Ljubljana
MGML

Poletje v Bežigrajski galeriji 1 na razstavi Od skice do lutke

Letošnja razstava (odprtje, 21. avgusta 2024, ob 18. uri), predstavlja izbor skic, lutk in scenografij, ki jih je češki scenograf Robert Smolík zasnoval in ustvaril za lutkovne predstave v Mini teatru Ljubljana: Fran Milčinski - Ježek: Zvezdica zaspanka, Svetlana Makarovič: Pekarna Mišma in Bratje Grimm: Mizica, pogrni se.

Od skice do lutke 2024, Postavitev razstave v BG1
Od skice do lutke 2024, Postavitev razstave v BG1 © Naja Mlinar

Robert Smolík (1977, Jičín, Češka)  
Scenografijo je študiral na Oddelku za alternativno in lutkovno gledališče praške gledališke akademije, kjer poučuje od leta 2004. V letih od 2011 do 2018 je bil tudi predstojnik katedre za scenografijo. Od leta 2020 skupaj z Deniso Václavovo na Oddelku za alternativno in lutkovno gledališče vodi svoj mojstrski studio za trajnostno gledališče.

Poleg scenografije se ukvarja tudi z izdelovanjem lutk in mehanskih predmetov. Kot scenograf sodeluje s profesionalnimi lutkovnimi gledališči, kot sta Minor in Naive iz Libereca, in tudi z drugimi gledališči.

V obdobju med letoma 2005 in 2018 je delal predvsem s skupino Buchty a Loutky in se posvečal raziskovanju in razvoju v skupini Handa Gote. Trenutno deluje v skupini Škrobotník, Šlundra a Šibrová. V svojem domačem kraju Jičín prav tako deluje kot umetnik in aktivist. Smolík je član združenj Loggia in Balbineum, ki se ukvarjata s prenovo baročnih znamenitosti v Jičínu. Z ženo Radko Mizerovo sta na svojem vrtu v središču mesta ustvarila prostor za kulturne dogodke in sestanke (Zahrada pod Koštofránkem).

Na festivalih Mateřinka in Skupova Plzeň je prejel več nagrad za scenografijo.

Objavljeno: 19. 7. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se