Ljubljana
MGML

Ko ste v dvomu, pojdite v muzej

Katalog ob istoimenski razstavi
O zbirateljstvu kot aktu ljubezni z veliko mero odgovornosti.

Publikacija s svojim tekstualnim delom odkriva nekatere problemske vidike vprašanja zbirateljstva ter hkrati omogoča podrobnejši vpogled v delovanje na razstavi predstavljenih petih zbirk. Likovna zasnova publikacije ki jo je oblikoval Novi kolektivizem, sledi toku razstave v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana, ki nas – tudi po ogledu fizične razstave – ponovno popelje skozi razstavo in razmislek umetnic in umetnikov o razmerju med umetnostjo in družbo.

Tevž Logar v svojem besedilu povzema razvoj zbirateljskih izhodišč v zgodovini ter argumentira konceptualna izhodišča pričujoče razstave, katere kurator je. Predvsem poudarja, da je ustvarjanje umetniške zbirke kompleksen proces, v katerem zbirateljice in zbiratelji formirajo svoje usmeritve ustvarjanja zbirke. Tako ima vsaka zbirka svojo notranjo logiko, ki jo kot celoto definirajo ne le umetniška dela, ampak tudi motiv vključevanja posameznih umetnic in umetnikov in njihovih del v zbirke. Tako umetniška dela znotraj zbirke definirajo širši miselni procesi, ki presegajo razumevanje umetniškega dela kot blaga.

Eden od ključnih smotrov (sodobne) umetnosti je opozarjanje na družbene, politične in druge spremembe aktualnega časa, s tem vsebinskim ter pojmovnim nabojem pa zbirke dobivajo tudi lasten intelektualni izraz. Logar v svojem besedilu pojasnjuje motive izbora zbirk ter izbora posameznih umetniških del, ki jih opredeljujejo. Hkrati pa v svojo pripoved o različnih motivih petih evropskih zbirk vpleta tudi reakcije ustanoviteljev zbirk na razmere, kakršne ustvarja tudi trenutna situacija, ki jo določa epidemija.

Svoje razmišljanje v katalogu Tevž Logar nadaljuje tudi v pogovoru z Natašo Petrešin Bachelez, samostojno kuratorko, ki živi in dela v Parizu. Njun pogovor se osredotoča na vzajemne procese v triadi umetnik-galerija-zbirka. Zastavljata si vprašanja o pomenu distribucije in vidnosti umetniških del in zbirk za krepitev njihove vrednosti, o sodelovanju zasebnih zbirk z javnimi prostori ter o nastajanju zasebnih muzejev sodobne umetnosti. In, seveda, o ključnem vprašanju vpliva zbirk na umetniško produkcijo.

Sledi predstavitev vseh petih zbirk z razstave. Pisci iz zbirk Collection Laurent Fiévet, Lah Contemprary, Ovidiu Șandor Collection, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo ter Thyssen-Bornemisza Art Contemporary Collection (TBA21) v svojih besedili avtentično pričajo o željah, strasteh in povsem strokovnih argumentih in motivih oblikovanja narativov, ki predstavljajo njihove zbirke.

Katalog je oblikovan kot potovanje po konkretnem razstavnem prostoru Mestnega muzeja Ljubljana. Oblikovalci Novega kolektivizma so želeli, da je v katalogu poleg vseh del na razstavi vključena tudi kuratorska ideja in postavitev razstave. Zato so v katalogu posamezna dela predstavljena tudi v odnosu do drugih del, tako kot jih gledalec vidi in doživlja v samem fizičnem prostoru razstave. Na ta način so dela, ideja in spirit razstave tudi vizualno zapisani za prihodnje generacije, ki razstave niso videle.

Urednik: Blaž Vurnik. Izdal Muzej in galerije mesta Ljubljane, 2021, 19 x 25 cm, 148 str., slovenski jezik, angleški prevod, barvne fotografije, mehka vezava, ISBN 978-961-6509-67-1


29,00 €

Nakup publikacije >> shop.mgml

Ko ste v dvomu, pojdite v muzej

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se