Ljubljana
MGML

V Galeriji Jakopič dogodek VODA: Znanost in umetnost

V Galeriji Jakopič smo 6. aprila ob razstavi Valovanje: Vizualni dnevnik vode izvedli dogodek VODA: Znanost in umetnost, Komuniciranje znanosti o vodi in njen pomen skozi vizualni, umetniški in medijski jezik. Znanstvena dognanja o vodi so pogosto napačno razumljena in interpretirana. To kliče k iskanju ustreznega pristopa, kako ta dognanja v prihodnje bolje komunicirati širši javnosti preko različnih kanalov. Ob tem smo si zastavili vprašanje, ali lahko prav umetnost dopolni strogi znanstveni pristop podajanja informacij o vodi.

Dogodek VODA: Znanost in umetnost v Galeriji Jakopič, 2023
Dogodek VODA: Znanost in umetnost v Galeriji Jakopič, 2023 © Metod Blejec/MGML

Zbrane je uvodoma nagovoril veleposlanik Kraljevine Nizozemske v Sloveniji Johana O. Verboom in spregovoril o povezovalni moči vode. Prav Nizozemska je namreč skupaj s Tadžikistanom gostila konferenco Združenih narodov o vodi v New Yorku, ki se je začela na svetovni dan vode 22. marca in se sklenila 24. marca 2023.

Glavne poudarke z omenjene konference sta nato predstavila Tanja Miškova, veleposlanica in posebna odposlanka za vodno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, in Niels Vlaanderen, koordinator za mednarodne zadeve o vodi na Ministrstvu za infrastrukturo in vodno gospodarstvo Kraljevine Nizozemske.

Sledila je okrogla miza o vizualizaciji in komuniciranju znanosti o vodi skozi umetnost in fotografijo. Znanstvena dognanja o vodi so pogosto napačno razumljena in interpretirana. To kliče k iskanju ustreznega pristopa, kako ta dognanja v prihodnje bolje komunicirati širši javnosti preko različnih kanalov. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali lahko prav umetnost dopolni strogi znanstveni pristop podajanja informacij o vodi, tako da o tem temeljnem elementu našega obstoja spregovori na intuitiven, ustvarjalen in odprt način.

Na okrogli mizi o vizualizaciji in komuniciranju znanosti o vodi s pomočjo umetnosti in fotografije so poleg Nielsa Vlaanderena sodelovali še Kadir van Lohuizen, fotograf in soustanovitelj agencije NOOR Images iz Amsterdama, ki že desetletja potuje po svetu in dokumentira boj človeka z vodnimi izzivi in z naraščanjem morske gladine, dr. Mihael Brenčič, hidrogeolog in profesor na Oddelku za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani (NTF) in Eva Petrič, intermedijska konceptualna umetnica, delujoča v New Yorku, na Dunaju in v Ljubljani. Pogovor je povezovala novinarka RTV Slovenija Maja Ratej. 

Video dogodka avtorja Toneta Stojka si lahko ogledate spodaj:


Na dogodku je Lara Kastelic ustvarila tudi "grafično žetev": 

Objavljeno: 14. 4. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se