Ljubljana
MGML

KONCERT V SPOMIN BRATOMA LORENZ – DESET LET TRIA RÊVERIE

TRIO RÊVERIE (Slovenija): Mojca Jerman, violina / Katarina Leskovar, violončelo / Tanja Činč, klavir

Poletje glasbenih večerov v muzeju.

Ponedeljek
31
Jul 2023
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Mojca Jerman (violina), Katarina Leskovar (violončelo), Tanja Činč (klavir)
Mojca Jerman (violina), Katarina Leskovar (violončelo), Tanja Činč (klavir)

Claude Debussy (1862—1918), Rêverie (priredba za klavirski trio)

Lucijan Marija Škerjanc (1900—1973), Maestoso Lugubre

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809—1847), Klavirski trio št. 1 v d-molu, op. 49

Klara Mlakar (1999), Under Your Skin, Preludij h Klavirskemu triu v g molu skladateljice Clare Schumann (noviteta)

Clara Wieck – Schumann (1819—1896), Klavirski trio v g-molu, op. 17


S koncertom želimo počastiti spomin na brata Primoža in Tomaža Lorenz. Vsak posebej sta zaznamovala tako Staroljubljanski zavod kot zasedbo Trio Rêverie, zato je kar najbolj primerno, da spomin nanju počastimo z njihovim koncertom. Izvedeno delo Maestoso Lugubre se poklanja tudi spominu na avtorja Lucijana Marije Škerjanca, od katerega smrti letos mineva petdeset let.

Družina Lorenz je ena tistih družin, ki so nezgrešljivo zaznamovale glasbeno umetnost na Slovenskem. Trio Lorenz je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja postavil nova merila komornega muziciranja pri nas. Na domačem prizorišču so kmalu dosegli kultni status, z neštetimi koncerti po celem svetu pa so navdušili mnoge ljubitelje glasbe in izvrstno odigrali vlogo ambasadorjev slovenske glasbe. Na žalost pa je njihovo plodno delovanje prekinila smrt.

Primož Lorenz (1942–2007), »oče« oživitve Stare Ljubljane je zasejal seme, iz katerega so vzklile mnoge kulturne prireditve, ki danes bogatijo naše staro mestno jedro. V Ljubljani rojenega umetnika, ki je bil zelo navezan na svoje rojstno mesto, vsekakor ohranjamo v spominu tudi kot človeka posebne energije in vizije, iz katerih je pognal nacionalni projekt, sčasoma poimenovan Imago Sloveniae in se, razraščen v kulturno mrežo petindvajsetih občin, razvil v pravo gibanje, ki z nesnovno (glasbeno) lepoto vdihuje snovni (nepremični) zapuščini dodano vrednost. Kot ustanovitelj in predsednik našega Zavoda za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra je soustvaril številne koncertne prireditve na prizoriščih spomenikov kulturne dediščine in zasnoval festivala Poletje v Stari Ljubljani in Noči v Stari Ljubljani. V slovenski kulturni zgodovini ostaja zapisan kot pianist, pedagog, izvrsten komorni glasbenik in član legendarnega Tria Lorenz, zasedbe, ki je pet desetletij bogatila domači in mednarodni glasbeni prostor ter ponesla slovensko glasbo v številne države po svetu. 

Mojster violine Prof. Tomaž Lorenz (1944–2016) je že leta 1967 zmagal na petem tekmovanju mladih jugoslovanskih umetnikov v Zagrebu. Prejel je tri nagrade Prešernovega sklada, dve nagradi Društva slovenskih skladateljev, Župančičevo in Betettovo nagrado, za izjemne pedagoške dosežke pa Škerjančevo diplomo. Poleg Tria Lorenz je nastopal tudi v številnih drugih izvrstnih domačih in tujih komornih zasedbah. Ustanovil je tekmovanje Leona Pfeifferja za mlade violiniste, zasnoval in umetniško vodil vrsto odmevnih glasbenih projektov, kot so Jesenske serenade, Glasbene nedelje v Unionu, Glasbeni julij na Obali. Kot ugleden profesor na ljubljanski akademiji za glasbo in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je vzgojil vrsto odličnih mladih komornih ansamblov in bil nenazadnje tudi mentor vseh treh članic Tria Rêverie, ki bodo z nocojšnjim koncertom počastile njegov spomin. 

