Ljubljana
MGML

PIHALNI KVINTET KARAJANOVE AKADEMIJE BERLINSKIH FILHARMONIKOV (Nemčija / Srbija, Španija, Italija, Anglija, Slovenija)

Anja Malkov, flavta / Sofía Zamora Meseguer, oboa / Lorenzo Dainelli, klarinet / Joseph Longstaff, rog / Luka Mitev, fagot

Poletje glasbenih večerov v muzeju.

Ponedeljek
14
Avg 2023
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Anja Malkov (flavta), Sofía Zamora Meseguer (oboa), Lorenzo Dainelli (klarinet), Joseph Longstaff (rog), Luka Mitev (fagot)
Anja Malkov (flavta), Sofía Zamora Meseguer (oboa), Lorenzo Dainelli (klarinet), Joseph Longstaff (rog), Luka Mitev (fagot)

Maurice Ravel (1875–1937), Couperinova grobnica

Aleksandra Naumovski Potisk, Quincunx (noviteta)

Samuel Barber (1910–1981), Poletna glasba

György Ligeti (1923–2006), Šest Bagatel

Claude-Paul Taffanel (1844–1908), Pihalni kvintet 


S skladbo “Šest bagatel” bo kvintet počastil stoto obletnico rojstva njenega avtorja, skladatelja Györgyja Ligetija.

Matična ustanova Pihalnega kvinteta Karajanove akademije Berlinskih filharmonikov, akademije, ki jo je ustanovil Herbert von Karajan, je pomembna valilnica vrhunskih glasbenic in glasbenikov, večina katerih se nato pridruži raznim svetovno znanim orkestrom (Londonski simfonični orkester, Kraljevi orkester Concertgebouw, Orkester Radia Francija, Dunajski in Münchenski filharmoniji ter seveda Berlinska filharmonija). Zatorej ni prav nič presenetljivo, da so vsi člani kvinteta zares izredni glasbeniki.  

Anja Malkov je diplomirala na Akademiji Umetnosti Novi Sad pri cenjeni profesorici Lauri Levai Aksin. Zmagala je na številnih tekmovanjih, kot so “Davorin Jenko” (Beograd, 2018 in 2016), Tekmovanju pihal v Varaždinu (2016) in “Anton Eberst” (Novi Sad, 2015). Leta 2017 pa se je z Mednarodnega tekmovanja Ohridski Biseri v Makedoniji vrnila kot zmagovalka v vseh kategorijah.

Svojo spretnost nenehno izpopolnjuje na mojstrskih tečajih in izobraževanjih pri najboljših flavtistih (Andrea Lieberknecht, Mario Caroli, Wally Hase, Renate Greiss-Armin, Matej Zupan, Peter-Lukas Graf, pa tudi Emmanuel Pahud, Sebastian Jacot, Jelka Weber, Michael Hasel in Egor Egorkin). Vpisana je na magistrski program priznane univerze Mozarteum v Salzburgu pri uglednem profesorju Michaelu M. Koflerju. 

Kot članica Karajanove akademije Berlinskih filharmonikov, je večkrat igrala z Berlinskim filharmoničnim orkestrom in to pod taktirkami priznanih dirigentov, kot so, Kirill Petrenko, Sir Simon Rattle, Sakari Oramo in Daniel Harding. Je tudi izjemna komorna glasbenica, najbolj neposredno pa lahko njen izredni talent in glasbeno pretanjenost občudujemo, kadar nastopa v vlogi solistke. Za seboj ima solistične recitale na različnih festivalih, kot solistka pa je igrala že z mnogimi orkestri.

Strast Sofíe Zamora Meseguer do oboe se je vnela pri rosnih sedmih letih. Po študiju na Conservatorio Profesional de Almoradí se je vpisala na Real Conservatorio Superior de Música de Madrid, kjer je študirala pri profesorju Juanu Carlosu Báguena in diplomirala kot najboljša v letniku, za kar je prejela priznanje Premio Extraordinario de Fin de Carrera. S svojim izjemnim talentom in spretnostjo si je prislužila mnoge nagrade (Premio Extraordinario del Conservatorio de Almoradí, Premio Extraordinario de la Comunidad Valenciana, Premio Nacional al rendimiento académico in Beca de la excelencia de la Comunidad de Madrid.)

Že kot mlada perspektivna glasbenica je Sofia nastopala z najboljšimi mednarodnimi mladinskimi orkestri, kmalu pa je začela igrati tudi pri uglednih profesionalnih orkestrih, med drugimi Deutsche Oper Berlin, Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken-Kaiserslautern in National Orchestra of Spain (OCNE). Sofia je tudi izkušena solistka, njen repertoar med drugim zajema Mozartov Koncert za oboo, Koncert za Oboo Domenica Cimarose, Ferrar Ferránov El Bosque Mágico in Vivaldijev Koncert za oboo v C duru.

