Ljubljana
MGML
Blažka Križan
Blažka Križan, Vijuge, 2021, rezljan papir, 51 x 55cm © Blažka Križan

Bežigrajska galerija 1

Dunajska 31
1000 Ljubljana

T 01 43 66 957
F 01 43 66 958
E bezigrajska.galerija1.2@gmail.com

torek–petek: 10:00–18:00
sobota: 10:00–14:00
ponedeljek, nedelja, prazniki: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Slike 2016–2023

Blažka Križan

V prepletu oblik

18. 10. 2023–18. 11. 2023

Blažka Križan svoja dela ustvarja z rezanjem različnih monokromnih papirnih površin. V njih nastanejo podolžne valujoče oblike, te pa se z nizanjem oblikujejo v integralne oblike, ki v svoji celoti prav tako uprizarjajo podobno valovito podobo.

Videz njenih del nas popelje v območje razpoznavanja oblik v njihovi večpredstavnosti. Hkrati so geometrične in blizu biomorfnim oblikam. Smo v polju navideznosti, kjer se hkrati približujemo in oddaljujemo od vzorcev, ki jih sicer lahko razpoznamo v naravi. Postavitev oblik na papirnih površinah deluje lebdeče tako v celoti kot posamično. Zaradi ploskovitosti materiala, iz katerega so narejene njene umetnine, in osvetlitve ter senc, ki jih ustvarjajo izrezane oblike, delujejo kot izrazite tridimenzionalne stvaritve. Njene likovne umetnine so dokončna likovna dela, ki so estetsko in likovno (teoretsko) utemeljena v vseh časih razumevanja in pojmovanja likovne umetnosti.  
 Na razstavi z naslovom V prostor smo v Bežigrajski galeriji 1 razstavili objekte, ustvarjene leta 2015. Razstavljale so Lea Culetto, Blažka Križan in Nika Vučko. Prav ta razstava je pomenila začetek zdaj uresničene razstave V prepletu oblik in prihodnje skupinske razstave Izrezano iz papirja, ki bo na sporedu novembra 2023 v Bežigrajski galeriji 2.

O delih
Za izhodišče ustvarjanja uporabljam princip ponavljanja, ki ga združujem s tehniko rezljanja papirja. Dela zaradi specifike uporabljene tehnike prehajajo v polje tridimenzionalnosti. S prehajanjem svetlobe skozi zareze se delo podvoji v svoji senci, kar povzroči občutek migotanja podobe ob premikanju zornega kota gledalca.
Gestualnost narisane črte je z uporabo skalpela sicer izbrisana, a kljub temu se z zarezovanjem vsake luknje posebej ohranja ročna prisotnost. Hkrati pa ta prisotnost ureznin gledalcu omogoči, da si mentalno rekonstruira dejanje perforacije ter se poveže s samim procesom nastajanja dela, ki je zame bistven.
Z multipliciranjem preprostosti enega znaka/zareze ustvarjam različne kompozicije, ki lahko asociirajo tako na organske strukture kot na motiviko op art, odvisno od vzorca, ki ga raziskujem.
V serijah Črtno, Valovanje, Krožno poskušam z nizanjem zarez tesno skupaj ustvariti vtis gibljive slike. Pri delih, kot sta Zanka in Preplet, nam lahko te podobne občutke sproža zapletenost vzorca, kjer težko sledimo posameznemu segmentu zank, ki se nam izmika.
V seriji Navzven, Meander je polje raziskovanja optični učinek svetlobe in sence ter sama tekstura površine papirja. Tukaj zareze niso zaključene, temveč so vrezani deli privzdignjeni in se prostor za sliko le delno odkriva. Tako nastane reliefna struktura, kjer z rezljanjem znakov v različnih orientacijah nastajajo nekakšni 'senčni vzorci', saj so nekateri deli bolj osvetljeni kot drugi, kar je odvisno od smeri reza. Hkrati se v teh delih posredno pojavlja barva v obliki svetlobnega sevanja sence za sliko.
Blažka Križan

Blažka Križan je bila rojena leta 1990 na Ptuju. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri prof. Marjanu Gumilarju, smer slikarstvo (2012), in nato zaključila še drugo stopnjo študijskega programa pri prof. Zmagu Lenárdiču in prof. dr. Jure Mikužu, smer slikarstvo (2017). Za magistrsko delo je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Med študijem se je osredotočila na ustvarjanje v tehniki rezljanja papirja. Leta 2018 je prejela listino Primavera Likovnega društva Maribor (DLUM), leta 2020 nagrado na društveni razstavi DLUM in nagrado mladi na Ex-tempore Piran leta 2022. Je slikarka s statusom samozaposlene v kulturi. Živi in ustvarja na Ptuju.

Kolofon

Produkcija: Bežigrajska galerija 1 / MGML
Kustos: Miloš Bašin
Umetnica: Blažka Križan
Oblikovanje: Miloš Bašin
Tehnična ureditev: Marko Tušek
Fotodokumentacija: Blažka Križan
Prevod v angleščino: 
Dunja Elikan
Jezikovni pregled: Dunja Elikan,
Promocija: Marina Mihelič Satler
Tehnična izvedba: Tehnična služba MGML, Miloš Bašin
Projekt je omogočila: Mestna občina Ljubljana

Bežigrajska galerija 1

Dunajska 31
1000 Ljubljana

T 01 43 66 957
F 01 43 66 958
E bezigrajska.galerija1.2@gmail.com

torek–petek: 10:00–18:00
sobota: 10:00–14:00
ponedeljek, nedelja, prazniki: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se