Ljubljana
MGML

Obleka - druga koža

Ob razstavi Od korzeta do žaketa ustvarjamo začasno razstavo iz osebnih interpretacij ženskega telesa

Delavnica kolektiva Oloop, temelji na grafikah umetnice Petre Varl, ki upodabljajo golo žensko telo.

Torek
5
Nov 2024
Čas: 17:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Delavnica 'Obleka - druga koža', ki jo organizira Kolektiv Oloop, temelji na grafikah umetnice Petre Varl
Delavnica 'Obleka - druga koža', ki jo organizira Kolektiv Oloop, temelji na grafikah umetnice Petre Varl

Delavnica Obleka - druga koža, ki jo organizira Kolektiv Oloop, temelji na grafikah umetnice Petre Varl, ki upodabljajo golo žensko telo. Preko vodenih aktivnosti uglaševanja, povezovanja in raziskovanja bo vsaka udeleženka dopolnila podobo golega ženskega telesa po svojem navdihu. Osrednja tehnika, ki jo bomo uporabljali, bo vezenje. Ustvarjene vezene grafike bomo skupaj razmestili na belo steno, s čimer bomo oblikovali začasno razstavo. S sodelovanjem na delavnici udeleženke izvedejo skupno umetniško dejanje in postanejo začasne soustvarjalke razstave Od korzeta do žaketa

Delavnico vodita Tjaša Bavcon in Jasmina Ferček, članici Kolektiva Oloop, ki skupaj s Katjo Burger Kovič soustvarjata sodobno tekstilno umetnost in oblikovanje že od leta 2003. 

Delavnica ponuja priložnost za poglobljeno raziskovanje osebne in kolektivne identitete skozi umetnost ter spodbuja izražanje individualnih vizij in občutkov. Po zaključku razstave bodo udeleženke svoje vezene grafike odnesle domov.


Izjave strokovnjakinj o delu kolektiva

Lili Šturm: “Oblikovalska umetnost skupine Oloop je veliko več kot zgolj oblikovanje. Sporočilo njihovih projektov je globoko humanistično. Z veščo uporabo svoje roke, ki zna in ve in skupnostnega pristopa z in za ljudi znotraj svojih umetniških dogodkov, razstav, akcij in procesov se skupina prepričljivo izrisuje kot eden svojevrstnih skrbnikov tega sveta.”

dr. Barbara Predan: “Oblikovalke kolektiva Oloop s svojim delom pred nas vsakič znova postavljajo vprašanja o primarni vlogi oblikovanja in o njegovem namenu, ob neprestanem raziskovanju novih področij oblikovalskega potenciala. Njihov fokus je raziskovanje procesa zaznavanja, nastajanja, igranja, učenja, delovanja in sodelovanja. Vse to jim omogoča nastanek ene od različic izdelka, včasih tudi le hipnega rezultata. Poudarek je na različici, saj se vsaka najmanjša sprememba v omenjenem procesu takoj izrazi v danem eksperimentu, v lastnem odtisu posameznika. In to je tisto bogastvo, tista emocija, ki njihovo delo ločuje od tipičnih oblikovanih izdelkov. Odlikuje jih vzpostavljanje alternative obstoječemu. Prav to pa je privilegij, ki si ga redko dopustimo raziskovati, četudi gre ravno v tem raziskovanju za bistvo, ki polni nas – s tistim prepogosto spregledanim smislom, ki nam omogoča, da svet okoli sebe vidimo, slišimo, otipljemo, se v njem gibljemo drugače. Omogoči nam spremenjen odnos do okolja, v katerem smo. In s tem ko se spremeni naš odnos, se spremeni tudi naše nadaljnje delovanje.“

Udeležba na dogodku je brezplačna. Prosimo za rezervacijo mesta na prijava@mgml.si.

Pet
27
Sep 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Sob
28
Sep 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Pot v Arheopark Emona se začne v Mestnem muzeju • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
28
Sep 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pon
30
Sep 2024
Prireditev na prostem
Arheološki park Zgodnjekrščansko središče, Erjavčeva ul. 15 • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
1
Okt 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se