Zgodovina v kozarcu: pivo
Predavanje dr. Marka Prpiča
Kakšen okus ima zgodovina ob hladnem pivu?
Usta zadovoljnega človeka so napolnjena s pivom.
(egipčanski pregovor, okoli 2200 pr. n. št)
Pivo sodi med najstarejše pijače, saj je zaznamovalo kulturo Asircev, Babiloncev in antičnih Egipčanov, pri katerih je bilo pivo hkrati hrana in pijača. Tako nam prve velike civilizacije niso dale samo žitaric, dale so nam tudi pijačo, ki se jo da narediti iz njih. Pri antičnih Grkih in Rimljanih pivo ni bilo v čislih, zato pa so ga toliko bolje cenili na hladnejšem severu stare celine, kjer ni bilo pogojev za pridelovanje vinske trte. Kakšno pa je 'kameno' pivo, boste slišali na predavanju 9. aprila, na katerem bo za degustacijo poskrbela mikro pivovarna Maister Brewery.
Brezplačne vstopnice so na voljo teden dni pred predavanjem; prevzamete jih v trgovini Mestnega muzeja Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana.
Predavatelj dr. Marko Prpič je zgodovinar, ki se je vedno rad posvečal kulturni zgodovini in antropologiji vsakdanjega življenja, še posebej raziskovanju družbenih navad v zvezi s hrano in pijačo. Tokratno serijo 10 brezplačnih predavanj bo predavatelj – tam kjer je to mogoče – povezal tudi z zgodovino Ljubljane in novo stalno razstavo Mestnega muzeja Ljubljana: Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Pretekle in bodoče teme iz serije odmevnih predavanj Marka Prpiča o zgodovini pijač in hrane, ki se odvijajo vsak drugi torek v mesecu ob 18.00!
08. 01. 2019 – Čaj | 11. 06. 2019 – Žgane pijače v kolonialni dobi |