Ljubljana
MGML

Glasbeni festival O•zvočenje 22: SAETA

V okviru vsakoletne glasbene prireditve avtorske glasbe, se na tokratnem tridnevnem festivalu predstavljajo: Muzikačaka − Sara Korošec, Jure Tori in skupina SAETA

Četrtek
25
Apr 2024
Čas: 19:00
Lokacija: Bežigrajska galerija 2
SAETA
SAETA © Lado Jakša

Bežigrajska galerija vse od leta 1977 pripravlja vsakoletno glasbeno prireditev sodobne avtorske glasbe, na kateri se predstavljajo avtorji elektronske, elektroakustične, akustične in eksperimentalne glasbe. Glasbeni festival vključuje v svoj program glasbene ustvarjalce, ki se redko predstavljajo slovenski javnosti.

Četrtek, 25. april 2024, ob 19. uri
SAETA
Miloš Bašin − tolkala, ljudska glasbila
Aleš Gasparič − flavte, okarina, piščali
Lado Jakša − pihala, klaviature
Boštjan Perovšek − računalnik, zvočna okolja
Zvok − Boštjan Perovšek
Skupina SAETA je bila ustanovljena leta 1977 in takrat se je konstituirala kot prva in edina skupina, ki je v glasbeni usmeritvi združevala organizirano improvizacijo, elemente eksperimentalne glasbe na podlagi različnih partiturnih zapisov in navodil za izvajanje, elemente minimalistične (repetitivne) glasbe ter v živo izvajano ali posneto elektroakustično glasbo različnih zvočnih izvorov. To usmeritev je ohranila do danes. Uveljavila se je tako doma (Cankarjev dom v Ljubljani, Evropski mesec kulture, manjši kraji po Sloveniji) kot tudi v mednarodnem prostoru (nastopi po Evropi od Pariza (Bienale mladih, Muzej modernih umetnosti) do Gradca (Štajerska jesen) in na prostoru nekdanje Jugoslavije (Beograd – Evropski festival minimalne glasbe, Druga nova muzika, Opatija − Muzičko stvaralaštvo Jugoslavije). Leta 2002 je s sodelovanjem skladateljev iz Slovenije, Francije, Srbije in Črn  e gore pripravila prireditev "O-zvočenje 1".
 Zgoščenke / CD: 1997, "SAETA / CONCERT 1979", 2007, "O-zvočenje 4, SAETA Koncert / Concert 2006, 2007, "OKOSTJA", 2009, »Koncert / Concert 2008« in leta 2011 »Sotočja« s Tinkaro Kovač.

Gremo v gozd Gregorja Strniše
Večeri se, vedno več teme, vedno svetlejša luna. Zvončki, okarina, flavta, klaviature, ne, saj to ni računalnik…Več manj več, vedno globje v gozd, v svoj gozd, v tvoj gozd.
Hvala, Miloš, Aleš, Lado, Boštjan, hvala Saeta.
Na svidenje. Lidija Golc
V Bežigrajski galeriji 2, 25. 4. 2024    

Prav za koncert na festivalu  O•zvočenje je skupina ustvarila novo skladbo in jo tudi prvič zaigrala na koncertu. To je petdelna skladba. Časovno je razdeljena na obdobja po približno deset minut. V prvem delu so bili zaigran redki, tihi, nežni in visoki toni. V drugem delu je prevladoval Lado Jakša na klavirju. V njegov zvok so posamično vstopali z glasbili in elektronsko zaigranimi zvoki ostali glasbeniki. V tretjem delu je v ospredju elektronsko zaigran zvok harmonike v sožitju z ostalimi glasbili.
Četrti del je bil ritmično že bolj razgiban ter je prešel v zadnji repeticijski del v katerem se ponavljajo elektronski glasbeni vzorci v medsebojnem usklajenem razmerju. V ta del se posamično vključujejo glasbeniki z različnimi, pretežno akustičnimi glasbili.
Miloš Bašin, tolkala, ljudska glasbila, Aleš Gasparič, flavte, okarina, piščali, didžeridu, Lado Jakša, pihala, klaviature, Boštjan Perovšek, računalnik, zvočna okolja, zvok
Miloš Bašin

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se