Ljubljana
MGML

Odkrijmo umetnost, razkrijmo lepoto!

Ko nas dnevna novica spodbudi, da zavzamemo stališče.

Priložnostna razstava treh umetniških del iz muzejske zbirke v Mestnem muzeju.

None

Konec marca so mediji poročali o ravnateljici šole na Floridi, ki je morala odstopiti, ker so pri pouku šestošolcem pokazali Michelangelov kip Davida. Ker starši na prikaz golega kipa niso bili opozorjeni, se je eden pritožil, da so bili otroci izpostavljeni pornografiji. Ravnateljice odziv ni presenetil, saj se, kot je dejala, od časa do časa zgodi, »da se starši razburijo zaradi renesančne umetnosti«.

Zakaj je znameniti kamniti kip Davida pravzaprav gol? Biblijska zgodba pravi, da je pred bitko z Goljatom David zavrnil oklep, ker bi oviral njegovo gibanje. Tako goli mladenič s pračo čez ramo in kamnom v dlani, pripravljen na boj z Goljatom, simbolizira človeški pogum in nam kaže, da je lahko duhovna moč učinkovitejša od orožja.

Odstopu ravnateljice je sledil tvit firenške galerije, v kateri stoji David (Gallerie dell'Accademia), s povabilom staršem in učencem iz Tallahasseeja na Floridi, naj si Davida pridejo ogledat v živo. Ravnateljico Hope Carrasquilla pa je na obisk Firenc povabil sam župan Dario Nardella. Iz galerije tudi že poročajo o povečanem obisku in zanimanju za Michelangelov kip.

Naš komentar k dogodku je priložnostna razstava treh umetniških del iz muzejske zbirke. Prepuščamo vas univerzalni moči umetnosti in dodajamo, da je kakršnakoli zaskrbljenost (katerekoli avtoritete) povsem odveč.

Ogled razstave v Mestnem muzeju Ljubljana je brezplačen. 


Razstavo spremlja digitalna komunikacijska akcija, ki so jo pripravili v agencijah Pristop in Renderspace ter sodelovanje komentirali takole: "Spremljanje dnevnih novic je za oglaševalce in oglaševalke pravzaprav »skeniranje« priložnosti, kako z oblikovanjem in besedami sporočati ali zavzemati stališča. S kreativnimi idejami slaviti kulturo in sodelovati z odprtimi naročniki pa je oglaševalski užitek posebne sorte. Hvala MGML, da lahko skupaj odkrivamo umetnost in razkrivamo lepoto!"


Še za več (razkrite) umetnosti poleg Mestnega muzeja vabimo še v Galerijo Jakopič (razstava Valovanje) in Cukrarno (razstava Figuralika: izbrani primeri iz slovenske umetnosti).

VODJA PROJEKTA NA STRANI NAROČNIKA: Nejc Kovačič, Muzej in galerije mesta Ljubljane
VODJA ODNOSOV Z JAVNOSTMI: Urša Karer, Muzej in galerije mesta Ljubljane
ART DIREKTOR: Matija Kocbek, Pristop
KREATIVNA DIREKTORICA: Julija Somrak, Renderspace
OBLIKOVALEC: Martin Rozman, D' Agency
TESKTOPISEC: Gašper Potočnik, Renderspace

Objavljeno: 25. 4. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se