Ljubljana
MGML

SABINA CVILAK, ALJAŽ FARASIN IN ALEKSANDRA NAUMOVSKI POTISK (Slovenija)

Sabina Cvilak, sopran / Aljaž Farasin, tenor / Aleksandra Naumovski Potisk, klavir

Poletje glasbenih večerov v muzeju.

Sreda
23
Avg 2023
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Sabina Cvilak (sopran), Aljaž Farasin (tenor), Aleksandra Naumovski Potisk (klavir)
Sabina Cvilak (sopran), Aljaž Farasin (tenor), Aleksandra Naumovski Potisk (klavir)

Aleksandra Naumovski Potisk
Vprašanje (Luiza Pesjak)
Moje hrepenenje (Dora Gruden)
Rdeče rože (Aleksandra*)
Izgubljen (Ljudmila Prunk )
Intermezzo IX (Ljudmila Poljanec)
Sirota (Kristina Šuler)
Ne vprašaj! (Kristina Šuler)
Marjetica (Franja Trojanšek
Sanjaj srce (Franja Trojanšek)
Tema, tema (Franja Trojanšek)
Vsaka zvezda, vsak planet (Gaspara Stampa) 

Gustav Mahler (1860–1911)
Fünf Rückertlieder (Friedrich Rückert)

* Psevdonim ali pravo ime ustvarjalke, ki je objavljala v letih 1926-1928


Izjemna sopranistka Sabina Cvilak je z odliko diplomirala iz solopetja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Že za časa študija je zmagovala na tekmovanjih in postala stalna gostja mestnega gledališča v Leobnu. Pozornost javnosti je pritegnila zlasti po dunajskem debiju v Blochovi operi Macbeth, ki je bila izvedena v okviru Dunajskih slavnostnih tednov. V sezoni 2004/2005 je bila štipendistka Karajanovega sklada in članica dunajske Državne opere. Na povabilo slovitega tenorja Plácida Dominga je v sezoni 2007/2008 debitirala kot Mimì v Nacionalni operi v Washingtonu in požela izvrstne kritike; uspehu so sledila vnovična povabila, in sicer za vlogi Liù in Micaële, ki ju je upodobila tudi na odru losangeleške Opere. Sodeluje s številnimi simfoničnimi orkestri, prav tako je redna gostja številnih glasbenih festivalov ter uglednih glasbenih gledališč in koncertnih prizorišč. Od uspešne izvedbe Rossinijeve Male slavnostne maše s tenoristom Andreo Bocellijem ga redno spremlja na koncertnih turnejah po Aziji, Združenem kraljestvu in drugod po Evropi. Sabina Cvilak je stalna članica in solistka mariborskega opernega ansambla. Je prejemnica Glazerjeve nagrade, nagrade Sama Smerkolja ter nagrade Prešernovega sklada.

Tenorist Aljaž Farasin je z odliko diplomiral iz opernega petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Vlatke Oršanić. Solistično kariero je začel leta 2009, ko je odpel vlogo Sempronia v Haydnovem Apotekarju v SNG Opera in balet Ljubljana. Kot vodilni solist Ljubljanske opere je nastopil v številnih predstavah. V sezoni 2015/16 je v vlogi Alfreda (La traviata) debitiral v Hrvaškem narodnem gledališču na Reki, kjer je pred kratkim postal prvak. Leta 2015 je gostoval na Japonskem, kjer je ob Veselini Kassarovi v vlogi Carmen odpel vlogo Don Joseja. Istega leta je debitiral tudi v vlogi Godefroya de Vaudemonta v operi Iolanta v Narodnem gledališču v Pragi. Januarja 2018 se je predstavil v vlogi Borisa (Katja Kabanova) v Renski operi, septembra istega leta pa v vlogi Don Joseja na gostovanju po Belgiji in Nizozemskem. Na koncertih in v različnih opernih produkcijah je nastopal pod taktirkami vrhunskih dirigentov (Tibor Bogany, Loris Voltolini, Nikša Bareza, Jan Latham-Koenig, Jaroslav Kyzlink, Ricardo Casero, Alberto Martinolli, Stephano Pellegrino, Uroš Lajovic, Marko Letonja, Daniel Lipton in Aleksandar Marković) in pel z izjemnimi pevkami, kot so Sumi Jo, Veronika Dzihoeva, Maida Hundeling in seveda nenadkriljiva Sabina Cvilak.

Pianistka in skladateljica Aleksandra Naumovski Potisk je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V zadnjih štirih letih je igrala na več sto koncertih, med drugim na stoti obletnici rojstva Rada Simonitija v Slovenski filharmoniji, v Unionski dvorani Maribor, na Festivalu Lent idr. Marca 2017 je bila v Slovenski filharmoniji premierno uprizorjena njena prva opera za otroke, Glasbena hiša, v koprodukciji Cone 8, Slovenske filharmonije in SNG Opera in balet Maribor. Novembra 2017 je bila v berlinskem Brechthausu premierno uprizorjena njena opera za otroke Martin Krpan, ki je do danes doživela že petdeset ponovitev. Novembra 2018 je bil v vrhunski baletni zasedbi v Cankarjevem domu premierno uprizorjen tudi njen prvi balet za otroke, La Fontainove basni. Aprila 2021 je zmagala na SpevSLAMU, decembra 2021 pa je bila krstno uprizorjena njena opera Mehurčki. Na povabilo slovenskega veleposlaništva v Rimu je bila ob 30. slovenskem dnevu državnosti v rimski Baziliki svetih dvanajstih apostolov izvedena njena kantata Misijonar, ki je nastala ob dvestoletnici misijonarja dr. Ignacija Knobleharja. Marca 2023 je bil v Cankarjevem domu krstno izveden njen Concertino za klarinet in komorni godalni orkester op. 14., ki ima pomenljiv podnaslov Ljubljanske vedute, skladateljica pa že pripravlja preludije za klavir in ciklus samospevov na poezijo slovenskih pesnic 19. stoletja.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Essai & Acai, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom v Mestnem muzeju Ljubljana. Rezervacije niso mogoče.


Dogodek poteka v okviru 35. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in cikla Poletje v stari Ljubljani.

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se