Ljubljana
MGML

MARKO HATLAK & FRANC ŽIBERT DUET HARMONIKART (Slovenija)

Franc Žibert, harmonika / Marko Hatlak, harmonika

36. MEDNARODNI FESTIVAL IMAGO SLOVENIAE in POLETJE V STARI LJUBLJANI 2024

Sreda
28
Avg 2024
Čas: 20:30–21:30
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
MARKO HATLAK & FRANC ŽIBERT DUET HARMONIKART (Slovenija)

Johann Sebastian Bach (1685–1750), Koncert za dva klavirja v C-duru, BWV 1061
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791), Fantazija v f-molu za mehanske orgle, K. 594
Domenico Scarlatti (1685–1757), Sonata v e molu,
Domenico Scarlatti (1685–1757), Sonata v d molu
Marko Hatlak (1980), Harmagong
Astor Piazzolla (1921–1992)
Smrt angela
Pozaba
Balet tango


Na koncertu bosta združili moči slovenski legendi starejše in mlajše generacije klavirske harmonike, Franc Žibert in Marko Hatlak, ki ju veže posebna zgodovina: Hatlak je svojo glasbeno pot začel prav kot Žibertov učenec.

Marko Hatlak je nedvomno eden najbolj znanih slovenskih harmonikarjev svoje generacije. V svoji bogati koncertni karieri je med drugim izvedel samostojno turnejo po ZDA, kot solist pa je igral s simfoničnim orkestrom Moskovske filharmonije, orkestrom Jenske filharmonije, z Big Bandom RTV Slovenije, in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Bil je član nekaterih naših najbolj znanih zasedb, od mednarodno priznane zasedbe Terrafolk pa do Distango, Marko Hatlak & Funtango, Stefan Milenkovič ter Marko Hatlak in Ars tango, ki so se proslavile tako doma kot v tujini. V svojem igranju združuje prvine etno glasbe z drugimi žanri, zlasti klasično glasbo (Projekt Tango za Rachmaninova, Marko Hatlak in Funtango v sodelovanju s SNG Opera in balet Ljubljana). Igral je pod taktirkami dirigentov En Shaa, Davida De Villiersa in Marka Letonje ter si v svoji razgibani karieri oder delil s svetovno znanimi solisti, kot so Stefan Milenkovich, Vlatko Stefanovski, Stefan Hussong in Tommy Emmanuel ter izjemnimi slovenskimi glasbeniki, med njimi Iztokom Mlakarjem, Matejem Bekavcem, Mojco Zlobko, Karmen Pečar Koritnik in Ireno Preda.

Franc Žibert je svojo harmonikarsko kariero začel že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je prejel prvo nagrado na (Jugoslovanskem) zveznem tekmovanju v Pulju. Takrat je posnel tudi svoje prve skladbe na Radiu Ljubljana (danes Radio Slovenija). Leta 1980 je v ljubljanskem Cankarjevem domu izvedel prvi harmonikarski koncert resne glasbe v Sloveniji. Sodeloval je z uglednimi glasbeniki, kot so Tomaž Lorenz, Jerko Novak, Slavko Goričar, Istvan Römer idr. Med številnimi skladatelji, ki so mu posvetili skladbe, so Jani Golob, Primož Ramovš, Lojze Lebič, Pavel Mihelčič, Pavel Šivic in Aldo Kumar. V svoji karieri je posnel številne albume in individualne skladbe za RTV Slovenija, Süddeutsche Rundfunk Karlsruhe in Stuttgart SWR. Kot solist in član različnih zasedb je nastopal v številnih Evopskih državah, Kanadi, Izraelu in Tuniziji. Izvedel je več kot 50 krstnih del za harmoniko solo ali v različnih komornih zasedbah. Od leta 1984 živi v Nemčiji, kjer je bil od leta 1988 do 2016 docent na konservatoriju v Karlsruheju. Kot dirigent vodi Mössingenski harmonikarski orkester, ki ima več kot 60-letno tradicijo.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanja Večer, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom na prizorišču. Rezervacije niso mogoče.


Povezava do organizatorja: tukaj

Pon
8
Jul 2024
Počitniški program
Mestni muzej Ljubljana • Otroci
Pon
8
Jul 2024
Glasbeni dogodek
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
9
Jul 2024
Počitniški program
Mestni muzej Ljubljana • Otroci
Tor
9
Jul 2024
Otvoritev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
10
Jul 2024
Počitniški program
Mestni muzej Ljubljana • Otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se