Ljubljana
MGML

BERNARDO SANTOS (Portugalska)

Bernardo Santos, klavir

36. MEDNARODNI FESTIVAL IMAGO SLOVENIAE in POLETJE V STARI LJUBLJANI 2024

Sreda
24
Jul 2024
Čas: 20:30–21:30
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
BERNARDO SANTOS (Portugalska)

António Fragoso (1897–1918)
Valsa Ingenua (Naivni valček)
Dança Popular (Priljubljen ples)
Inquietude (Nemir)
Canção e Dança Portuguesas (Portugalska pesem in ples)
Valsa Capricho (Kapricast valček)

Aleksandra Naumovski Potisk, Preludij št. 1, noviteta

Peter Iljič Čajkovski (1840–1893), Dumka, op. 59

Franz Liszt (1881–1886), Dve legendi:
Sv. Frančišek Asiški pridiga pticam
Sv. Frančišek Paolski hodi po valovih

Granados (1867–1915), Allegro de Concierto, op. 46


Vrhunski portugalski pianist Bernardo Santos, ki ga je britanski časopis The Guardian oklical za glasbenega genija, ima za seboj nastope v več kot dvajsetih državah po štirih celinah na številnih uglednih glasbenih prizoriščih (Casa da Música na Portugalskem, Royal Albert Hall v Londonu, Tonhalle v Düsseldorfu, National Concert Hall v Dublinu). Kot solist je nastopil s številnimi znanimi orkestri in dirigenti, med njimi Antóniom Vassalom Lourençom, Charlesom Gambetto, Hilom Carrielom. Tudi kot izkušen komorni glasbenik ima že kar zajetno diskografijo (I. C. Pereira – Curtas, E. Grieg – Sonate za violino in klavir, Saint-Saëns – Klavirski kvinteti, Dvořák – Klavirski kvinteti). Posnel je tudi dela za klavir Ruya Coelha, portugalskega skladatelja, ki ga preučuje kot raziskovalec na centru INET-md in Univerzi v Aveiru. Raziskal, opremil in izdal je tudi kritične izdaje del portugalske skladateljice Berte Alves de Sousa in skladatelja Frederica de Freitasa. Obiskoval je Trinity College London in prejemal štipendije več portugalskih fundacij. Služi kot predsednik svetovne zveze učiteljev klavirja (WPTA) na Portugalskem, soustanovitelj in direktor Guadalajarskega mednarodnega festivala FIPOG in umetniški direktor koncertnega cikla Ciclos Lua Nova v Águedi na Portugalskem. Diplomiral je na Konservatoriju Trinity Laban v Londonu, Barcelonskem Conservatori del Liceu, Univerzi v Aveiru ter na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je študiral pri znani slovenski pianistki Dubravki Tomšič Srebotnjak. Z dogodkom želimo podčrtati njegovo vez s Slovenijo, zato je v svoj program vključil tudi slovensko skladbo vse bolj uveljavljene skladateljice nove generacije, Aleksandre Naumovski Potisk.

Aleksandra Naumovski Potisk se je kot skladateljica širši javnosti prvič predstavila marca 2017, ko je bila v Slovenski filharmoniji premierno uprizorjena njena prva opera za otroke, Glasbena hiša. Novembra 2017 je bila v berlinskem Brechthausu premierno uprizorjena njena opera za otroke Martin Krpan, ki je odtlej doživela že več kot petdeset ponovitev. Novembra 2018 je bil premierno uprizorjen tudi njen prvi balet za otroke, La Fontainove basni. Nato je zmagala na SpevSLAMU, decembra pa je bila krstno uprizorjena njena opera Mehurčki. Na povabilo slovenskega veleposlaništva v Rimu je bila ob 30. slovenskem dnevu državnosti v rimski Baziliki svetih dvanajstih apostolov izvedena njena kantata Misijonar, ki je nastala ob dvestoletnici misijonarja dr. Ignacija Knobleharja. Marca 2023 je bil v Cankarjevem domu krstno izveden njen Concertino za klarinet in komorni godalni orkester op. 14, ki ima pomenljiv podnaslov Ljubljanske vedute, svoje preludije za klavir in ciklus samospevov je spisala na poezijo slovenskih pesnic 19. stoletja. V okviru naših programov bo tudi letos premierno izvedenih več njenih skladb, med njimi tudi klavirski Preludij št. 1.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanja Večer, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom na prizorišču. Rezervacije niso mogoče.


Povezava do organizatorja: tukaj

V sodelovanju z:

Sob
6
Jul 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
6
Jul 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pon
8
Jul 2024
Počitniški program
Mestni muzej Ljubljana • Otroci
Pon
8
Jul 2024
Glasbeni dogodek
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
9
Jul 2024
Počitniški program
Mestni muzej Ljubljana • Otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se