Ljubljana
MGML

Slovenski kulturni praznik v Bežigrajski galeriji 2

Na slovenski kulturni praznik vas vabimo na ogled razstave z naslovom Predmeti v magmi slikarke Ire Marušič. Predstavljen  je izbor večjih slik, povečini na platnu iz obdobja 2015-2020.

Ponedeljek
8
Feb 2021
Čas: 10:00–18:00
Lokacija: Bežigrajska galerija 2
Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Ira Marušič, Kaktus, 2020, olje, pigmenti in vosek na platnu, 60 x 90 cm
Ira Marušič, Kaktus, 2020, olje, pigmenti in vosek na platnu, 60 x 90 cm © Arhiv Ira Marušič

Svetla umetnost za svetel svet

Zaobjeti v stvarnih podobah ustvarjajo fantazijske zgodbe o pomembnosti rastlin kot so kaktusi, ki v zadnjih letih slikarkinega likovnega ustvarjanja prevladujejo v njenih slikarskih podobah kot rastlinska oblika in vsakdanji predmeti iz človeškega življenja. Tako lahko skozi slikarkino osebno in intimno pripoved prepoznamo nazorski in izrazni svet njenih likovnih in slikarskih upodobitev, ki temelji na vsakodnevnih opazovanjih navidezno nepomembnih dogodkih in opazovanjih navidezno nepomembnih dejanj in pogledov na vsakdanje uporabne predmete in kaktuse, ki so bistven in edinstven element njenega likovnega natančnega opazovanja in likovnega ustvarjanja.
Magma pomeni ustvarjanje novega iz nič, iz uničenja, ki ga povzroča lava. V njenih likovnih delih pomeni rojstvo novega sredi uničenja, ki ga pomeni izbruh lave. Pa naj bo ta sredi planeta zemlja ali iz središča srca avtorice razstave. Novo se rojeva lahko iz uničevanja ali iz volje, ljubezni do novega. Naj bo to predmet ali rastlina iz vsakdanjega življenja. Včeraj sem bil snov. Danes sem popolna rastlina ali predmet iz vsakdanjega življenja. Iz same snovi magme sem postal del predmeta kot je likalnik, ki ga je naslikala Ira Marušič.
(Miloš Bašin)

Ira Marušič je bila rojena 13. aprila 1989 v Kopru. Od leta 2004 do 2008 se je šolala na Gimnaziji Giana Rinalda Carlija v Kopru. Oktobra 2012 je diplomirala na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah pri profesorjih Carlu Di Racu in Eleni Ribero s tezo »Il cuore nell’ arte e nella medicina« (Srce v umetnosti in medicini). Nadaljuje podiplomski študij na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah pri profesorjih Carlu di Racu in Martinu Scavezzonu. Svoja dela je od leta 2009 predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi v Kopru.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se