Prav posebej za to priložnost smo pri perspektivni mladi skladateljici Klari Mlakar naročili avtorsko skladbo, ki bo ob izvedena krstno. Klara Mlakar v svoji glasbi raziskuje človeški glas, zmožnosti glasbil in subtilne glasbene strukture. Pod vodstvom prof. Markusa Hechtlea in prof. Dr. h.c. Wolfganga Rihma študira kompozicijo na Visoki šoli za glasbo Karlsruhe (Nemčija), kamor se je vpisala po diplomi iz kompozicije in glasbene teorije na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Vita Zuraja. Je članica Komornega zbora Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija. Njene skladbe izvajajo znane glasbene zasedbe, kot so Slowind, Ensemble Recherche Freiburg, Kammerchor der Christuskirche Karlsruhe, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in mnoge, mnoge druge. . V zadnjih letih je razburkala svet zborovske glasbe in opozorila nase  s serijo zmag in nagrad: posebno nagrado za obetavnega skladatelja do 25 let za skladbo, izvedeno na tekmovanju Naša pesem 2022; s posebno nagrado za najboljšo kompozicijo skladatelja, rojenega po 14. 1. 1997 na Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Prevezi (Grčija); s prvo nagrado v kategoriji Ljudske pesmi na natečaju za zborovske skladbe APZ Maribor – Pójmo zaj, pojdimo zdaj: s prvo nagrado na drugem natečaju za nove skladbe Aegis Carminis 2021 in posebno nagrado za perspektivno mlado skladateljico, rojeno po letu 1996 ter nenazadnje s prvo nagrado za skladbo Sneg pada na drugem natečaju za zborovske skladbe Mešanega pevskega zbora Obala Koper.

O svoji novi kompoziciji “Under Your Skin” je zapisala: “Skladba je nastala kot razmišljanje o Klavirskem triu skladateljice Clare Schumann. Rodila se je preko izpraševanja tistih tako zelo močno zakoreninjenih delov posameznika, preko katerih podzavestno sprejemamo vse svoje odločitve in vsa ravnanja. Tok misli se je preslikal tudi na področje glasbe; kako skladbe vplivajo druga na drugo in predvsem kako skladatelji „živijo” drug v drugem? Ali je naša (glasbena) osebnost zares naša, ali pa je v bistvu le združba različnih vplivov, ki ustvarjajo filter, preko katerega smo zdaj v interakciji s svetom?”

Trio Rêverie sestavljajo perspektivne glasbenice, dobitnice številnih nagrad z domačih in mednarodnih tekmovanj pianistka Tanja Činč, violinistka Mojca Jerman in violončelistka Katarina Leskovar. Njihov mentor je bil do leta 2016 prof. Tomaž Lorenz nato pa nekaj let profesor Chia Chou na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu. Izpopolnjevale so se tudi pri številnih priznanih profesorjih, kot so Trio di Parma, Homero Francesch, Nora Chastain, Wen-Sinn Yang, Daniel Rowland, Julian Arp in Werner Bartschi.

Nastopajo po vsem svetu. Doma so nastopile na mnogih večjih festivalskih prizoriščih Ljubljane, obkrožile Slovenijo v okviru cikla GM Oder, koncertirale v programu Gallus Festa v Idriji, cikla »Mladi talenti« na Dobrni, nastopale na koncertih Glasbene mladine ljubljanske, festivalu Tartini v Kopru, v okviru evropske organizacije »ESTA« (European String Teachers Association), v rojstni hiši Huga Wolfa v Slovenj Gradcu, na gradu Rače ter Kristalnega abonmaja Škofja Loka. V tujini pa so koncertirale v Italiji, na Madžarskem, v Švici, v Nemčiji ter v prestolnicah Hrvaške Francije, Anglije in Avstrije. V septembru 2015 so se odpravile tudi čez ocean, na koncertno turnejo po Argentini, kjer so v Buenos Airesu nastopile kar štirikrat, dvakrat pa v Villi la Angosturi in Barilochah na jugu države.

O tem, da gre za res vrhunsko zasedbo, pričajo tudi visoke uvrstitve tria na mednarodnih tekmovanjih, ki jih res ne manjka. V letu 2013 so bile edina nagrajena slovenska komorna skupina na mednarodnem tekmovanju komornih skupin Festivala Bled. Na mednarodnem tekmovanju Tartini v Piranu so bile leta 2014 absolutne zmagovalke med komornimi zasedbami. Leta 2015 so na državnem tekmovanju komornih skupin Primož Ramovš prejele prvo nagrado, istega leta pa kot absolutne zmagovalke celotnega tekmovanja tudi prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Grand Prize Virtuoso. V letu 2016 so v okviru RTV Slovenija sodelovale pri evropskem projektu »New Shakespeare Songbook« ob 400. obletnici smrti Williama Shakespeara.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Essai & Acai, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom v Mestnem muzeju Ljubljana. Rezervacije niso mogoče.


Dogodek poteka v okviru 35. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in cikla Poletje v stari Ljubljani.

Čet
18
Apr 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se