Ljubljana
MGML

Komuniciranje znanosti o vodi po konferenci Združenih narodov o vodi

Vabimo vas, da se nam 6. aprila 2023 ob 17.00 pridružite na dogodku VODA: Znanost in umetnost, Komuniciranje znanosti o vodi in njen pomen skozi vizualni, umetniški in medijski jezik, ki ga pripravljamo po konferenci Združenih narodov o vodi v New Yorku (od 22. do 24. marca 2023), katere gostitelji sta bili Nizozemska in Tadžikistan. Po predstavitvi glavnih poudarkov s konference bo potekal pogovor o vizualizaciji in komuniciranju znanosti o vodi s pomočjo umetnosti in fotografije.

Četrtek
6
Apr 2023
Čas: 17:00–18:30
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Papua Nova Gvineja, Bougainville, 2013
Papua Nova Gvineja, Bougainville, 2013 © Kadir van Lohuizen / NOOR Images

Po uvodnem nagovoru veleposlanika Kraljevine Nizozemske v Sloveniji Johana O. Verbooma o povezovalni moči vode bosta glavne poudarke z nedavne konference Združenih narodov o vodi v New Yorku ( od 22. do 24. marca 2023) predstavila Tanja Miškova, veleposlanica in posebna odposlanka za vodno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, in Niels Vlaanderen, koordinator za mednarodne zadeve o vodi na Ministrstvu za infrastrukturo in vodno gospodarstvo Kraljevine Nizozemske.

Sledila bo okrogla miza o vizualizaciji in komuniciranju znanosti o vodi skozi umetnost in fotografijo. Znanstvena dognanja o vodi so pogosto napačno razumljena in interpretirana. To kliče k iskanju ustreznega pristopa, kako ta dognanja v prihodnje bolje komunicirati širši javnosti preko različnih kanalov. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali lahko prav umetnost dopolni strogi znanstveni pristop podajanja informacij o vodi, tako da o tem temeljnem elementu našega obstoja spregovori na intuitiven, ustvarjalen in odprt način.

Na okrogli mizi bodo poleg Nielsa Vlaanderena sodelovali še:
- dr. Mihael Brenčič, hidrogeolog in profesor na Oddelku za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani (NTF),
- Kadir van Lohuizen, fotograf in soustanovitelj agencije NOOR Images iz Amsterdama, ki že desetletja potuje po svetu in dokumentira boj človeka z vodnimi izzivi in z naraščanjem morske gladine,
- Eva Petrič, intermedijska konceptualna umetnica, delujoča v New Yorku, na Dunaju in v Ljubljani.

Pogovor bo vodila novinarka RTV Slovenija Maja Ratej.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

V kolikor se nam ne morete pridružiti v živo, spremljajte prenos dogodka na Facebook strani Galerije Jakopič ob 17.00!

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se