Ljubljana
MGML

TRIO AMAEL - KONCERT V SPOMIN BRATOMA LORENZ (Slovenija)

Volodja Balžalorsky, violina / Damir Hamidullin, violončelo / Zoltan Peter, klavir

36. MEDNARODNI FESTIVAL IMAGO SLOVENIAE in POLETJE V STARI LJUBLJANI 2024

Ponedeljek
1
Jul 2024
Čas: 20:30–21:30
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
TRIO AMAEL - KONCERT V SPOMIN BRATOMA LORENZ (Slovenija)

Lucijan Marija Škerjanc (1900–1973), Maestoso Lugubre
Bedřich Smetana (1824–1884), Trio v g-molu, op. 15
Ludwig van Beethoven (1770–1827), Trio št. 7 v B-duru “Nadvojvoda”, op. 97


S koncertom, ki se v programu poklanja dvestoletnici rojstva Bedřicha Smetane, želimo počastiti spomin na brata Primoža in Tomaža Lorenz. Vsak posebej sta zaznamovala tako našo ustanovo kot violinista tria Amael in programskega vodjo festivala Spectrum, Volodjo Balžalorskega. Slednji se je pod Tomaževim budnim očesom izpopolnjeval iz komorne glasbe, s Primožem pa sta bila kasneje strokovna kolega na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Družina Lorenz je ena tistih družin, ki so nezgrešljivo zaznamovale glasbeno umetnost na Slovenskem. Trio Lorenz je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja postavil nova merila komornega muziciranja pri nas. Na domačem prizorišču so kmalu dosegli kultni status, z neštetimi koncerti po celem svetu pa so navdušili mnoge ljubitelje glasbe in izvrstno odigrali vlogo ambasadorjev slovenske glasbe. Na žalost pa je njihovo plodno delovanje prekinila smrt.

Primož Lorenz (1942–2007), »oče« oživitve Stare Ljubljane je zasejal seme, iz katerega so vzklile mnoge kulturne prireditve, ki danes bogatijo naše staro mestno jedro. V Ljubljani rojenega umetnika, ki je bil zelo navezan na svoje rojstno mesto, vsekakor ohranjamo v spominu tudi kot človeka posebne energije in vizije, iz katerih je pognal nacionalni projekt, sčasoma poimenovan Imago Sloveniae in se, razraščen v kulturno mrežo petindvajsetih občin, razvil v pravo gibanje, ki z nesnovno (glasbeno) lepoto vdihuje snovni (nepremični) zapuščini dodano vrednost. Kot ustanovitelj in predsednik našega Zavoda za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra je soustvaril številne koncertne prireditve na prizoriščih spomenikov kulturne dediščine in zasnoval festivala Poletje v Stari Ljubljani ter Noči v Stari Ljubljani. V slovenski kulturni zgodovini ostaja zapisan kot pianist, pedagog, izvrsten komorni glasbenik in član legendarnega Tria Lorenz, zasedbe, ki je pet desetletij bogatila domači in mednarodni glasbeni prostor ter ponesla slovensko glasbo v številne države po svetu.

Mojster violine Prof. Tomaž Lorenz (1944–2016) je že leta 1967 zmagal na petem tekmovanju mladih jugoslovanskih umetnikov v Zagrebu. Prejel je tri nagrade Prešernovega sklada, dve nagradi Društva slovenskih skladateljev, Župančičevo in Betettovo nagrado, za izjemne pedagoške dosežke pa Škerjančevo diplomo. Poleg Tria Lorenz je nastopal tudi v številnih drugih izvrstnih domačih in tujih komornih zasedbah. Ustanovil je tekmovanje Leona Pfeifferja za mlade violiniste, zasnoval in umetniško vodil vrsto odmevnih glasbenih projektov, kot so Jesenske serenade, Glasbene nedelje v Unionu, Glasbeni julij na Obali. Kot ugleden profesor na ljubljanski akademiji za glasbo in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je vzgojil vrsto odličnih mladih komornih ansamblov in bil nenazadnje tudi mentor vseh treh članic Tria Rêverie, ki bodo z nocojšnjim koncertom počastile njegov spomin.


