna galerija, Mestni trg 5

Urnik
Delavnico je mogoče izvesti tudi brez vodstva po razstavi (čas trajanja: 60–90 minut). Če delavnic zaradi prostorske stiske ni mogoče izvesti v Mestni galeriji, lahko potekata v prostorih Mestnega muzeja.Pleksi lazanja

Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico
Za vrtce in učence od 4. do 9. razreda osnovne šole

Pridružite se nam na naši delavnici, kjer se bomo sprehodili po galeriji, raziskali aktualno razstavo in razvozlali zgodbe ter skrite pomene umetniških del. Po navdihu videnega, slišanega in doživetega bomo ustvarili 'pleksi lazanjo', skupinsko umetniško delo. Uporabljena tehnika nam bo omogočila, da združimo ideje v večplastno vizualno poslastico. Na delavnici se bomo učili slikanja, risanja in izrezovanja ter svoje motive večkrat ponovili s pomočjo posebnega prerisovalnega papirja. Izrezane like, ozadja in predmete bomo zložili v več plasteh, da ustvarimo '3D sliko' s pomočjo pleksi stekla. Na koncu bomo fotografirali nastalo umetnino, jo poimenovali ter kot vsako pomembno umetniško delo shranili v 'galerijski arhiv'.


Informacije in prijave: 
01 24 12 506
prijava@mgml.si

Trajanje programa
60-90 minut

Cena
5,5 € / osebo

Lokacija
Mestna galerija Ljubljana, Mestni trg 5

Urnik

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se