Ljubljana
MGML

DAVIDE VECCHI & ARTSEMBLE: VEČER PRI MADEMOISELLE ROLAND (Italija, ZDA, Avstrija)

Davide Vecchi, koreografija in ples / Annalisa Pappano, pardessus de viole, dessus de viole, viola da gamba / Eva Fürtinger, pardessus de viole, dessus de viole, viola da gamba / Giuliano Eccher, viola da gamba / Marianna Bisacchi, čembalo

Poletje glasbenih večerov v muzeju.

Sreda
26
Jul 2023
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Davide Vecchi & Artsemble: Večer pri Mademoiselle Roland
Davide Vecchi & Artsemble: Večer pri Mademoiselle Roland

Marin Marais (1656—1728) Suita za trio v e-molu, IMM 20
Prelude lentement, Fantaisie, Gavotte, Rondeau, Sarabande en Rondeau, Menuet I, Sarabande, Menuet II, Caprice lentement, Paßacaille

Monsieur de Sainte Colombe (cca.1640—cca. 1700) Le Retour, Koncerti za dve violi
Le Retour, Gigue, Menuet, Gigue, Courante, Ballet Tendre, En Pianelle

Jean Henry D’Anglebert (1629—1691) Skladbe za klavičembalo: Passacaglia d’ Armide

Antoine Forqueray (oče) (1672—1745) Skladbe za tri viole 

François Couperin (1668—1733) Chaconne 

Marin Marais (1656—1728) Suita za trio v B-duru 

Prélude, Sarabande, Air, Gigue, Gavotte, Caprice, Menuet, Menuet, La marianne, Autre, Plainte 

Jean Henry D’Anglebert (1629—1691) Skladbe za klavičembalo: Variacije na Folies d’ Espagne


Večkrat nagrajeni Davide Vecchi z mednarodno zasedbo vrhunskih glasbenikov Artsemble pripravlja poseben plesno-glasbeni dogodek koncipiran okoli umetnosti Velikega Stoletja (Grand Siècle), ki se poklanja pevki in plesalki Marie-Anne Roland. Gospodična Roland je bila članica francoske Kraljevske akademije in se je, kot poroča Tilton du Tillet v Francoskem Parnasu leta 1732, »odlikovala po plemenitosti in gracioznosti svojega plesa«. Program je oblikovan kot namišljen glasbeni večer pri plesalki doma z dvornimi glasbeniki. Plesi so rekonstruirani iz koreografskih zgodovinskih virov. 

Davide Vecchi je glasbenik, plesalec in koreograf, specializiran za renesančni in baročni repertoar. Iz klavirja je diplomiral na konservatoriju Girolama Frescobaldija v Ferrari iz čembala in zgodovinskih klaviatur pa pri Marini Scaioli. Kot koreograf se ukvarja z rekonstrukcijo plesov in ustvarjanjem lastnih koreografij. Poučuje renesančni in baročni ples v Bologni ter baročni ples v Palazzo di Gradara.

Annalisa Pappano velja za eno vodilnih ameriških violistk da gamba. Kot članica zasedbe Atalante je prejela nagradi Diapason d’Or in Gramophone. Nastopala je z operama v Houstonu in Cincinnatiju, Baročnim orkestrom Filharmonije San Francisca in drugimi priznanimi ansambli po vsem svetu. Je ustanoviteljica in umetniška vodja zasedbe Catacoustic Consorta, kot umetniška vodja Festivala stare glasbe v Cincinnatiju pa služi že osemnajst let.

Eva Fürtinger je študirala violončelo, kljunasto flavto in violo da gamba na dunajski Univerzi za glasbo, baročni violončelo na dunajskem konservatoriju in violo da gamba na konservatoriju v Veroni pri Albertu Rasiju. Med 2011 in 2014 je poučevala violo da gamba na Mozarteumu v Salzburgu in univerzitetni seminar stare glasbe v Innsbrucku. Poučuje na Glasbeni šoli v Innsbrucku.

Giuliano Eccher je diplomiral iz klasične kitare in viole da gamba na konservatoriju E. Feliceja dall’Abaca v Veroni. Izpopolnjeval se je tudi na Akademiji Chigiana, Glasbeni šoli v Fiesoleju in Sommerakademie v Innsbrucku. Oder si je delil z mojstri, kot so F. Bruggen, A. Marcon in B. Kuijken. Snemal je za več založb, v živo so njegovo poustvarjanje prenašale različne radijske postaje (RAI 3, France 3, NGD Osaka, ORF). Poučuje kitaro in violo da gamba na Istituto Musicale in Lingua Italiana A. Vivaldi v Bolzanu.

Čembalistka Marianna Bisacchi je z odliko zaključila klavir na Konservatoriju za glasbo v Firencah. Specializirala se je za baročno komorno glasbo in čembalo, ki ju je študirala na Konservatoriju v Trentu in si širila obzorja na mojstrskih tečajih priznanih čembalistov. Kot korepetitorka je bila zaposlena pri Musici Antici Bozen in na Konservatoriju v Trentu v razredu baročnega petja profesorice Lie Serafini, katero je tudi spremljala na mojstrskih tečajih baročnega petja. Koncertira po Italiji, Franciji, Danski, Nemčiji in Avstriji, snemala pa je tudi že za RAI3. Na veronskem konservatoriju poučuje komorno igro.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Essai & Acai, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom v Mestnem muzeju Ljubljana. Rezervacije niso mogoče.


Dogodek poteka v okviru 35. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in cikla Poletje v stari Ljubljani.

Čet
11
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
12
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
16
Apr 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
18
Apr 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se