Ljubljana
MGML

Izdelaj čisto svojo fotografijo - od papirja do podobe

Možne so še prijave na delavnico cianotipije 1. 4. 2023.

V »ustvari sam« duhu razstave Valovanje: Vizualni dnevnik vode smo zasnovali dvostopenjsko delavnico, v kateri si lahko v dveh vikendih ustvarite čisto svojo fotografijo, od ročno izdelanega papirja do končne podobe z uporabo tehnike cianotipije. Potem, ko boste sami izkusili celoten proces izdelave fotograma, si bo vaš izdelek zagotovo zaslužil častno mesto na vaši steni ali omarici. Uspešna delavnica izdelave recikliranega papirja (25. marca 2023), je že za nami, so pa še odprte prijave zgolj na delavnico cianotipije v soboto, 1. aprila 2023, od 11.00 do 13.00. Vabljeni!

Sobota
1
Apr 2023
Čas: 11:00–13:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Ročna izdelava papirja/Cianotipija se suši
Ročna izdelava papirja/Cianotipija se suši

Zato, da podoba dobi obliko oz. postane fotografija, potrebujemo podlago, na katero jo prenesemo. Zato smo naš ustvarjalni proces 25. marca od 11.00 do 13.00 začeli z delavnico ročne izdelave papirja pod mentorstvom Maje Modrijan (Destilator Studio). Iz starih tiskovin iz galerijskega skladišča smo z ročnimi rokodelskimi postopki ustvarili nov papir. Na enak način so nastala tudi vabila na aktualni razstavni projekt Valovanje – iz kupa starih vabil, ročno, list za listom, vseh 1000 kosov.

Delavnica izdelave papirja je praktične in uporabne narave ter polna trikov in nasvetov iz dolgoletne prakse. Na delavnici novo znanje osvojijo tako začetniki kot bolj izkušeni rokodelci, umetniki ali oblikovalci. Znanje lahko uporabijo tudi za nadaljnja samostojna kreativna raziskovanja - za domačo izdelavo voščilnic / podlago za grafike / motivacijske napise / darilna sporočila / posebna pisma ali knjižice / knjižne kazalke / osebne vizitke /origami in druge posebne papirnate izdelke.

Papirji, izdelavni na prvi delavnici, bodo uporabljeni na drugi delavnici 1. aprila od 11.00 do 13.00. Profesionalni fotograf Matevž Paternoster bo namreč sodelujoče uvedel v cianotipijo, staro ročno tehniko izdelave modro obarvanih fotogramov. Udeleženci bodo tako spoznali, da fotografija ni le digitalna slika, temveč v osnovi rezultat fizikalnega in kemijskega procesa, ki lahko nastane tudi brez pomoči fotografskega aparata.

Cianotipija je ena najstarejših fotografskih tehnik. Postopek temelji na oksidaciji železovih soli in pri tem je ključna voda - ki je mimogrede tudi tema naše aktualne razstave. Včasih so s pomočjo te tehnike tiskali celo znamke in denar. Na drugi delavnici bomo s pomočjo ročno izdelanega papirja in recikliranih jader izdelali fotografije brez fotoaparata v cianotipiji. Vse kar potrebujte je kanček kreativnosti - za ostalo poskrbimo mi!

Delavnici sta namenjeni mladim nad 15 let in odraslim. 
Cena: 25 € / osebo za obe delavnici (DELAVNICA JE ZAKLJUČENA)

(NOVO) Zaradi velikega povpraševanja smo odprli še nekaj mest zgolj za delavnico cianotipije 1. 4. 2023 z Matevžem Paternostrom. Tisti, ki se niste udeležili delavnice izdelave papirja, boste za izdelek uporabili reciklirana jadra. Maksimalno število udeležencev je 20.
Cena: 10 € / osebo 

Obvezne prijave za delavnico cianotipije sprejemamo še do četrtka, 30. 3. 2023, na prijava@mgml.si


Foto: Ročna izdelava papirja / Maja Modrijan (Destilator Studio)


Foto: Cianotopije se sušijo / arhiv MGML

O mentorjih:

Matevž Paternoster je fotograf, ki je več let deloval kot samozaposlen v kulturi. Deluje na različnih področjih fotografije. Njegova dela zasledimo predvsem na področju komercialne naročniške in muzejske dokumentarne in arhitekturne fotografije ter v samostojnih avtorskih projektih. Svoje delo je predstavil tudi na več fotografskih razstavah doma in na tujem. Poleg fotografskega poklica občasno deluje kot predavatelj.

Maja Modrijan, vodja znamke Destilator, je trajnostna oblikovalka, ki se z reciklažo in naravnimi materiali ukvarja že več kot 15 let. Raziskuje potenciale odpadnega in naravnega materiala, različne tradicionalne in sodobne tehnike ustvarjanja ter kreativne načine izdelave lastnih unikatnih izdelkov. Rada zapisuje in skicira ideje sredi noči, najbolj pa uživa, ko lastnoročno ustvari unikate ter vsaj prve prototipe, če ne celotne serije izdelkov. Posebej je ponosna, ko izve, da je bilo njeno delo in način življenja razlog, vzor ali navdih, zaradi katerega so posamezniki v osebnem življenju ali v svojem delovnem okolju uvedli nove prakse in navade, sistemske spremembe ali razvili bolj konstruktivno kritično mišljenje in je s tem generirala pozitiven premik v družbi.

Čet
25
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji
Ned
28
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
5
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se