Ljubljana
MGML

[M_oder] Maruša Sirk: Ali lahko mistične izkušnje s psihedeliki vplivajo na vsakodnevno doživljanje oseb?

Kaj so mistične izkušnje? Ali lahko psihedeliki vodijo do mističnih izkušenj? Kakšen je pomen tovrstnih izkušenj za vsakodnevno življenje oseb? Ali (in kako) se po tovrstnih izkušnjah spremeni doživljanje?

Torek
21
Nov 2023
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Maruša Sirk
Maruša Sirk © Osebni arhiv

V svoji magistrski nalogi se Maruša Sirk posveča raziskovanju vsakodnevnega doživljanja po mističnih izkušnjah s psihedeliki. Predhodna literatura namreč nakazuje, da psihedeliki lahko vzbudijo mistične izkušnje, ki jih posamezniki označujejo kot ene pomembnejših dogodkov v svojem življenju. Tovrstne izkušnje naj bi imele velik vpliv na spremembe v življenju oseb, vendar se pretekle raziskave le redko podrobneje spuščajo v raziskovanje človekovega doživljanja, zato vprašanje o tem, kako se v resnici spremeni posameznikov vsakdan, ostaja še večinoma neodgovorjeno. 

V zadnjem času se povečuje zlasti interes za potencial, ki ga psihedeliki imajo v psihoterapiji, mistične izkušnje znotraj psihoterapije s psihedeliki pa se označuje kot tiste, ki vodijo do največjih prebojev. Z odgovorom na vprašanje, kako se spremeni posameznikovo vsakodnevno doživljanje se lahko približamo temu, kaj nas neobičajna stanja zavesti naučijo o vsakodnevnem stanju zavesti in kako slednjega lahko spremenijo.


Maruša Sirk je od nekdaj navdušena nad zapletenimi vprašanji o človekovi duševnosti. V iskanju odgovorov o naravi in resnici človeka je svojo študijsko pot začela na ljubljanskem študiju psihologije, kjer so jo navdušile teme kot so kognitivna psihologija in nevroznanost, zaradi česar je magistrski program nadaljevala na programu kognitivna znanost. Na magistrskem študiju se je med drugim spoznala s prvoosebnim raziskovanjem, ki ji je predstavljal manjkajoči člen pri razumevanju človekove duševnosti. Po drugi strani jo je zanimanje za neobičajna stanja zavesti ter alternativnih oblik psihoterapije vodilo do področja psihedelikov, ki se ga je z metodami prvoosebnega raziskovanja odločila podrobneje raziskati s svojo magistrsko nalogo. S tem pa se je njeno zanimanje za raziskovanje neobičajnih stanj zavesti šele začelo, zato si želi iskanju odgovorov na vprašanja človekove duševnosti posvetiti tudi v nadaljevanju svoje kariere.

Obvezna rezervacija mest: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Predavanje je brezplačno.

Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se