Začimbe
Interdisciplinarno predavanje zgodovinarja dr. Marka Prpiča
Dober primer, kako je hrana vplivala na potek svetovne zgodovine, je Kolumbovo iskanje vodne poti do začimb, ki se je končalo z odkritjem Amerike.
Če pomislimo na začimbo, je ena prvih, ki nam pride na pamet, najverjetneje poper, ki ga v Evropi najbolj poznamo, radi pa so ga imeli že v antičnem Rimu. V trgovini z začimbami pa so zgodovinsko gledano imeli pomembno mesto tudi ingver, cimet, muškatni orešček, muškatni cvet in nageljnove žbice, ki so jih zaradi domnevnih zdravilnih lastnosti priporočali že srednjeveški zdravniki.
V srednjem veku so bile začimbe luksuzno blago, ki je prinašalo družbeni ugled, trgovcem zagotavljalo premoženje, nekaterim (pristaniškim) mestom pa razcvet in pomembno vlogo v mednarodni trgovini.
Želja, da bi prišli do tega dragocenega trgovskega blaga, je pripomogla k odkritju Novega sveta in plovne poti okoli Afrike. Kasneje pa so začimbe imele pomembno vlogo v tekmi med evropskimi državami, ljudem z drugih celin sveta pa so povzročile obilo gorja in trpljenja.
Predavanje je odprto za javnost; prijavo nanj nam pošljite na prijava@mgml.si.
Da nam bo vsem lažje, ne odpovedujemo, ampak prilagajamo.
Posamezno predavanje stane 5 €, sklop mesečnih pa 12 €.