Ljubljana
MGML

[M_oder] Lena Fidel: Učiteljice – prve slovenske feministke?

Delovanje, združevanje in aktivizem slovenskih učiteljic na začetku 20. stoletja.

Torek
24
Okt 2023
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
[M_oder] Lena Fidel: Učiteljice – prve slovenske feministke?
© Osebni arhiv

Danes je učiteljski poklic v veliki večini domena žensk, vendar temu ni bilo vedno tako. Še na začetku 20. stoletja so večino učiteljskih položajev (zlasti na višjih stopnjah) zasedali moški, učiteljice pa so praviloma delovale na nižjih položajih v šolski strukturi, prejemale slabše plačilo za enako delo, poleg tega pa so bile v času službovanja dolgo zavezane celibatu. Te okoliščine so jih vzpodbudile, da so se začele zavzemati za izboljšanje lastnega položaja in položaja žensk na splošno. Včlanile so se v društva (in ustanovile svoja), vedno glasneje so se zavzemale za pravice, ki bi jim morale pripadati, zlasti za volilno pravico, pravico do enakega plačila za enako delo, ter za odpravo celibata.

Tu se poraja vprašanje, ali so v boju za lastne pravice postale tudi feministke, torej prve slovenske feministke. In prav odgovor na to vprašanje sem iskala skozi pisanje diplomske naloge.


O Leni Fidel
Otroštvo je preživela v Postojni, danes pa je po devetih letih šolanja in petih letih bivanja v prestolnici že skoraj prava Ljubljančanka. Trenutno zaključuje pedagoški magistrski študij anglistike in zgodovine na Filozofski fakulteti, raziskovalno pa jo zanima zgodovina spola in zgodovina žensk. Poleg potikanja med zidovi Mestnega muzeja sodeluje tudi z zavodom Urbana Vrana, ki organizira javna predavanja o sociološko-umetniško-političnih temah; jo lahko srečate na Ljubljanski feministični turi. Njena skrita želja je govoriti čim več jezikov in prepotovati čim več držav ter tako od blizu spoznati raznolike svetovne kulture.

Obvezna rezervacija mest: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Predavanje je brezplačno.

Ned
24
Sep 2023
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Tor
26
Sep 2023
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Pet
29
Sep 2023
Sob
30
Sep 2023
Dan odprtih vrat
Arheološki center MGML, Letališka 9a, Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
30
Sep 2023
Prireditev na prostem
Arheološki park Zgodnjekrščansko središče, Erjavčeva ul. 15 • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se