Ljubljana
MGML
Rajko Apollonio
Rajko Apollonio, S telesom razumem, 2017, mešana tehnika na papirju, 75 X 125 cm © Fotoarhiv Rajko Apollonio
Razstava slik 2014-2022

Rajko Apollonio

Približevanja

23. 6. 2022–20. 7. 2022

Razstava predstavlja avtorjevo raziskovanje človeških figur v odnosu s prostorom in prinaša vpogled v slikarjevo ustvarjalnost, vse od 2014 do 2022. Njegove ritmično ponavljajoče podobe lebdečih človeških likov, razdvojeni posamezni deli ženskega in moškega telesa naseljeni v neskončni modrini, ustvarjajo videz skladnega sožitja v večno spreminjajočem svetu.

Lebdenja, približevanja in dotikanja.
Novi svetli svet
Rajko Apollonio spet ustvarja slike, ki spominjajo na dela z začetka njegovega likovnega ustvarjanja v sredini osemdesetih let prejšnjega stoletja (natančneje od leta 1985 do 1987) in na nekatere cikluse slik ali posamezna dela, ki jih je ustvaril po letu 2000. Njegova dela sta vedno zaznamovali poltema in zastrtost upodobljenih pokrajin, modrina v ozadju njegovih upodobitev pa se je pojavljala samo v določenem delu njegovih zgodnejših slik. Avtor jo je upodabljal kot fragment oddaljenega temnejšega neba. Na nekaterih slikah iz zgodnjega obdobja je slikal podobo navideznega okna in odprtine, ki omogoča pogled v neskončnost ozadij slikarske podobe.
Zdaj njegove slike in obrobja človeških figur začenja svetliti tudi svetloba iz ozadja.
V ciklusu Bodi zame ti nož z zdajšnje razstave v Bežigrajski galeriji 1 sta telesi ženske in moškega vidni, v ciklusu S telesom razumem pa telesi že izginjata in se stapljata z neskončnimi modrinami na slikarskih površinah. Morska voda v svojih mnogih modrinah dejansko zakriva človeška telesa glede na njihova gibanja in bivanja v njej.
Tokratna razstavljena dela v Bežigrajski galeriji 1 nas selijo v videnje druženja, gibanja ter izginjanja ženskega in moškega telesa v mnogih odtenkih  in različnih nanosih modre. Tudi intimni deli teles moškega in ženske so pomenljivo prekriti z modrinami barv. Včasih pa je telo skoraj popolnoma zastrto z modrino, ki prehaja iz ozadja podobe.
Vse je vedno vidno. Kar je nevidno, je hoteno.
Je želja in resničnost resnice.
Vse vidimo in vemo.
Miloš Bašin (Iz besedila za katalog)

Rajko Apollonio je bil rojen 26. avgusta 1957 v Kopru.
V letih 1976–1981 je študiral je na Accademia di Belle artiv Firencah in Benetkah.
Živi v Kopru.

Kolofon

Produkcija: Bežigrajska galerija 1 / MGML
Kustos: Miloš Bašin
Umetnica: Rajko Apollonio
Oblikovanje kataloga, vabila in lepaka: Miloš Bašin
Fotodokumentacija: Rajko Apollonio
Tehnična izvedba: Tehnična služba MGML, Miloš Bašin
Projekt je omogočila: Mestna občina Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se