Ljubljana
MGML

Dr. Franci Lazarini: Neuresničeni načrti Jožeta Plečnika za Ljubljano

Zadnji dogodek iz ciklus poljudnoznanstvenih predavanj raziskovalcev Umetnostnozgodovinskega inštituta France Stele ZRC SAZU, ki letos obeležuje 50-letnico samostojnega delovanja, se vsebinsko navezuje na Plečnikovo leto 2022.

Sreda
18
Jan 2023
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Jože Plečnik: Južni trg z Aleksandrovimi propilejami, 1937
Jože Plečnik: Južni trg z Aleksandrovimi propilejami, 1937 © Zgodovinski arhiv Ljubljana

Jože Plečnik (1872–1957) je brez dvoma izjemno vplival na arhitekturno podobo Ljubljane, še zlasti njenega mestnega središča. Kljub zavidljivemu številu realizacij pa je marsikatero njegovo delo, iz različnih razlogov, ostalo zgolj na papirju. Ker je Plečnik pri svojih projektih vselej sledil celostni zamisli preureditve Ljubljane iz avstrijskega provincialnega mesta v prestolnico Slovencev, marsikatero njegovo neuresničeno delo pomembno dopolnjuje in nadgrajuje obstoječe mojstrovine, zato je njihovo poznavanje ključno za razumevanje arhitektovega opusa, njegove domiselnosti in inovativnosti.

V predavanju bodo predstavljene nekatere neuresničene Plečnikove javne stavbe, in sicer tako z urbanističnega in slogovnega vidika, kot tudi z vidika pomena, ki bi ga imele za slovenski narod. Poseben poudarek bo na projektih Aleksandrovih propilej in Južnega trga (1936–1937) ter Častnega pokopališča zaslužnih Slovencev (Slovenskega panteona) s Hramom slave (1932).


Dr. Franci Lazarini je docent na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru in znanstveni sodelavec na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU. Raziskuje arhitekturo 19. in prve polovice 20. stoletja na Slovenskem, v kontekstu sočasnega arhitekturnega dogajanja v srednji Evropi, precejšnjo pozornost pa v svojih raziskavah namenja tudi naročnikom posameznih stavb ter povezavam med arhitekturo in politiko. Je soavtor znanstvene monografije Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem (2015), avtor knjig Frančiškanska cerkev v Mariboru (2012) in Plečnikova cerkev za Bežigradom (2021) ter vrste znanstvenih člankov. Bil je vodja raziskovalnega projekta Likovna umetnost med cenzuro in propagando od srednjega veka do konca prve svetovne vojne, sedaj pa vodi projekt Meščanstvo kot umetnostni naročnik na Kranjskem in Štajerskem v 19. in prvi polovici 20. stoletja.


Zanima me celoten program poljudnoznanstvenih predavanj raziskovalcev Umetnostnozgodovinskega inštituta France Stele ZRC SAZU - prenesi: MGML_UIFS_2022_PROGRAM_03102022.pdf 

Predavanja so brezplačna, svojo udeležbo pa nam prosimo potrdite na naslovu prijava@mgml.si.

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se