Vpisana je na magistrski program ugledne Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy v Leipzigu pod mentorstvom profesorja Nicka Deutcha. Od septembra 2021 pa kot članica prestižne Karajanove akademije Berlinskih filharmonikov študira predvsem s prominentnim oboistom Andreasom Wittmanom.

Italijanski klarinetist Lorenzo Dainelli je študiral pri Alessandru Carbonare na Accademia di Santa Cecilia v Rimu nato pa študij nadaljeval na znani salzburški univerzi Mozarteum, kjer je diplomiral z odliko. Leta 2018 mu je Accademia Chigiana (Siena) podelila posebno priznanje, kar je redka čast, ki doleti le vrhunske umetnike.  

Oklican za “ bistrega in vznemirljivega klarinetista izredne muzikalnosti in izjemnega tona”, je nastopal na najprestižnejših koncertnih odrih sveta: v Berlinski filharmoniji, Dunajskem Musikverein, Carnegie Hall, Chicago Symphony Hall, Glazunov Hall v St. Petersburgu, Grand Théâtre de Provence, Sala Santa Cecilia v Rimu in mnogih drugih. Sodeloval je z najznamenitejšimi svetovnimi orkestri (npr. Berlinsko filharmonijo, DSO Berlin, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia v Rimu). Dirigirali pa so mu med drugim sloviti Kiriil Petrenko, Zubin Mehta, Gustavo Dudamel, Daniele Gatti, Thomas Adés, Daniel Baremboim, Christian Thielemann in Ennio Morricone.

Od 2017 do 2018 je imel prestižno pozicijo prvega klarinetista v nemškem Schleswig-Holsteinisches Sinfonieorchester. Danes pa utrjuje svoje zasluženo mesto med najboljšimi glasbeniki našega časa kot član priznane Karajanove akademije Berlinskih filharmonikov.

Joseph Longstaff se je začel učiti rog v rodni Angliji na Purcell School for Young Musicians in bil prvi dobitnik štipendije Sir Charles Mackerras v zgodovini te šole. 

V svojem brezkompromisnem stremljenju k odličnosti je Joseph študiral pri kar najboljših učiteljih, zlasti Richardu Watkinsu in Miku Thompsonu na Royal Academy of Music, kjer si je prislužil tudi štipendijo ABRSM. Nato se je podal v kontinentalno Evropo, kjer je v okviru programa Erasmus študiral na Hochschule für Musik Franz Liszt v Weimarju pri profesorju Jörgu Brücknerju.

Kombinacija presežnega talenta in pretanjenega čuta za instrument sta ga privedla do Karajanove akademije Berlinske filharmonije, kjer svoje znanje izpopolnjuje pri Sarah Willis in Stefanu Dohru. Tu redno nastopa s komornimi zasedbami in orkestri akademije, in seveda z vodilnim svetovnim orkestrom Berlinske filharmonije. S svojo glasbeno strastjo in muzikaličnostjo Joseph nedvomno obogati vsako skladbo, ki jo igra.

Slovenski fagotist Luka Mitev je prve korake v igranju svojega instrumenta naredil pri rosnih sedmih letih pod vodstvom očeta Zorana Miteva. Študiral je v Salzburgu pri profesorju Marcu Postighelu. Uka žeja ga je nato prignala v Berlinsko Hochschule für Musik Hanns Eisler, kjer obiskuje magistrski program pri profesorju Volkerju Tessmanu. Njegov izredni talent so prepoznali tudi na slovenskem Ministrstvu za kulturo, kjer so mu podelili štipendiji za obe stopnji študija. Prislužil si je tudi mnoga državna in mednarodna priznanja, med njimi prestižno prvo nagrado na Concertinu Praga 2014.

Na mednarodni oder se je prvič podal leta 2016, ko se je pridružil Mladinskemu orkestru Evropske unije, leta 2020 pa še zasedbi Gustav Mahler Jugendorchester. Prefinjen glasbeni izraz ga je popeljal po vsej Evropi, med drugim si je odre delil s člani Berlinske filharmonije, Bavarskega radijskega simfoničnega orkestra, komornega orkestra Mahler Chamber Orchestra, Ensemble Resonanz in orkestra Royal Concertgebouw Amsterdam. Bolj neposredno pa svojo pretanjenost izraža na rednih nastopih s komornimi zasedbami.

Od januarja 2021 je član Karajanove akademije Berlinske Filharmonije, kjer se izpopolnjuje pri prvem klarinetistu Stefanu Schweigertu in drugih članih Berlinske filharmonije.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Essai & Acai, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom v Mestnem muzeju Ljubljana. Rezervacije niso mogoče.


V sodelovanju z:


Dogodek poteka v okviru 35. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in cikla Poletje v stari Ljubljani.

 

Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se