Ljubljana
MGML

Mestna galerija Ljubljana predstavlja program za leto 2023

Mestna galerija Ljubljana zaključuje leto 2022 z razstavo Mitje Ficka in Marka Jakšeta, ki bo na ogled vse do februarja 2023. Marca se odpira intermedijska pregledna razstava Jasne Hribernik, ki ji maja sledi še fotografska razstava Mete Krese. Jeseni se bo prvič v Mestni galeriji Ljubljana predstavil akademski slikar Jurij Kalan, ob koncu leta 2023 pa sledi še intermedijska skupinska razstava, na kateri se bodo s svojimi deli predstavili Miha Godec, Urša Vidic, Maja Smrekar in Boris Beja.

Jasna Hribernik, L'avenir
Jasna Hribernik, L'avenir

JASNA HRIBERNIK 
L'AVENIR
Delo v nadaljevanju
2. 3.-2. 5. 2023

Jasna Hribernik je filmska režiserka in ena pomembnejših slovenskih intermedijskih ustvarjalk, ki deluje na področju umetniškega videa, dokumentarnega filma, video/svetlobnih instalacij in objektov ter prostorskih intervencij. Že več desetletij uspešno deluje v slovenskem in mednarodnem prostoru, tokrat pa se bo predstavila s samostojno razstavo, kjer bodo njena najnovejša dela postavljena v dialogu z izbranimi in za to razstavo reinterpretiranimi starejšimi deli, ki bodo razkrili fluidnost avtoričinega delovanja, od njene najnovejše produkcije (Su.Persenso.ry, 2021/22) pa vse do njenih najzgodnejših in najbolj znanih video del (Stopnišče, 1992). Zasnova razstave temelji na ideji obratnega pogleda nazaj s pozicije današnje umetničine produkcije, ki govori predvsem o temeljnem vprašanju, povezanem z možnostmi našega bivanja v času, ki prihaja.

META KRESE
Pregledna razstava
18. 5.-20. 8. 2023

Meta Krese sodi med najvidnejše slovenske ustvarjalke na področju fotografije in je s svojim socialno kritičnim in družbeno aktivnim delom ter tudi obsežnim fotografskim opusom okrepila in ustvarjalno obogatila sodobno fotografsko dogajanje v Sloveniji pa tudi v tujini. Na pregledni razstavi bo ustvarjalka predstavila osebne fotografske pripovedi iz življenja migrantov. Od kod, kam, kdaj, kako, zakaj so le nekatera osnovna vprašanja, ki si jih zastavlja, ko se srečuje z ljudmi, ki so se preselili iz domačih krajev v drugo okolje. Odgovori so največkrat dosegljivi in tudi jasni. Zatakne pa se pri oblikovanju nove identitete. Kaj se zgodi z njimi, ko izstopijo iz okolja, kjer so poznali trdne oblike povezanosti in potem ostanejo brez referenčnih okvirov in se preselijo v nek nov prostor.

JURIJ KALAN 
Pregledna razstava
7. 9.-12. 11. 2023

Akademski slikar Jurij Kalan sodi med vidnejše slovenske slikarje, tokrat pa se bo prvič predstavil v Mestni galeriji Ljubljana s svojo doslej najobsežnejšo razstavo. Jurij Kalan je likovni zapisovalec življenja, njegova dela naslavljajo problematiko življenja na mestnem obrobju in njegove urbanizacije, medsebojnih človeških odnosov, tudi vsakdanjih družbenih vlog posameznika, odnosov moški-ženska-družina. Kalanov obsežen dosedanji opus je večinoma posvečen figuraliki. Na razstavi bodo predstavljena likovna dela od leta 1991 do 2023, slike večjih in manjših formatov, risbe, fotografije, grafike, kamnite glave, leseni pobarvani kipi in leseni pobarvani totemi.

MIHA GODEC, URŠA VIDIC, MAJA SMREKAR, BORIS BEJA
Co-Existence / So-Obstoj, Intermedijska skupinska razstava
1. 12. 2023-12. 2. 2024

Naslov razstave se navezuje na misel filozofa Timothyja Mortona, ki v svoji knjigi Dark Ecology: For a Logic of Future Coexistence opredeli ekosistem kot medsebojno povezanost in ekološko misel kot razmišljanje o medsebojni povezanosti in kakšna bi morala biti okoljska filozofija v antropocenu.

Štirje uveljavljeni intermedijski umetniki (večina ustvarja na stičišču umetnosti, znanosti in novih tehnologij) bodo v svojih najnovejših projektih na temo razmerja etika-civilizacija-okolje razmišljali o nekaterih ključnih segmentih razmerja med človekom in naravo, ki so družbo pripeljali do roba dopustnega ravnanja z okoljem. Štiri sicer različne umetniške prakse povezuje skupna pozicija in odnos do problematike naše skupne prihodnosti onkraj trenutnega antropocentrizma, kjer človek mora sestopiti iz nadrejene pozicije v vključujoč odnos z naravo, saj predstavlja le delček našega celotnega ekosistema. 

Objavljeno: 6. 12. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se