Ljubljana
MGML

Glasbeni festival O•zvočenje 21: ŠIROM

V okviru vsakoletne glasbene prireditve avtorske glasbe, se na tokratnem tridnevnem festivalu (24.–26. 10. 2023) elektronske, elektroakustične, akustične in eksperimentalne glasbe predstavljajo: Marko Zorec trio, skupina SAETA 45 let in skupina ŠIROM.

Četrtek
26
Okt 2023
Čas: 19:00
Lokacija: Bežigrajska galerija 2
Odrasli
Širom
Širom © Uroš Abram

Bežigrajske galerije vse od leta 1977 pripravljajo vsakoletno glasbeno prireditev sodobne avtorske glasbe, na kateri se predstavljajo avtorji elektronske, elektroakustične, akustične in eksperimentalne glasbe. Glasbeni festival vključuje v svoj program glasbene ustvarjalce, ki se redko predstavljajo slovenski javnosti.

Četrtek, 26. oktober 2023, ob 19. uri
Iztok Koren - banjo, tristrunski banjo, bas boben, cevni zvonci, balafon, gamelan, tank drum, zvočila
Ana Kravanja - violina, viola, ribab, qeychak, cünbüs, balafon, bendir, piščali, mizmar, kalimba, zvočila, glas
Samo Kutin - ikitelia, hurdy gurdy, tampurasti brač, lira, enostrunski bas, ukulele, balafon, cevni zvonci, gongoma, kalimba, melodika, mizmar, zvočila, glas

Zasedbo sestavljajo Iztok Koren, Samo Kutin in Ana Kravanja, ki pod imenom Širom delujejo osem let, sicer pa so na slovenski glasbeni sceni vsak posebej prisotni že dve desetletji. Prostrano vodilo te prekmursko-tolminsko-kraške naveze je prepletanje raznolikih glasbenih pristopov in orodij, zgodovin zvena ter čiste muzikalno-rokodelske domišljije. Ana, Iztok in Samo v triu skupno naštejejo več kot dva ducata instrumentov in vsaj toliko danih oblik muzik, ki bi jih lahko prepoznali kot navdih karakterju nove zasedbe. Vendar so praktično in doživljajsko dovolj globoko zazankani v lastno snovno početje, da se jim uspe izogniti zgolj odsevanju obstoječih vzorcev. Ustvarjajo samosvoj, stilsko homogen izraz, razpet med široko polje ljudskih zvenov in sodobnih akustično-rockerskih meditacij. Kar naposled slišimo, je prizemljen, vendar še vedno mističen minimalizem. Glasba Širom je kontemplativna, po nuji in potrebi tudi ostra glasba, bolj skupinske kot komorne, bolj ulične kot urbane nravi.          

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se