Ljubljana
MGML

Ulična galerija TAM-TAM/Soteska: Valovanje skozi skupnostno in trajnostno

Razstava avtorskih dokumentarnih fotografij Metoda Blejca o projektu Valovanje

Vsestranski ustvarjalec Metod Blejec je vse od postavljanja razstave Valovanje: Vizualni dnevnik vode v Galeriji Jakopič skozi objektiv vestno beležil njen razvoj. Vabimo vas, da se nam v petek, 5. maja 2023 ob 18.00 pridružite v Ulični galeriji TAM-TAM na Vegovi na odprtju razstave Valovanje skozi skupnostno in trajnostno. Izbrane fotografije raznovrstnih delovnih procesov nagovarjajo vsaka s svojo zgodbo, združene pa podajajo sporočilo o odpornosti proti pomanjkljivemu razmisleku in skrbi za okolje pri postavljanju razstav v muzejih in galerijah. Odprtju sledi pogovor o projektu Valovanje v Galeriji Jakopič.

Petek
5
Maj 2023
Čas: 18:00–20:00
Lokacija: Ulična galerija TAM-TAM na Vegovi
Odrasli, družine, študenti, seniorji
Skupnostna umetniško-plakatna akcija na stebrih TAM-TAM, Ljubljana, 2023
Skupnostna umetniško-plakatna akcija na stebrih TAM-TAM, Ljubljana, 2023 © Metod Blejec/MGML

Pri postavljanju razstave Valovanje: Vizualni dnevnik vode smo svoje valovne črte raztegnili naproti rokodelcem, umetnikom in drugim spretnim posameznikom in skupinam. Pomagali so nam pri tem, da smo se lotili izdelave recikliranega papirja, žigov in pečatov, s katerimi smo ročno opremljali vabila. Namesto tiskanja novih panojev in razstavnih grafik smo povabili slikarja, da je prepleskal galerijo z barvami iz skladišča in iz razstavnih panojev preteklih razstav ustvaril unikatne vodne krajine. Tudi naš oblikovalec je prestopal lastne meje in neustrašno brzel med bregovi estetskega in trajnostnega.

Že samo postavljanje razstave je postalo zanimiv laboratorij, nadgradnjo pa od odprtja razstave dalje predstavljajo številni dogodki. Odmevna je bila umetniško-plakatna akcija na oglasnih stebrih TAM-TAM, izvedena v sodelovanju s študenti in dijaki štirih umetniških šol, ki je segla tudi izven galerijskih prostorov in našo širšo skupnost Soseske Soteska napolnila z mladostno ustvarjalno energijo. Tokrat ponovno združujemo moči, da v Ulični galeriji TAM-TAM na Vegovi, katere kuratorstvo je v rokah društva Soteska, na razstavi Valovanje skozi skupnostno in trajnostno širši javnosti predstavimo naša prizadevanja.

Pridružite se nam na ulici ob 18.00, da si ogledamo fotografije, nato pa se skozi Sotesko odpravimo proti Galeriji Jakopič, kjer bo kurator Ulične galerije TAM-TAM z društva Soteska Bor Pungerčič z umetnikom Metodom Blejcem in vodjo Galerije Jakopič dr. Marijo Skočir pokramljal o projektu Valovanje. Seveda pa tudi nazdravimo!

Razstava bo na ogled do 1. 6. 2023.

Metod Blejec o razstavi:
 »Izbor avtorskih dokumentarnih fotografij, ki beležijo ustvarjalni proces projekta Valovanje od postavitve razstave do izvedenih akcij in dogodkov, predstavlja zametke formiranja ustvarjalne skupnosti posameznikov z različnimi interesi in znanji. V procesu nastajanja projekta sem posnel več sklopov fotografij, ki ponazarjajo, kako umetniki, oblikovalci, rokodelci, aktivisti in kustosi realizirajo najrazličnejše ideje, preizkušajo nove načine galerijske prezentacije skozi rabo raznovrstnih, že rabljenih materialov ter osvajajo nova znanja in načine produkcije. Centralna fotografija kot nosilec triptiha ponazarja v projekt vloženi napor, ki ni zanemarljiv. Ravno trud, angažma in močna volja sodelujočih so bili namreč osnova za nastanek platforme, ki je omogočila realizacijo bogatega nabora idej, procesov, prezentacij, akcij in dogodkov, vidnih na panojih levo in desno.«

Na kratko o Metodu Blejcu:
Metod Blejec (r. 1979 v Ljubljani) je multidisciplinarni umetnik, oblikovalec, fotograf in pedagog. Njegova eksperimentalna in angažirana praksa, ki bazira na procesu, presega meje medijev, obsega, načinov pristopa in konceptov, tako v osebni praksi kot praksah v sodelovanju. Leta 2007 je zaključil magisterij na The Slade School of Fine Art, UCL, London, VB. Trenutno živi v Ljubljani in dela mednarodno. Za več informacij obiščite: metod.xyz 

Celotno PR sporočilo: PR_Jakopič_UlicnaGalerijaTAM_TAM_MetodBlejec.doc

Ned
31
Mar 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Pet
5
Apr 2024
Delavnica
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji
Ned
7
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
14
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
21
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se