Ljubljana
MGML

O•zvočenje 18 - Jure Tori

Vse od leta 1977 se v Bežigrajski galeriji predstavljajo avtorji elektronske, elektroakustične, akustične in eksperimentalne glasbe. V okviru vsakoletne glasbene prireditve avtorske glasbe na tokratnem tridnevnem festivalu predstavljajo skupina SAETA feat. Tinkara Kovač, Nino Mureškić in Jure Tori.

Sreda
23
Dec 2020
Čas: 08:00
Lokacija: Bežigrajska galerija 2
Jure Tori
Jure Tori © Iztok Zupan

O•zvočenje 18 https://youtu.be/QzCKCEOQCiU

Sreda,  23. december 2020, ob 19. uri
Jure Tori https://youtu.be/0ujV9IR4k2k
Harmonika
Koncert 2020

Jure Tori: O MENI  Osebna nadžanrska izpoved
Harmonikar in komponist Jure Tori igra melodije, ki dišijo po vinu in zemlji, poeziji in plesu, hrepenijo po soncu kadar so ujeta v temnih rudniških rovih. S svojim avtorskim pečatom pravzaprav z zvokom riše zgodbe, ki si jih ni težko vizualizirati. Pesmi vas zibljejo iz enega v drug kader, iz enega v drug vzdih, izdih, poljub … dotik.

Jure Tori igra zgodbe v svojem lastnem dialektu. Igra nizko in visoko, od rudniških rovov pod zemljo do 2000 metrov visoko v Alpah. Tiho in intimno, solo na harmoniko ob krušni peči pa tudi glasno s svojo folk punk skupino Orlek na velikih odrih. Predvsem pa vselej melodično ter prijetno za uho.

Njegove pesmi izhajajo v učbenikih za harmoniko, njegova glasba pa je prisotna tudi v animacijah Dušana Kastelica, filmih Metoda Pevca ter raznih dokumentarnih oddajah v Sloveniji in Avstriji.

Z avtorskim delom izraža svojo osebnost. Včasih na šaljiv, drugič resen način igra svoje travme in radosti življenja. To je najlažja pot, da se skrije ali zbeži v svoj svet.

V svoje projekte vključuje glasbenike z vsega sveta –  Avstrije, Italije, Kube, Argentine, Indije,  Češke – ter z njimi redno nastopa.

Sodelovanja: Ewald Oberleitner, Ariel Cubria, Ganesh Anandan, Eduardo Contizanetti, Rudi Medved, Polde Bibič, Aleš Šteger, Bogdana Herman, Jure Longyka, Neisha, skupina Hiša, Marjan Bone, Primož Siter, Sergio Giangaspero, Swetja…

Ustvaril je nekaj svojih skupin, kot so Tori Tango, Tori Trio, Jurski par, Tori Story, Orlek, Flora & Paris …

Med drugim je nastopal v New Yorku (CBGB), Sydneju (FOX filmski studiji), Pekingu, Buenos Airesu, Moskvi, Teheranu, Londonu, Parizu, Pragi, Bratislavi, Dunaju (Porgy & Bess, Folks Theatre), Sao Paolu, Montevideu, Milanu, Zagrebu, Ljubljani, ruskem Tveru (Filharmonija) … Igral je v parlamentih v Bruslju, na Dunaju in v Ljubljani.

Tor
23
Apr 2024
Sre
24
Apr 2024
Glasbeni dogodek
Bežigrajska galerija 2
Čet
25
Apr 2024
Glasbeni dogodek
Bežigrajska galerija 2

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se