Marko Prpič: Prehrana v času Rimskega imperija
Nadaljujemo z uspešnimi predavanji iz cikla Zgodovina na krožniku
Kljub temu, da zgodovina prehrane ni nič drugega kot drugačen pogled na zgodovino človeštva, zgodovinarji tej temi dolgo časa niso namenjali posebne pozornosti. V zadnjih desetletjih pa se je ta odnos temeljito spremenil in danes se s to panogo ukvarja vrsta družboslovnih in naravoslovnih znanosti. Prav te raziskave so nam omogočile, da lahko danes pokukamo na ognjišča, lonce in krožnike naših davnih prednikov in tako na primer izvemo, kaj so uživali prebivalci Pompejev v času izbruha ognjenika, ki je leta 79 mesto prekril z debelo plastjo pepela.
Na tokratnem predavanju nas bo dr. Marko Prpič, strokovnjak za področje zgodovine hrane in prehranjevanja popeljal v antične čase. Na predavanju bomo izvedeli, katera in kako pripravljena hrana se je znašla na rimskih jedilnikih v tisočletju pred odkritjem Novega sveta, odkritjem, ki je temeljito spremenilo naše prehrambne navade.
Rimljani so s svojo kulturo, katere pomemben del je bil njihov odnos do hrane, namreč močno zaznamovali tudi mesto v katerem živimo danes, ko so tu postavili svojo naselbino Emono.
Predavanje bo potekalo v muzejskem atriju. Zaradi omejenega števila oseb vas prosimo za rezervacijo mesta na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506. Dogodek je brezplačen.