Ljubljana
MGML
Polona Demšar
Polona Demšar, Rodbina, 2007, žgana glina les, 80 x 80 cm © Polona Demšar

Bežigrajska galerija 1

Dunajska 31
1000 Ljubljana

T 01 43 66 957
F 01 43 66 958
E bezigrajska.galerija1.2@gmail.com

torek–petek: 10:00–18:00
sobota: 10:00–14:00
ponedeljek, nedelja, prazniki: zaprto

Vstop brezplačen.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Objekti

Polona Demšar

Od telesa do ušesa – 20 let

8. 9. 2021–6. 10. 2021

Pregledna razstava objektov in kipov predstavljajo kiparkino dvajsetletno ustvarjalno obdobje. Na ogled so dela, ki pomenijo pregled vseh njenih likovnih dognanj in njeno svojevrstno vživljanje v naravo materialov, ki jih uporablja. Predstavljena so dela ustvarjena v različnih tehnikah, kot so papir, les, žgana glina, železo.

Polona Demšar: Telo telesa 
Na pregledni razstavi so na ogled objekti in kipi Polone Demšar iz zadnjih dvajsetih let. Pomeni tudi razvidno nadaljevanje razstavnega predstavljanja likovnega ustvarjanja glede na razstavo PD Profil. Prav ta je bila leta 2013 na ogled v Bežigrajski galeriji 1. Zasnovana je bila na podlagi avtoričinega obrisa obraza, kot je viden s strani.
Likovna dela so bila ustvarjena v različnih likovnih tehnikah, kot so svinčnik na papirju, karton, les, žgana glina, mešana tehnika in fotografija.
Tudi na tokratni razstavi so dela ustvarjena v različnih tehnikah – papir, les, žgana glina, železo. Ponovno je za njeno ustvarjanje značilno nizanje in vrstenje istih ali podobnih elementov. Vrsti jih v različnih kompozicijah, npr. v delu Rojstvo (The Birth). Niza in vrsti v delih Rodbina, Pročelje in Avtoportret 11. Niza v kompoziciji Nore ribe. Na razstavi sta tudi deli Levi in desni, 2013 in Avtoportret, 2012 iz serije avtoportretov.
Na ogled so dela, ki pomenijo pregled vseh njenih likovnih dognanj in njeno svojevrstno vživljanje v naravo materialov, ki jih uporablja. Prvinsko in dognano.
Miloš Bašin

OD TELESA DO UŠESA - 20 LET
Pregled kiparskih del, ki zajema dvajset let ustvarjanja, je razvoj lastnega dojemanja sveta, domišljije in odkrivanja materialov. Prepletanje domišljije, izbranega materiala in ideje kot proces ustvarjanja, pa ni le pot k cilju, ampak tudi razvoj osebnosti, ter raznolik pogled na svet. Od portreta, telesa, živali, zvonov, do arhaičnih form. Kipi stojijo in govorijo svoje zgodbe, kot da se ne starajo.  
Umetnost, kipi in glina so prvi zametki zavedanja v otroštvu. Ti pestri spomini so moje izražanje igre s svetlobo, obliko in materijo.
Pogled opusa dveh desetletij v preteklost daje pozitiven zagon za naprej.
Polona Demšar

Polona Demšar se je rodila 31. maja leta 1979 v Ljubljani. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer fotografija, se je v šolskem letu 1998/99 vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje – smer kiparstvo. Leta 2003 je diplomirala pri prof. Luju Vodopivcu in dr. Levu Kreftu, pri mentorici Tanji Pak pa je nadaljevala z magistrskim študijem unikatnega oblikovanja stekla in ga zaključila leta 2007. Je članica Društva likovnih umetnikov Ljubljana, društva Visart – društva  za organizacijo, izvedbo in promocijo kulturnih projektov ter Sekcije za keramiko na Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov. Polona Demšar je prejemnica študentske Prešernove nagrade za kiparstvo. Živi  na Sv. Trojici.

Kolofon

Produkcija: Bežigrajska galerija 1 / MGML
Kustos: Miloš Bašin
Umetnica: Polona Demšar
Oblikovanje kataloga, vabila in lepaka: Miloš Bašin
Fotodokumentacija: Polona Demšar
Tehnična izvedba: Tehnična služba MGML, Miloš Bašin
Projekt je omogočila: Mestna občina Ljubljana

Bežigrajska galerija 1

Dunajska 31
1000 Ljubljana

T 01 43 66 957
F 01 43 66 958
E bezigrajska.galerija1.2@gmail.com

torek–petek: 10:00–18:00
sobota: 10:00–14:00
ponedeljek, nedelja, prazniki: zaprto

Vstop brezplačen.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se