Ljubljana
MGML
Meta Krese
Meta Krese, Palestina

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Pregledna fotografska razstava

Meta Krese

Ste prišli, da boste ostali?

18. 5. 2023–20. 8. 2023

Odprtje razstave: 18. maj 2023 ob 19.00.

Razstava fotografinje Mete Krese je doslej najobsežnejša predstavitev njenih fotografskih serij ali ciklov. Fotografinja sodi med vidnejše slovenske fotoreporterske fotografinje, ki se je uveljavila v tem pretežno moškem poklicu.

Kot pravi John Berger, je treba okoli fotografije ustvariti sistem žarčenja, tako da jo je mogoče gledati hkrati osebno, politično, ekonomsko, dramatično, vsakdanje in zgodovinsko. Na tej razstavi ustvarjalka umešča (oziroma jemlje) dokaj osebne fotografske pripovedi iz življenja migrantov. Od kod, kam, kdaj, kako, zakaj so le nekatera osnovna vprašanja, ki si jih zastavlja, ko se srečuje z ljudmi, ki so se preselili iz domačih krajev v drugo okolje. Odgovori so največkrat dosegljivi in tudi jasni. Zatakne pa se pri oblikovanju nove identitete. Kaj se zgodi z njimi, ko izstopijo iz okolja, kjer so poznali trdne oblike povezanosti in potem ostanejo brez referenčnih okvirov in se preselijo v nek nov prostor. Fotografija v svoji moči in energiji zapisa želi doseči, da si gledalci zastavijo podobno vprašanje. Zanimajo jo vsi ljudje različnih spolov, različnih starosti, različnih družbenih razredov, ki so se selili in se selijo po svetu, znotraj Evropske unije, Slovenije in še širše, tako danes ali včeraj. To pa zahteva veliko druženja z ljudmi, o katerih nastajajo fotografske zgodbe, fotografska raziskovanja in analiziranje socialno družbenih ter kulturnih okolij. Meta Krese gotovo sodi med najvidnejše slovenske ustvarjalke na področju fotografije in je s svojim socialno kritičnim in družbeno aktivnim opusom ter tudi z obsežnim fotografskim opusom okrepila in ustvarjalno obogatila sodobno fotografsko ustvarjanje v Sloveniji pa tudi v tujini.


Meta Krese se bo maja (od 9. 5. do 28. 5. 2023) predstavila tudi v Galeriji Alkatraz, v sklopu Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore z razstavo Čakamo zaman. Razstava je predstavitev njenega večletnega fotografskega projekta, ki dokumentira zgodbe vdov iz Srebrenice. Te so se v prvi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja zatekle v bolj ali manj od mest odrezana begunska naselja v tuzlanskem kantonu. Nekatera naselja, zamišljena kot tista prva res kratkoročna rešitev, še vedno stojijo. S projektom Meta Krese opozarja na dolgotrajne stiske najranljivejših v družbi.

Meta Krese: Ste prišli, da boste ostali?

Razstava fotografinje Mete Krese je doslej najobsežnejša predstavitev njenih fotografskih serij ali ciklov. Na tej razstavi ustvarjalka umešča (oziroma jemlje) dokaj osebne fotografske pripovedi iz življenja migrantov. 


Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustos: dr.Sarival SosičUmetnica: Mete KreseBesedilo: dr.Sarival SosičKoordinacija in produkcija: Maruša MegličOblikovanje: Novi kolektivizemTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLKoprodukcija na področju odnosov z javnostmi: KUD Mreža/ Galerija AlkatrazProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Novice

Carpet diem - delavnica umetniških preprog

Avgusta v galeriji gostimo ustvarjalno delavnico pod mentorstvom umetnice Andreje Benedejčič. Vabljeni k ustvarjanju, število mest je omejeno!

7. avgust 2023
Mestna galerija Ljubljana
Julija podaljšan čas odprtja in ustvarjalne družinske delavnice

V vročih in dolgih poletnih dneh bo Mestna galerija Ljubljana julija odprta vsak dan (razen ponedeljka) od 11. do 21. ure. Vabimo vas, da večerni sprehod po Ljubljani združite z obiskom galerije. Oglejte si zanimivo fotografsko razstavo Mete Krese: Ste prišli, da boste ostali?

4. julij 2023
Mestna galerija Ljubljana
Poletna muzejska noč v MGML

Večer umetnosti, kulture in zabave.

6. junij 2023
Ljubljana Art Weekend tudi v galerijah MGML

Muzej in galerije mesta Ljubljana (MGML) se ponovno pridružujejo iniciativi Ljubljana Art Weekend (25.–28. 5. 2023), nastali na pobudo Ravnikar Gallery Space. Iniciativa si podobno kot njene številne evropske paralele prizadeva združiti organizacije in institucije, galerije, muzeje in projektne prostore, posvečene predstavitvi in promociji sodobnih umetnosti ter tako prispevati h krepitvi lokalne umetniške scene, njene pluralnosti in živosti.

22. maj 2023
Mestna galerija Ljubljana predstavlja program za leto 2023

Mestna galerija Ljubljana zaključuje leto 2022 z razstavo Mitje Ficka in Marka Jakšeta, ki bo na ogled vse do februarja 2023. Marca se odpira intermedijska pregledna razstava Jasne Hribernik, ki ji maja sledi še fotografska razstava Mete Krese. Jeseni se bo prvič v Mestni galeriji Ljubljana predstavil akademski slikar Jurij Kalan, ob koncu leta 2023 pa sledi še intermedijska skupinska razstava, na kateri se bodo s svojimi deli predstavili Miha Godec, Urša Vidic, Maja Smrekar in Boris Beja.

6. december 2022
Mestna galerija Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se