Marko Prpič: Ljudje in prehrana, paprika, paradižnik in ostalo
Dnevi evropske kulturne dediščine v Mestnem muzeju Ljubljana
Zadnji iz cikla štirih predavanj, na katerih zgodovinar dr. Marko Prpič prehrani, kot osnovni sestavini recepta, primeša eno žlico družbe in dve žlici zgodovine.
Četrto predavanje je namenjeno, poleg paprike in paradižnika, še vrsti drugim pridelkom, ki so romali čez Atlantik ali se razširili po svetu iz Daljnega vzhoda in iz Afrike.
Paradižnik in paprika sta, poleg krompirja, najopaznejša sled Novega sveta v naši prehrani. Naši sosedje Italijani si danes ne morejo predstavljati kuhinje brez paradižnika in paradižnikove omake. Pekoča paprika pa je dala neizbrisen pečat tako madžarski kot vzhodnoazijski kuhinji.
Predavanja so brezplačna. Obvezna je rezervacija mest na prijava@mgml.si
Hvala, ker upoštevate PCT pogoje.
Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine so namenjeni gastronomiji, Slovenija je evropska gastronomska destinacija, poleg tega pa je Organizacija združenih narodov, na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, letošnje leto razglasila za mednarodno leto zelenjave in sadja. To so razlogi, da smo se v Mestnem muzeju odločili, da tej temi posvetimo niz predavanj.