Ljubljana
MGML

Glasbeni festival O•zvočenje 22: Jure Tori

V okviru vsakoletne glasbene prireditve avtorske glasbe, se na tokratnem tridnevnem festivalu predstavljajo: Muzikačaka − Sara Korošec, Jure Tori in skupina SAETA

Sreda
24
Apr 2024
Čas: 19:00
Lokacija: Bežigrajska galerija 2
Jure Tori
Jure Tori © Iztok Zupan

Sreda, 24. april 2024, ob 19. uri
Jure Tori

Harmonika 

Jure Tori
O MENI Osebna nadžanrska izpoved
Harmonikar in komponist Jure Tori igra melodije, ki dišijo po vinu in zemlji, poeziji in plesu, hrepenijo po soncu kadar so ujeta v temnih rudniških rovih. S svojim avtorskim pečatom pravzaprav z zvokom riše zgodbe, ki si jih ni težko vizualizirati. Pesmi vas zibljejo iz enega v drug kader, iz enega v drug vzdih, izdih, poljub … dotik.
Jure Tori igra zgodbe v svojem lastnem dialektu. Igra nizko in visoko, od rudniških rovov pod zemljo do 2000 metrov visoko v Alpah. Tiho in intimno, solo na harmoniko ob krušni peči pa tudi glasno s svojo folk punk skupino Orlek na velikih odrih. Predvsem pa vselej melodično ter prijetno za uho.
Njegove pesmi izhajajo v učbenikih za harmoniko, njegova glasba pa je prisotna tudi v animacijah Dušana Kastelica, filmih Metoda Pevca ter raznih dokumentarnih oddajah v Sloveniji in Avstriji.
Z avtorskim delom izraža svojo osebnost. Včasih na šaljiv, drugič resen način igra svoje travme in radosti življenja. To je najlažja pot, da se skrije ali zbeži v svoj svet.
V svoje projekte vključuje glasbenike z vsega sveta –  Avstrije, Italije, Kube, Argentine, Indije,  Češke – ter z njimi redno nastopa.
Sodelovanja: Ewald Oberleitner, Ariel Cubria, Ganesh Anandan, Eduardo Contizanetti, Rudi Medved, Polde Bibič, Aleš Šteger, Bogdana Herman, Jure Longyka, Neisha, skupina Hiša, Marjan Bone, Primož Siter, SergioGiangaspero, Swetja…
Ustvaril je nekaj svojih skupin, kot so Tori Tango, Tori Trio, Jurski par, Tori Story, Orlek, Flora & Paris. Med drugim je nastopal v New Yorku (CBGB), Sydneju (FOX filmski studiji), Pekingu, Buenos Airesu, Moskvi, Teheranu, Londonu, Parizu, Pragi, Bratislavi, Dunaju (Porgy & Bess, Folks Theatre), Sao Paolu, Montevideu, Milanu, Zagrebu, Ljubljani, ruskem Tveru (Filharmonija) … Igral je v parlamentih v Bruslju, na Dunaju in v Ljubljani.

Jure Tori, skladatelj, harmonika, Glasbeni festival O•zvočenje 22,
Bežigrajska galerija 2, sreda, 24. april 2024, ob 19. uri
Drugi večer glasbenega festivala O zvočenje je nastopil na samostojnem koncertu Jure Tori. Odigral je dvanajst svojih skladb in priredbo slovenske ljudske Peter Pavel.
Za koncert je izbral starejše in novejše skladbe:  Polet / Glide,  Pismo / The letter, Plešeš z volkovi, Rojstvo / Birth, ki jo je ustvaril ob rojstvu sorodnikovega otroka,
Osebnostno tragično - Človek brez sence, ki jo je igral s skupino Orlek, Tisti (ki ga pozdraviš), Peter, Pavel – priredba slovenske ljudske pesmi, Za en dotik -   igra jo s skupino Tango band, Flirt - o bežnem srečanju z dekletom, Moja boginja – o življenju v dvoje na kmetiji, ki jo igra tudi v skupini Orlek, Sam na postaji – v drugi inačici je bila je posneta na železniški postaji Otoče in se nahaja tudi na zgoščenki, ki je bila posneta v Bežigrajski galeriji 2 leta 2022, Tih večer – o še enem lepem tihem večeru in razigrana Luštkanka.
Na koncertu je Jure Tori zaigral skladbe, ki so na zgoščenki Infinity / Neskončnost: Luštkanka, Polet / Glide, Moja boginja, Človek brez sence in Sam na postaji, ki je bila posneta v Bežigrajski galeriji 2 (vrstni red skladb na zgoščenki), 1.marec 2022, producent, snemalec zvoka in videa, fotograf: Iztok Zupan v Bežigrajski galeriji 2  – izdala založba Klopotec leta 2022.
Miloš Bašin

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se