Ljubljana
MGML

[M_oder] Luka Kropivnik: Literarna produkcija Ivana Hribarja in njegovi stiki s slovenskimi kulturnimi delavci

Tudi raziskovalno delo je lahko dobra zgodba!

Enega najbolj pomembnih županov, kar jih je mesto Ljubljana imelo v vsej svoji zgodovini, danes poznamo kot zaslužnega za prenovo popotresne Ljubljane, kot svobodomiselnega liberalca ter neutrudnega zagovornika Zedinjene Slovenije in združitve južnih Slovanov v skupno državo. Ivan Hribar se je z velikimi črkami zapisal v gene in politično zgodovino našega mesta. Koliko pa nam je župan Hribar poznan kot podpornik kulturnega življenja in kot literarni ustvarjalec?

Torek
24
Jan 2023
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Luka Kropivnik
Luka Kropivnik © osebni arhiv

Na predavanju bomo z literarnozgodovinskega in zgodovinskega vidika predstavi ljubljanskega župana, diplomata, poslovneža, pisatelja Ivana Hribarja. Osrediščamo se na Hribarjevo literarno in politično delovanje s posebnim poudarkom na umestitvi avtorja v slovensko literarno zgodovino. Predstavili bomo dva osrednja lika slovenskega liberalizma, prijatelja in konkurenta Ivana Hribarja ter pisatelja in politika Ivana Tavčarja. Osrednji del predavanja bo predstavitev Hribarjeve korespondence s slovenskimi kulturnimi delavci (Fran Govekar, Simon Gregorčič in Ferdo Kozak). V zadnjem delu pa podrobneje osvetlimo literarna dela Ivana Hribarja, ki so širši javnosti večinoma še neznana.

Luka Kropivnik je diplomirani slovenist in rusist, magister profesor slovenistike in zgodovine, zaključuje pa tudi dvopredmetni magistrski študij etnologije in kulturne antropologije in primerjalne književnosti in literarne teorije.

Predavanje v okviru M_odra je rezultat njegovega raziskovanja v okviru magistrske naloge, ki je nastala pod mentorstvom izr. prof. dr. Urške Perenič, prof. dr. Boža Repeta in somentorstvom prof. dr. Milene M. Blažić. V času študija se je Kropivnik vključeval v različne projekte in deloval predvsem na področjih sodobne slovenske poezije, didaktike književnosti in mednarodnih migracij. Med letoma 2017 in 2019 je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani opravljal funkcijo prodekana študenta, od novembra 2021 do februarja 2022 je opravljal Erasmus prakso na Inštitutu za slavistiko Univerze v Celovcu, poleti 2022 pa je deloval na Inštitutu za etnologijo in folkloristiko v Zagrebu, kjer se je ukvarjal z migracijami v okviru projekta ERIM. Luka Kropivnik je od leta 2019 do 2022 opravljal tudi funkcijo umetniškega vodje Akademske folklorne skupine France Marolt, trenutno pa deluje kot profesor slovenščine in zgodovine na Srednji šoli tehniških strok Šiška.

Obvezna rezervacija mest: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Predavanje je brezplačno.

Čet
11
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
12
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
16
Apr 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
18
Apr 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se