Ljubljana
MGML
Katarina Toman Kracina
Katarina Toman Kracina, Širši pogled Big Picture, 2002-2019, mešana tehnika,150 x 422 cm © Marko Tušek

Bežigrajska galerija 1

Dunajska 31
1000 Ljubljana

T 01 43 66 957
F 01 43 66 958
E bezigrajska.galerija1.2@gmail.com

torek–petek: 10:00–18:00
sobota: 10:00–14:00
ponedeljek, nedelja, prazniki: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Katarina Toman Kracina

Širši pogled / Big Picture

20. 3. 2019–3. 5. 2019

Prva pregledna razstava Katarine Toman Kracina predstavlja objekte in slike na platnu malega ter velikega formata. Značilnost njenega ustvarjanja je kompleksna povezanost oblikovanja celotne prostorske postavitve s pogosto dodanimi osebnimi predmeti, ki ustvarjajo toplino domačega ozračja in ohranjajo spomin na posamezne resnične dogodke.

Večplastno življenje, ki ga sestavljajo materinstvo, partnerstvo, služba, gospodinjstvo ...,  ustvarjalka ves čas dopolnjuje z umetnostjo: tisto, ki jo gleda – občuduje, restavrira ali ustvarja. Kljub slikarski izobrazbi je v njenih delih, poleg slik in risb, pogosto prisotna skulptura, pomembna pa ji je tudi postavitev v prostoru. Njene razstave so ambientalne postavitve, s katerimi gledalca vabi v svoje osebne, čustvene prostore.

Lepo in ljubezen kot bit njenega življenja
Širši pogled je ime razstave, ki pomen, da je razstava vpogled v mnoga dela in obdobja njenega likovnega ustvarjanja v njenih likovnih del razstave v Bežigrajski galeriji 1. Predvsem, pa avtorica ustvarja širši pogled na svet. Svet v njenih doživljanjih in ustvarjanjih njenih umetnin ni samo ožji v njegovem miselnem obsegu. Svet je vse kar vidim. Poimenujemo z besedami. V njenih delih je resnica o stvaritvah njenih tako umetnin resnična kot je sama lahko samo sama. Bolj ko se približuješ svoji resnici, likovni, besedni …Bolj si resničen, bolj si blizu vseh narav. Njen likovni svet pomeni lep pogled na ustvarjanje življenja.
Miniature, ki so neskončen pogled na vse lepo, na narave ljudi, ki jih ustvarja iz lastnih doživljanj in ljubezni do vsega kar živi živo življenje, kot je lahko mrtva narava kot smo jo poimenovali ljudje sami. Tudi mrtva narava živi, če jo ugledamo, vidimo in doživljamo. Vsak trenutek v človeškem življenju je vsaka stvar lahko umetnina. Kot je vse v umetninah Katarine Toman- Kracina. Tako resnična, da jo lahko podoživljamo večno.
Miloš Bašin

V mojem delu me zanimajo in inspirirajo vsakdanje  stvari, vsakdanji dogodki, ki jih ljudje živimo. S spoštovanjem vesoljskega (ne)reda in zavedanjem minljivosti se rada osredotočim na trenutke, ki nam gradijo vsak dan, so naši dnevni dogodki in naše dnevne življenjske potrebe. Večino teh kmalu pozabimo. Preveč jih je, da bi jim pripisovali pomen, a so vendar delci našega življenja. Vsi ljudje smo otroci, lahko smo tudi starši, spimo, se ljubimo, potrebujemo bližino drugega ... Včasih mi uspe ujeti in v sliki ustaviti tak trenutek.
Moje slike in stenski objekti so večinoma manjših formatov različnih tehnik in različnih materialnih sestavov. Kot ustvarjalko (in restavratorko) so me vedno zanimali različni materiali, mnoge sem preizkusila. Včasih je moja slika bolj ali manj ploskovita (barva na platnu), včasih nastane (še vedno na steni viseč) objekt, vitrina ali stenska polica, na kateri je objekt, figurica. Materiali, ki jih uporabljam, so barve z različnimi vezivi (oljne, akrilne, akvareli), pesek, lepilo, volna, keramika, kovina, smole...

Katarina Toman Kracina

Katarina Toman Kracina je bila rojena 11. maja 1968 v Ljubljani staršema Frančiški in Veljku Tomanu.
Končala je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer grafika (1982–1986), in študirala slikarstvo na Likovni akademiji v Ljubljani pri prof. Metki Krašovec, kjer je diplomirala leta 1994. Nadalje se je leta 1996 v Italiji izobraževala na področju plastičnega oblikovanja. Magisterij iz smeri restavratorstva je opravila leta 2004 na Likovni akademiji v Ljubljani.
Je soustanoviteljica umetniške skupine Provokart (1993–1997). Od leta 2014 sodeluje z DRS – Društvom za domače raziskave (Damijan Kracina, Jani Pirnat, Alenka Pirman).
Zaposlena je v MGML (Muzeju in galerijah mesta Ljubljana), kjer je vodja konservatorske službe. Deluje tudi pri postavitvah muzejskih razstav.

Odprtje razstave: sreda, 20. marec 2019, ob 19:00.

Kolofon

Produkcija razstave: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Kustos: Miloš Bašin
Umetnica: Katarina Toman Kracina
Oblikovanje kataloga, vabila, plakata: Miloš Bašin
Tehnična izvedba: Tehnična služba MGML
Razstavo je omogočila: Mestna občina Ljubljana

Katalog: 36 strani, 20 reprodukcij
Besedilo: Miloš Bašin, Katarina Toman Kracina
Fotografije: Marko Tušek

Bežigrajska galerija 1

Dunajska 31
1000 Ljubljana

T 01 43 66 957
F 01 43 66 958
E bezigrajska.galerija1.2@gmail.com

torek–petek: 10:00–18:00
sobota: 10:00–14:00
ponedeljek, nedelja, prazniki: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se