Marko Prpič: Ljudje in prehrana, krompir
Dnevi evropske kulturne dediščine v Mestnem muzeju Ljubljana
Drugo iz cikla štirih predavanj, na katerih zgodovinar dr. Marko Prpič prehrani, kot osnovni sestavini recepta, primeša eno žlico družbe in dve žlici zgodovine.
Kolumbova pot čez Atlantik in odkritje Novega sveta je povzročilo izmenjavo rastlinskih in živalskih vrst v dotlej neslutenem obsegu. V minulih petstotih letih se je podoba sveta spremenila bolj kot v nekaj tisočletjih pred tem. Spremenila se je tudi hrana na naših krožnikih. Denimo krompir je močno prispeval k temu, da so velike lakote in pomanjkanje, ki so spremljale Staro celino, izginile. Tudi za Slovence lahko rečemo, da smo “krompirjevci”.
Predavanja so brezplačna. Obvezna je rezervacija mest na prijava@mgml.si
Hvala, ker upoštevate PCT pogoje.
Sledita dve predavanji:
5. 10. Ljudje in prehrana, koruza
7. 10. Ljudje in prehrana, paprika, paradižnik in vse ostalo
Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine so namenjeni gastronomiji, Slovenija je evropska gastronomska destinacija, poleg tega pa je Organizacija združenih narodov, na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, letošnje leto razglasila za mednarodno leto zelenjave in sadja. To so razlogi, da smo se v Mestnem muzeju odločili, da tej temi posvetimo niz predavanj. Rezervirajte si torej pozne popoldneve (ozirom zgodnje večere) zadnjega septembrskega in prvega oktobrskega tedna: 30. 9., 5. 10. ter 7.10.