Ljubljana
MGML

LGBT_SLO_1984

Spremljevalni program razstave Prostori gibanja LGBT skupnosti v Ljubljani.

Projekcija dokumentarnega celovečernega filma LGBT_SLO_1984 o nastanku in razvoju LGBT gibanja pri nas, ki se je zapisalo v zgodovino kot eno najbolj progresivnih svojega časa. Po ogledu filma bosta Suzana Tratnik in režiser Boris Petkovič spregovorila o prelomnih dogodkih in izzivih, s katerimi se je spoprijemala LGBT skupnost v preteklih desetletjih in o situaciji danes.

Četrtek
7
Nov 2024
Čas: 18:00–20:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
LGBT_SLO_1984
LGBT_SLO_1984

Začelo se je leta 1984 in traja še danes. 35 let slovenskega LGBT gibanja skozi prizmo aktivizma in kulture.

Leta 1984 se je v ljubljanskem Škucu zgodil Festival Magnus – homoseksualnost in kultura. Ta  prelomni dogodek slovenskega LGBT gibanja je obenem začetek LGBT filmskega festivala. Prva leta LGBT gibanja sta zaznamovala močno klubsko dogajanje ter organizacija različnih prireditev in festivalov. Slovensko LGBT gibanje se je zapisalo v zgodovino kot eno najbolj progresivnih svojega časa, ki v različnih oblikah deluje še danes.

Boris Petkovič, režiser: Med celotnim kreativnim procesom mi je bilo izjemno pomembno, da se film ne zreducira na politični pamflet, ampak da se umesti v širši družbeni kontekst. Zanimala sta me dva aspekta: kako se je slovensko lgbt gibanje razvijalo pod različnimi pritiski družbe in kako sta aktivizem in kultura vplivala na razvoj lgbt skupnosti v širši družbeni sferi.


Boris Petkovič je scenarist in režiser. V svoji skoraj 30 letni karieri je ustvaril številne dokumentarne in igrane filme, ki so bili nagrajevani tako doma, kot tudi v tujini. LGBT_SLO_1984 je njegov sedmi celovečerni film, ki je bil prikazan na številnih festivalih po celem svetu (Berlin, Hamburg, Helsinki, Beograd, Seul, Cleveland...).

Suzana Tratnik je pisateljica, prevajalka, sociologinja in lebzična aktivistka.


Vstop prost! Nujna rezervacija mest na prijava@mgml.si.

Scenarist in režiser BORIS PETKOVIČ Direktorica fotografije LEA AYMARD Glasba ALDO IVANČIĆ Animacija NUKA HORVAT Montaža BORIS PETKOVIČ, KRISTIAN BOŽAK KAVČIČ Obdelava zvoka JULIJ ZORNIK, PETER ŽEROVNIK Producenta MIRELLA HABR, BORIS PETKOVIČ Film je sofinanciral SLOVENSKI FILMSKI CENTER v koprodukciji z DRUŠTVO KATAPULT, RTV SLOVENIJA
TEHNIČNI PODATKI DCP, 1,77:1, Dolby Digital, colour & b/w, 87 min, 2022
Produkcija Zavod KINEKI - 2022

Pet
27
Sep 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Sob
28
Sep 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Pot v Arheopark Emona se začne v Mestnem muzeju • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
28
Sep 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pon
30
Sep 2024
Prireditev na prostem
Arheološki park Zgodnjekrščansko središče, Erjavčeva ul. 15 • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
1
Okt 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se