Ljubljana
MGML

DUO LATZKO-SCHEUCHER (Nemčija, Avstrija)

Reinhard Latzko, violončelo / Philipp Scheucher, klavir

Poletje glasbenih večerov v muzeju.

Sreda
28
Jun 2023
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Reinhard Latzko, violončelo in Philipp Scheucher, klavir
Reinhard Latzko, violončelo in Philipp Scheucher, klavir

Ludwig van Beethoven (1770—1827), Sonata za violončelo št. 2, op. 5

Ludwig van Beethoven (1770—1827), Variacije v Es-duru na »Bei Männern, welche Liebe fühlen« iz Mozartove Čarobne piščali, WoO 46

*** Premor *** 

Ludwig van Beethoven (1770—1827), Sonata za violončelo št. 3, op. 69

Ludwig van Beethoven (1770—1827), Sonata za violončelo št. 4, op. 102


Reinhard Latzko je eden od najbolj vsestranskih čelistov svoje generacije in zmagovalec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Študiral je pri Janu Polaseku, Martinu Ostertagu in Heinrichu Schiffu. Med letoma 1987 in 2003 je igral kot solist pri Südwestfunk Symphony Orchestra pod vodstvom Michaela Gielena. Za seboj ima pester nabor koncertov. Kot solist je med drugim nastopil s Simfoničnim orkestrom v Baslu, Orkestrom Tonhalle v Zürichu, Simfoničnim orkestrom Südwestfunk, nemško Kammerphilharmonie, dunajsko Kammerorchester in komorno zasedbo Camerata Salzburg. Veliko nastopa tudi s komornimi zasedbami v okviru katerih je sodeloval z Markusom Schirmerjem, Christianom Tetzlaffom, Ernstom Kovacicem, Christianom Altenburgerjem, Christopherjem Hinterhuberjem in mnogimi drugimi. Latzkovo glasbeno popotovanje ga je poneslo po koncertnih odrih vsega sveta, igral je v dunajskima Musikvereinu in Konzerthausu, v Šanghajski koncertni dvorani, berlinski Filharmoniji, povabili pa so ga tudi na amsterdamski Bienale violončela, šanghajski Festival čela, in pekinški Supercello festival. Rad se poglablja v sodobno glasbo in je svojemu občinstvu predstavil že mnoge krstne izvedbe izpod peres skladateljev, kot so Wolfgang Rihm, Ernst Krenek in Michael Gielen. Od leta 2003 je univerzitetni profesor na dunajski Univerzi za glasbo in uprizoritvene dejavnosti, je pa tudi umetniški direktor festivala komorne glasbe Con Anima v Ernstbrunnu.

Naj bo to Herkulova dvorana v Münchnu, Zlata dvorana dunajskega Musikvereina ali znamenita dvorana Gewandhaus v Leipzigu, mladi Philipp Scheucher je igral že na najeminentnejših koncertnih odrih Evrope. S svojo naravno karizmo in globokim čutom za glasbo ta perspektivni avstrijski pianist očara prav vsako občinstvo. Ko je zmagal na mednarodnem glasbenem tekmovanju v Kölnu, so ga na nemški televiziji WDR opisali z naslednjimi besedami: »S svojo absolutno odrsko prezenco in jasnimi ter doživetimi interpretacijami Philipp postavlja nova merila kakovosti.” Philipp Scheucher je svojo glasbeno pot začel na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti Gradec pri profesorici Marii Zgubic. Na isti univerzi je nato izpilil svoj glasbeni izraz pri profesorju Markusu Schirmerju, s katerim je že leta poprej, kot dvanajstletni izredni talent nastopal v dunajskem Musikvereinu. Finejše vidike svojega izraza je oblikoval s profesorjem Iljo Schepsom na kölnski Univerzi za glasbo in ples ter se zraven izpopolnjeval iz komorne igre pri profesorju Markusu Beckerju na hannovrski Visoki šoli za glasbo, medije in gledališče. Z odliko pa je diplomiral tudi na Royal College of Music v Londonu pri Dorianu Leljaku in Ianu Jonesu. Vsekakor je vredno vsaj omeniti tudi znane dirigente in orkestre, s katerimi je sodeloval; to so Orkester graške filharmonije pod taktirko Dirka Kaftana, veliki mednarodni orkester Recreation z dirigentoma Michaelom Hofstetterjem in Mei-Ann Chen, K&K filharmonični orkester in WDR Funkhausorchester pod Alexandrom Priorjem. Njegove koncerte redno snemajo in predvajajo različne svetovne radijske postaje.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Essai & Acai, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom v Mestnem muzeju Ljubljana. Rezervacije niso mogoče.


V sodelovanju z:


Dogodek poteka v okviru 35. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in cikla Poletje v stari Ljubljani.



Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se