Ljubljana
MGML

AIMAN MUSSAKHAJAYEVA & BEATA ILLONA BARCZA (Kazahstan, Madžarska/Slovenija)

Aiman Mussakhajayeva, violina / Beata Illona Barcza, klavir

36. MEDNARODNI FESTIVAL IMAGO SLOVENIAE in POLETJE V STARI LJUBLJANI 2024

Sreda
3
Jul 2024
Čas: 20:30–21:30
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
AIMAN MUSSAKHAJAYEVA & BEATA ILLONA BARCZA (Kazahstan, Madžarska/Slovenija)

Edvard Grieg (1843–1907), Violinska sonata št. 3 v c-molu, op. 45
Sergej Prokofjev (1891–1953), Violinska sonata št. 2 v D-duru, op. 94bis
Camille Saint-Saëns (1835-1921), Uvod in rondo capriccioso, op. 28
Maurice Ravel (1875–1937), Ciganka


Kariera Prof. Aiman Mussakhajayeve je odraz pomembnosti vloge, ki jo glasba igra v kulturni diplomaciji. Kot članica vrste cenjenih organizacij, kot so Mednarodna akademija umetnosti, Zveza evropskih konservatorijev, zveza Mednarodnega violinskega tekmovanja P. I. Čajkovskega, Kazahstanske komisije za ženske zadeve, Narodne komisije pri UNESCU in ISESCU se vseskozi trudi za razvoj kulturnih in izobraževalnih izmenjav na svetovni ravni. Njen prispevek k humanitarnemu razvoju Kazahstana in omembe vreden vpliv na svetovno kulturno krajino se odražata v mnogih nazivih in vlogah, ki jih igra v pomembnih mednarodnih organizacijah; tako je UNESCOva ambasadorka in »Umetnica za mir«, “Kazakhstan Yenbek Eri” (Uradna umetnica kazahstanskega ljudstva) ter rektorica Kazaške mednarodne univerze za umetnosti (KazNUA).
Njen boj za človekove pravice seveda ne bi bil tako uspešen, če Aiman ne bi bila izjemna in vrhunska glasbenica. Doma uživa spoštovanje kot redna solistka Kazaške filharmonije, ustanoviteljica Akademije solistov Državnega komornega orkestra in ustanoviteljica ter rektorica Kazahstanske državne akademije za glasbo v Astani. Mednarodno slavo si je prislužila z zmagami na mednarodnih tekmovanjih, ki jih je preprosto preveč, da bi lahko vse našteli, od zmage v Beogradu leta 1976, pa do zmag na mednarodnih tekmovanjih Paganini, Tokyo, Sibelius in Čajkovski. S svojo izjemno glasbeno senzibilnostjo je oplemenitila najbolj eminentne odre sveta, kot so dvorana Carnegie, Lincoln Centre, dvorana Musikverein, Gaveau, Cortot, Santa Cecilia, angleške dvorane Queen Elizabeth, Wigmore in Barbican, ter vrsto drugih. Republika Poljska ji je podelila posebno medaljo za glasbene zasluge poljski umetnosti »Gloria Artis«. V Enciklopedični slovar Univerze v Cambridgeu je vpisana med “Izjemne glasbenike 20. Stoletja”. O njenem mednarodnem ugledu pa priča tudi dejstvo, da je bila prva Kazahstanska umetnica, ki jo je k sodelovanju povabila najuglednejša založba klasične glasbe na svetu, Deutsche Grammophon.

Madžarska pianistka, komorna glasbenica, zmagovalka številnih mednarodnih tekmovanj in korepetitorka Beata Ilona Barcza je v svoji dosedanji karieri spremljala najboljše slovenske soliste. Redno nastopa na recitalih s priznano sopranistko Marianno Váradi v Narodnem gledališču Pécs. V okviru različnih sodobnih glasbenih projektov jo lahko redno poslušamo tudi v Slovenski filharmoniji. S komornimi zasedbami navdušuje občinstva po vsej Sloveniji, Avstriji, Švici, Srbiji in na Hrvaškem. Kot pianistka redno sodeluje na mojstrskih tečajih vrhunskih slovenskih glasbenikov Vasilija Meljnikova, Žige Branka, Roka Zgonca, Lane Trotovšek, Pie Brodnik, Andreja Zupana in drugih predstavnikov cveta slovenske akademske glasbene sredine. Na povabilo Malcolma Bilsona se je udeležila njegovega mojstrskega tečaja fortepiana v Ithaci (ZDA), v Ljubljani pa mojstrskega tečaja za »pedalflügel« Daliborja Miklavčiča. Trenutno je zaposlena kot korepetitorka violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanja Večer, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom na prizorišču. Rezervacije niso mogoče.


Povezava do organizatorja: tukaj

Dogodek poteka v okviru Festivala Spectrum.

Sob
6
Jul 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
6
Jul 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pon
8
Jul 2024
Počitniški program
Mestni muzej Ljubljana • Otroci
Pon
8
Jul 2024
Glasbeni dogodek
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
9
Jul 2024
Počitniški program
Mestni muzej Ljubljana • Otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se