Ljubljana
MGML

[M_oder] Jera Krečič Klemen: Motiv bralke v literaturi in likovni umetnosti 19. stoletja na Slovenskem

Kdaj ženske začno brati, kaj berejo in kako jih upodablja likovna umetnost?

Torek
15
Okt 2024
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Predavateljica Jera Krečič Klemen
Predavateljica Jera Krečič Klemen

V 19. stoletju se je branje kot prostočasna dejavnost tudi na Slovenskem močno razmahnilo in v časopisnih prispevkih sprožalo različne razmisleke o ženskem branju. Magistrska naloga raziskuje, kako se bralka kaže prek umetnosti tega časa – literarne in likovne. Raziskovanje dveh korpusov, ki vsebujeta literarna in likovna dela, je pokazalo na precej velike razlike v dojemanju bralke, kot se kaže v literarnih junakinjah na eni in upodobljenkah na drugi strani.

O Jeri Krečič Klemen

Jera Krečič Klemen (1996) je magistrica profesorica slovenistike in umetnostne zgodovine. Njeno zanimanje za umetnost v najširšem pomenu besede je botrovalo pri odločitvah za študij, hobije in delo. Tekom študija se je preizkušala v različnih vlogah – kot hostesa, galeristka, piska novinarskih besedil, pevka, lektorica, gledališka šepetalka in učiteljica. Novembra 2023 je skupaj s še štirimi kolegicami izdala obsežno e-publikacijo z naslovom Razstavljanje v Jakopičevem paviljonu med letoma 1919 in 1945 pod mentorstvo prof. dr. Beti Žerovc in dr. Mihe Valanta (Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo, Svet za umetnost Univerze v Ljubljani). Je velika ljubiteljica gledališča, kar uresničuje tudi kot igralka v gledališki skupini BeštekTeater. Zadnja tri leta je živela v Avstriji – v Celovcu in na Dunaju, trenutno pa uči v Šolskem centru v Ljubljani.

Obvezna rezervacija mest: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Predavanje je brezplačno.


O projektu M_oder: 

V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane mladim ponujamo podporo pri razvijanju veščin javne predstavitve svojega raziskovalnega dela. Kandidate za predstavitev povabimo na razgovor, posredujemo jim gradivo in jih povabimo, da pod mentorstvom pripravijo predstavitev. Predavanje v muzeju, ki ga promoviramo, je brezplačen javni dogodek.

V letu 2022 smo projekt nadgradili s sodelovanjem z Univerzo v Ljubljani in skupno akcijo (Spre)govori znanost na M_odru. Univerza omogoča snemanja predstavitev, ki jih objavljamo na naših spletnih platformah.

Pet
27
Sep 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Sob
28
Sep 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Pot v Arheopark Emona se začne v Mestnem muzeju • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
28
Sep 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pon
30
Sep 2024
Prireditev na prostem
Arheološki park Zgodnjekrščansko središče, Erjavčeva ul. 15 • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
1
Okt 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se