Ljubljana
MGML
Janja Kosi
Jasna Kosi, Okraj I, 2022, papir in pršilo, 80 x 80cm in Zemljevid doma 1, 2022, papir in pršilo, 50 x 50 cm © Janja Kosi
Stenski objekti in makete 2022

Janja Kosi

Hiša metuljev

18. 1. 2023–21. 2. 2023

Umetnica na razstavi predstavlja serijo njej značilne prostorske postavitve: stenske in talne objekte. Pri svojem delu pogosto raziskuje koncepte (ne)kraja, doma in domačnosti ter odnos med človekom in arhitekturo.

Vizije arhitekturnih spominov
Razstava je razdeljena na tri sklope umetnin: svetlejša, belkasta dela, temnejša, črna in barvita. Sorodno zasnovana so svetlejša in temnejša. Osnova za njih je mreža. Na njej in pod njo se nahajajo in prepletajo deli, ki spominjajo na arhitekturne elemente.
Barvita dela imajo podobo skrbno urejenih muzejskih vitrin v katerih se nahajajo deli prosojnih fotografskih elementov arhitekturnih podob iz različnih urbanih okolij. V vsaki vitrini je po nekaj miniaturnih umetnin. Oblikovane so dve in tridimenzionalno v medsebojnem prepletu. Nahajajo se nad ozadjem vitrin. Tako ustvarjajo videz lebdečih samostojnih umetnin. Tudi zaradi njihove dinamične likovne zasnove v njih zaslutimo letenje in mimo bežnost. So kot slutnja in misel na oddaljen pogled v preteklost njihovega videnja. So kot misel na njihove od sanjane podobe.
Miloš Bašin

"Dela v seriji Lepidopterarium se ukvarjajo z iskanje podobe urbanega prostora v katerem se gibljemo in živimo. Temeljijo na osebnem izkustvu in izhajajo iz fotografskih posnetkov, ki jih posnamem med sprehajanjem po urbanih območjih. Zgradbe nato izrezujem iz fotografij, pri čemer nastajajo digitalni kolaži. Arhitekturni elementi, so tako vzeti iz svojega konteksta, njihovi fragmenti pa se vpenjajo v mrežo moje urbane mentalne podobe. Takšen proces nabiranja vtisov spominja na zbirko metuljev, na kar se nanaša tudi sam naslov Lepidopterarium (lat. hiša metuljev)."
Janja Kosi

Janja Kosi je bila rojena 14. septembra 1994 v Mariboru. Študirala je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 2016 diplomirala. Leta 2020 je prejela nagrado na  Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani za magistrsko nalogo z naslovom Vsakdanjost heterotopičnega prostora / X°Y’Z’’ N – A°B’C’’ E. Nekaj študijskega časa je preživela na Hochschule für Grafik und Buchkunst v Leipzigu.
Nagrade:
2020 Nagrada za nadpovprečno magistrsko delo, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani.
2016 Priznanje za nadpovprečne akademske dosežke, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani.
Živi v Ljubljani.

Kolofon

Produkcija: Bežigrajska galerija 1 / MGML
Kustos: Miloš Bašin
Umetnica: Janja Kosi
Oblikovanje: Miloš Bašin
Fotodokumentacija: Janja Kosi
Tehnična izvedba: Tehnična služba MGML, Miloš Bašin
Projekt je omogočila: Mestna občina Ljubljana

Novice

8. februar v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane

Z mnogimi priložnostmi za druženje kulturna doživetja v MGML izboljšujejo kakovost vašega življenja ter povečujejo splošno blaginjo posameznikov in skupnosti!

30. januar 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se