Ljubljana
MGML
Ida Brišnik Remec: Prosevanja
© Marko Tušek

Bežigrajska galerija 1

Dunajska 31
1000 Ljubljana

T 01 43 66 957
F 01 43 66 958
E bezigrajska.galerija1.2@gmail.com

torek–petek: 10:00–18:00
sobota: 10:00–14:00
ponedeljek, nedelja, prazniki: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Ida Brišnik Remec: Prosevanja

Risbe in slike 1976–2017

29. 3. 2017–4. 5. 2017

Pregled del zadnjih štiridesetih let ustvarjanja mariborske umetnice Ide Brišnik Remec. Njeno delo temelji v opazovanju oblik v naravi in njej pomembnih predmetov za katere je bistvena prosojnost v ustvarjanju risarskih in slikarskih površin.

Začetki njene likovne ustvarjalnosti sežejo v sedemdeseta leta 20. stoletja, ko je mariborsko likovno dogajanje doseglo pomemben vrhunec in je svojstven presežek takratne mariborske ter slovenske likovne tvornosti.

Prosojnosti
Skozi vse, kar proseva, je neskončnost in samo ena svetloba. Življenje.

V prosojnostih ter predvsem v pogledih skozi konture predmetov in prizorov iz narave likovnih del Ide Brišnik Remec se razkriva njena želja po večnosti in dejanskih odpotovanjih naprej v časovno in nadzemeljsko večnost.
Če je bila v njenih zgodnjih slikarskih delih svetloba, ki je prosevala izpod posameznih lokalnih površin, pritajena (a nikoli prikrita), je v risbah iz zadnjega obdobja postala likovna uresničitev njene želje po dokončni in edini svetlobi, ki ustvarja bivanje na tem svetu.

Za likovna dela Ide Brišnik Remec je pomembno kadriranje. Pri vseh njenih stvaritvah gre za natančno izbrane kadre, ki tako postanejo predmet njenega natančnega opazovanja. V zadnjih letih so risbe postale pravi risarski dnevnik oblik rastlin in predmetov, ki jih vidi in ogleduje v svojem ateljeju. Izrisuje njihove konture, njihovo zunanjo obliko. Pri tem povečini opušča značilnosti njihove površinskosti, opuščenost pa zdaj nadomesti belina osnovnega nosilca njenih del, kot je papir.

V le navideznem ozadju njenih likovnih upodobitev proseva in sije njena želja po brezkončnosti. Vse njene umetnine so samo njej lastno svojevrstno vnebovzetje oblik resničnega in predmetnega sveta, ki ga predvsem bežno zaznavamo. Avtorica vedno znova iz celosti svojega pogleda izbira in likovno uresničuje prizore iz narave ali svojega ateljejskega okolja. Prostor njenih opazovanj je torej narava v svoji prvobitnosti.

—Miloš Bašin

Ida Brišnik Remec je bila rojena 17. septembra 1941 v Mariboru. Končala je klasično gimnazijo, nato pa študirala slikarstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je leta 1964 diplomirala pri profesorju Gabrielu Stupici. Na akademiji sta se spoznala z Marjanom Remcem. Poročila sta se leta 1963 in odtlej tudi živela skupaj. Od leta 1964 sta živela v Mariboru. Ida Brišnik Remec je bila od 1964 do 1975 zaposlena kot profesorica likovne vzgoje na Osnovni šoli Angel Besednjak in na Srednji vzgojiteljski šoli. Skupaj z možem sta leta 1966 postala člana Društva slovenskih likovnih umetnikov in Društva likovnih umetnikov Maribor. Od 1975 do upokojitve leta 1997 je delovala kot svobodna umetnica in se poleg slikanja in poučevanja na Delavski univerzi posvečala tudi javnim naročilom (tapiserije, vitraji). Pogosto je razstavljala skupaj s soprogom, udeležila pa se je tudi številnih skupinskih društvenih razstav doma in v tujini. Živi v Mariboru.

Kolofon

Kurator: Miloš Bašin

Bežigrajska galerija 1

Dunajska 31
1000 Ljubljana

T 01 43 66 957
F 01 43 66 958
E bezigrajska.galerija1.2@gmail.com

torek–petek: 10:00–18:00
sobota: 10:00–14:00
ponedeljek, nedelja, prazniki: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se