Ljubljana
MGML

Pesniški popoldan z Gašperjem Malejem

Predstavitev pesniške zbirke z naslovom Pod tisto celino

Pesnica Barbara Korun na zavihkih zbirke Pod tisto celino med drugim zapiše: „Malejeve koordinate so že od prve zbirke v marsičem drugačne, obenem pa konsistentne in konstantne skozi vso njegovo pisavo..."

Torek
26
Jun 2018
Čas: 16:30
Lokacija: Bežigrajska galerija 1
Odrasli, študenti, seniorji
Pesniški popoldan z Gašperjem Malejem
© Neva Micheva

Gašper Malej se je rodil leta 1975 v Kopru, kjer še vedno živi in ustvarja. Je avtor treh pesniških zbirk: Otok, slutnje, poljub (ŠKUC – Lambda, 2004), Rezi v zlatem (CSK – Aleph, 2009) in nedavne Pod tisto celino (CSK – Aleph, 2017). Posebej intenzivno se ukvarja s prevajanjem iz italijanske književnosti in je eden od najbolj uveljavljenih slovenskih literarnih prevajalcev svoje generacije; njegov prevajalski opus trenutno obsega več kot 30 knjig, več uprizorjenih gledaliških besedil ter preko 150 drugih objav. Za prevod romana Pier Paola Pasolinija Nafta je maja 2011 prejel nagrado zlata ptica; za prevajalski opus pa leta 2016 državno nagrado za prevajanje Ministrstva za kulturo in turizem Republike Italije. Njegova poezija je bila prevedena v več kot 20 jezikov; udeležil se je več slovenskih in mednarodnih literarnih festivalov, turnej, srečanj in pesniško-prevajalskih delavnic ter bil gost več mednarodnih rezidenc za avtorje in prevajalce.

Pesnica Barbara Korun na zavihkih zbirke Pod tisto celino med drugim zapiše: „Malejeve koordinate so že od prve zbirke v marsičem drugačne, obenem pa konsistentne in konstantne skozi vso njegovo pisavo: nežnost, nenasilje do simbolnih imaginarijev, upor zoper zločinski družbeni konsenz, vztrajanje pri negotovosti glasu in zaveza bodočim, drugačnim (suverenim, vključujočim …) pesniškim (družbenim, ljubezenskim ...) načinom prebivanja. Vsi ti procesi so v napetem razmerju do trenutne družbene realnosti, do njene travmatiziranosti, do amnezije žensk, in čeprav pesmi morda niso eksplicitno družbeno angažirane, so pa zato zavezujoče etične ­v jeziku, glasu, habitusu.
* * *
pod tisto celino je prostor, kjer se zgodi ukinitev naključnosti.
po naključju. in ni edini. pogled skozi mreže pokaže, da se
resnobnost taja. med vulkanskim skalovjem se tudi izkušnja
sestavi. bobnenje vzpostavi razdaljo do zamaknjenosti.
nikoli več drugje, prav tu čakati na izbruh.
Iz zbirke, Pod tisto celino, 2017, založba Aleph



Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se