TRIO AMAEL

»Igranje tria Amael predstavlja najvišjo stopnjo medsebojne glasbene komunikacije. Ti trije izvrstni glasbeniki, mojstri svojega inštrumenta, spajajo svoje umetniško podajanje v vrhunsko glasbeno doživetje.«
Vjesnik – Zagreb

Po triindvajsetih  letih skupnega muziciranja po vsej Evropi in ZDA, se Klavirski trio AMAEL uvršča med naše najuglednejše komorne ansamble. Svoj mednarodni ugled trio Amael dokazuje z izjemno uspešnimi nastopi v okviru najpomembnejših mednarodnih festivalov, kot so Forfest Kromeriž (Kromeriž, Češka), Festival Spectrum München, Mask Fest v San Marinu, festival Grieg in Bergen v Bergenu, festival Nuovi Spazi Musicali v Rimu, festival Musicale delle Nazioni v Rimu, Tallinn Festival, Foyer European v Luxemburgu, Festival v Teheranu, Ost-west  glasbeni festival v Avstriji, 52. ESTA konferenci-festivalu PORTO 2024  in mnogih drugih. Kot takšni vrhunski zasedbi pritiče, nastopa na najslavnejših odrih sveta (npr. v dvorani Carnegie v New Yorku in v kulturnem centru The Forge v Londonu). Zasedba na gostovanjih redno izvaja tudi slovensko sodobno glasbo in tako prispeva k njeni mednarodni uveljavitvi.

S številnimi koncerti in snemanji za različne radijske in TV postaje v Evropi in ZDA si je Volodja Balžalorsky ustvaril sloves violinista izbrušene tehnike, bogatega tona in prefinjene muzikalnosti. Za svoje umetniško delovanje je prejel več mednarodnih nagrad kot so Independent Music Award, Independent Vox Pop Music Award, Hollywood Music in Media Award 2009, Ontario Independent Music Award-Best International Artist 2007. Je tudi dobitnik Bettetove nagrade za leto 2006, ter dobitnik Posebne nagrade za najboljšo interpretacijo organizaciskega glasbenega komiteja mednarodnega tekmovanja na Kanarskih otokih v Tenerifah.

Violončelist solist SNG  Opere  in  Baleta v  Ljubljani Damir Hamidullin je svoj izraz in tehniko pilil pri  svetovno  znanih  violončelistkah in violončelistih, kot so: Mstislav Rostropović,  Daniil  Šafran,  Aleksander  Vlasov, Galina Kozolupova. Že med  študijem  leta  1981 je  prejel  drugo nagrado na  vseruskem  tekmovaniju  čelistov, pa  tudi  posebno nagrado za najboljšo izvedbo  sonate Šostakoviča. V  Moskvi ( na akademiji  za  glasbo ‘Gnesin’), je bil v času magistrskega študija  asistent  vrhunskega  čelista  Fedora  Luzanova. Pedagoško delo je nadaljeval na akademiji za glasbo v Kazanu med, kjer je bil zaposlen tudi kot solo-čelist Kazanske filharmonije. Kot solist je izvajal že vse znane koncerte za violončelo in orkester (Dvoržak,  Saint- Saens,  Schumann, Čajkovski, Haydn…). Aktivno sodeluje s  sodobnimi  skladatelji Rusije, Slovenije, Ukrajine, Italije in ZDA.

Pianist Zoltan PETER kot solist, komorni glasbenik in klavirski spremljevalec vrhunskih glasbenikov mlajše in starejše generacije nastopa v Sloveniji in tujini. Poustvarjal je pod taktirko znanih dirigentov, kot so Igor Gjadrov, Simon Robinson, Berislav Skenderović, Hermann Ostendarp, Guido Mancuzzi, Paul Hoskins, George Pehlivanian, En Shao. Redno snema za RTV  Slovenija, RTV Beograd, RTV Novi Sad in HRT, izdal pa je že enajst zgoščenk solistične in komorne glasbe. Kot vrhunski komorni glasbenik in klavirski spremljevalec z obširnim repertoarjem pogosto sodeluje pri mednarodnih mojstrskih tečajih in tekmovanjih.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanja Večer, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom na prizorišču. Rezervacije niso mogoče.


Povezava do organizatorja: tukaj

Dogodek poteka v okviru Festivala Spectrum.

Sre
3
Jul 2024
Glasbeni dogodek
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
6
Jul 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
6
Jul 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pon
8
Jul 2024
Počitniški program
Mestni muzej Ljubljana • Otroci
Pon
8
Jul 2024
Glasbeni dogodek
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se