Ljubljana
MGML
Videofestival Narave 14
© Davorin Marc

Bežigrajska galerija 2

Vodovodna 3
1000 Ljubljana

T 01 43 64 057
F 01 43 66 958
E bezigrajska.galerija1.2@gmail.com

torek–petek: 10:00–18:00
sobota: 10:00–14:00
ponedeljek, nedelja, prazniki: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

razstava filmov in videov

Videofestival Narave 14

11. 4. 2017–14. 4. 2017

Razstava videov in filmov predstavlja izbrana dela Tese Drev, Nadje Osojnik, Zvonke T. Simčič ter izbor filmov in videov Davorina Marca, enega izmed temeljnih avtorjev novega slovenskega filma in videa.

Video dela festivala Narave temeljijo na podobah narave in na video delih, ki vključujejo posamezne sekvence ali pa imajo izhodišče v posameznih stvareh, ki se nahajajo v naravi ter tudi v naravi človekovega bivanja in prebivanja, razmerij med preteklimi in današnjimi dogodki ter njihovemu komentiranju. Video festival Narave zaznamujejo ljudje in njihove narave. Bežigrajska galerija 2 hrani v svoji zbirki iz preteklih festivalov že 700 video del.      


TESA DREV, Vzporedna nepopolnost, 2016, 8.31 min., mp4
Inspiracija za video: film Jamesa Benninga 10 pogledov v nebo (2004) 

Ideja videa je poudariti nasprotja med dejanskimi prostori in miselnimi prostori, ki v teh »sobivajo«, oziroma v njih obstajajo vzporedno. Namen je pokazati, da je naš vsakdan konstruiran umetno in da se resničnost ves čas meša s fikcijo. Obenem želim opozoriti na vdor vsakovrstnih informacij v človekovo intimo in pokazati človekovo hrepenenje po idili – to hrepenenje simbolizira pogled skozi okno na vrt oziroma v naravo in nebo, ki pa se izkaže za lažno, le navidezno idilo. Takoj ko dejansko stopimo v mestno naravo z živalmi (predvsem pticami), se ta izkaže za nekakšen vzporedni svet človekovemu, prav tako prepreden z motnjami vseh vrst.
Tema je hrepenenje človeka po idili doma; vdor sodobnih tehnologij in raznih informacij v človekovo intimo, pa tudi v življenje drugih bitij, ki sobivajo z nami – denimo ptic, ki jih lahko razumemo tudi kot simbol svetlobe.
Film je sestavljen iz treh statičnih kadrov. Dolžina vsakega je približno tri minute. Vse je prikazano simbolično, nerealistično. Tudi ironija igra ključno vlogo.

Tesa Drev je bila rojena leta 20. marca 1986 v Ljubljani. V letih 2004 do 2011 je študirala znanosti o gledališču, filmu in medijih na Univerzi na Dunaju. Od leta 2015 študira Slikarstvo: video in novi mediji na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani. Ukvarja se s svetlobnim oblikovanjem, kot asistentka pri režiji in produkciji filmov in opremo knjig. 


NADJA OSOJNIK, Žabja pustolovščina 2016, 0.34 min.
Veliko žab preživi zimo v gozdu, kjer zakopane v blato čakajo pomlad. Ko se zemlja končno otopli, se začne množična selitev do ustreznih vodnih teles. Do bližnjih mlak potujejo po ustaljenih selitvenih poteh, po katerih so hodile že vse predhodne generacije. Tiste, ki uspejo premagati vse ovire in priti do vode, vanjo odložijo mrest (skupek jajc). Čez čas se iz jajčec razvijejo majhni paglavci, ki se kasneje preobrazijo v odrasle žabe. Tako je krog sklenjen, če ga le ne pretrga cesta. Mnoge selitvene poti presekajo naše ceste – to se zgodi, kadar teče cesta med zimskim prebivališčem (gozdom) in vodnim telesom (mlako). Ker so majhne, a kljub temu pomembne, avtomobili pa veliki, včasih potrebujejo malo pomoč.

Nadja Osojnik je bila rojena 14. marca 1987 v Velenju. Po izobrazbi je univerzitetno diplomirana biologinja in diplomirana kiparka. Teme za svoje umetniško ustvarjanje črpam iz narave oziroma iz procesov v naravi in iz biologije posameznih vrst. Na ta način lahko pripomorem k ozaveščanju javnosti o pomembnosti narave, ogroženosti živalskih in rastlinskih vrst in o drugih aktualnih temah. Moje glavno likovno področje je kiparstvo, vendar rada tudi slikam in ustvarjam kratka video dela. 


ZVONKA T. SIMČIČ, Tiha moč,15.55 min.
"Lepa Vida Zvonke T. Simčič ni za pravičnejši svet radikalno žrtvovala ne svojega ne sinovega življenja. Po obronku ju ne peha v pogubljenje, temveč ju z voljo, v kateri sta združena hrepenenje in boj, rešuje pred brezizhodno situacijo. Ni se pesimistično vdala v usodo, temveč se aktivno, borbeno in hrabro upira dani situaciji. Avtorica se s svojimi umetniškimi deli bori na edinstven način, ko kot umetnica in mati, odeta v podobo Lepe Vide, stopa z otrokom v naročju po travniku hrepenenja pravičnejšemu in boljšemu svetu naproti." (Alenka Spacal)  V videu je uporabljena avtorska peta poezija Silvane Paletti iz Rezije, velike učiteljice rezijanskega izročila.

Zvonka T. Simčič je bila rojena leta 10. junija 1976 v Ljubljani. Je vizualna umetnica. V odnosu do sodobnih umetniških praks ustvarja na področju videa/filma, intermedijske umetnosti, instalacij, performansa, fotografije. Vsa njena dela so močno povezana s socialnim prostorom in lastnimi izkušnjami v njem. Poudarek daje človeškemu življenju, kjer raziskuje posledične rezultate socialnega in političnega položaja ter posameznika kot celovitega bitja v družbenem prostoru. V povezavi z novimi mediji v svojih delih postaja »živi« a nenačrtovani akter – performer. Njena dela so bila predstavljena v različnih galerijah, na festivalih ter projektih širom po svetu. Od leta 2001 vodi Zavod CCC, zavod za produkcijo sodobne umetnosti in projekte družbenega raziskovanja. 


DAVORIN MARC, Film in video 1978/2016
Pregledna razstava enega izmed temeljnih avtorjev novega slovenskega filma in videa, z izborom in predstavitvijo filmov in videov iz avtorjevega skoraj 40 letnega ustvarjalnega obdobja.

Bežigrajska galerija 2

Vodovodna 3
1000 Ljubljana

T 01 43 64 057
F 01 43 66 958
E bezigrajska.galerija1.2@gmail.com

torek–petek: 10:00–18:00
sobota: 10:00–14:00
ponedeljek, nedelja, prazniki: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se